El paviment més antic del pont dels Escalls és el més ben conservat

Els treballs d’excavació arqueològica està previst que acabin a finals de la setmana vinent i la manca de restes de ceràmica fa difícil datar cadascuna de les parts de la superfície

Els arqueòlegs treballant en el pont dels Escalls.
Els arqueòlegs treballant en el pont dels Escalls. Albert Sanjuan

Els treballs d’excavació arqueològica que van començar el passat agost al pont dels Escalls està previst que finalitzin la setmana vinent, segons ha explicat la directora del departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte. Durant aquest temps s’han descobert dos tipus de paviments, tot i que el més ben conservat és el més antic. Tot i això, tal com ha manifestat Sergi Segura, director de l’equip d’arqueòlegs “si no hi ha restes de ceràmica no podrem saber si són molt propers o no en el temps”. Un cop acabin els treballs es prendran les decisions sobre què es farà.

Les prospeccions que es van fer el juliol del 2023 al pont romànic dels Escalls, a la part alta d’Escaldes-Engordany, amb la trobada de dos nivells de paviments han obligat a fer una excavació més exhaustiva i que s’ha hagut de fer per fases. Primer, una canalització de Capesa va obligar a aturar els treballs arqueològics que es van reprendre al desembre i, segons De la Parte “està previst que acabin a finals de la setmana vinent, si la meteorologia ho permet”. Remarca que aquesta troballa “ens dona un registre històric del pont i quins elements s’han de preservar”.

De fet, Segura, diu que del segon, que està per sobre, “només n’hem trobat una petita renglera a l’entrada i a nivell personal jo conservaria el primer”. No pot datar si hi havia molta distància en el temps entre un i l’altre. Per saber-ho, diu “hauríem de trobar restes de ceràmica”

Tant la directora de Patrimoni Cultural com el director de l’excavació arqueològica, Sergi Segura, han coincidit que “el paviment més antic és el que millor està conservat”. De fet, Segura, diu que del segon, que està per sobre, “només n’hem trobat una petita renglera a l’entrada i a nivell personal jo conservaria el primer”. No pot datar si hi havia molta distància en el temps entre un i l’altre. Per saber-ho, diu “hauríem de trobar restes de ceràmica”. Encara els queda una setmana d’excavació per veure on arriba el paviment. De fet, la documentació escrita situa la construcció del pont al segle XIX, tot i que s’estima que pugui ser anterior, possiblement del segle XVI, quan es coneix l’existència de la creu del Pont dels Escalls.

Isabel de la Parte ha exposat que un cop finalitzin els treballs es prendrà la decisió de quines accions es duran a terme. Serà en funció de l’informe tècnic de la intervenció i juntament amb el responsable de la restauració dels ponts. Per la seva part, el conseller de Cultura i Promoció Econòmica del comú escaldenc, Valentí Closa, pensa que “cap al març podrien començar els treballs de restauració que durarien un mes i mig”. L’objectiu és posar en valor la zona “perquè la gent hi pugui gaudir”. Quan estigui acabat tot s’iniciarà la fase d’il·luminació.

Posar el pont i la zona en valor. Cap al març podrien començar els treballs de restauració que duraran un mes i mig. Tornarem a donar una vida a l’interior de l’antic escorxador. Era una zona que quedava una mica enclotada. Netejar-ho i ordenar-ho perquè la gent hi pugui gaudir. Quan estigui acabat tot s’iniciarà una fase d’il·luminació dels ponts.

Comentaris (1)

Trending