Patrimoni cultural impulsa un espai digital sobre les Festes de l’ossa

L'apartat web posa en valor les celebracions que es fan a Encamp i Ordino i la seva relació amb els actes que tenen lloc a França

Festa de Ball de l'ossa a Encamp.
Festa de Ball de l'ossa a Encamp. COMÚ D'ENCAMP

El Departament de Patrimoni cultural ha impulsat un espai digital sobre les Festes de l'ossa. Permet apropar a la ciutadania les particularitats de les celebracions encampadana i ordinenca, i la relació entre les festes d’Andorra i de França amb l'objectiu de posar-les de relleu.

El nou apartat web divulgatiu vol posar en valor les celebracions al voltant de la figura de l’os que se celebren a Encamp i Ordino, ja que les dues representació són Festes d’interès cultural incloses a l’Inventari General del Patrimoni Cultural. També compta amb un espai infantil amb curiositats, llegendes i jocs sobre els ossos. El web té una clara vocació pedagògica amb diversos apartats: ‘Quan ens ve a veure l’Ossa, fem festa grossa’, ‘L’Ossa a casa nostra a través de la seva història’, i ‘d’ Ossos arreu!’. Tots aquests apartats permeten explicar la festa i fan referència a la presència de l’animal a les valls i el seu llegat patrimonial material i immaterial.

Aquesta tasca divulgativa és un treball paral·lel a la feina que està duent a terme el ministeri de Cultura i Esports i els comuns d’Encamp i Ordino per impulsar la candidatura a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco de les Festes de l’os dels Pirineus, presentada pel Govern francès. El web és un pas més en l’estratègia de reconeixement i de valoració internacional d’aquest patrimoni festiu, que es vol presentar a la Unesco.

Les festes al voltant de la figura de l’os als Pirineus havien sigut habituals en les zones de muntanya. En l’actualitat són pocs els pobles dels Pirineus on encara se celebren les festes de l’os, o de l’ossa en el cas d’Andorra. Les més conegudes són les de l’Alt Vallespir. Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les Festes de l’os des de temps immemorials i se celebren durant el Carnaval.

A Andorra, les Festes de l’ossa s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern. El ball de l’Ossa és un dels actes centrals del carnaval encampadà, un dels més populars del país. Aquest dimarts, tindrà lloc la representació ordinenca, tot i que serà una teatralització inusual degut a les circumstàncies excepcionals. Les dues Festes de l’ossa tenen elements comuns i singulars. Una persona disfressada d’ossa és el personatge central de les dues representacions que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent.

Etiquetes

Comentaris

Trending