La nova campanya del català vol explicar l’esperit “integrador, igualitari i identitari” de la llei

Bonell garanteix que “no és la nostra voluntat no sancionar” si algú incompleix la normativa i confirma que a partir del gener serà el servei d’inspecció de turisme i comerç qui farà el procés de verificar les queixes

Bonell i Sans durant la presentació de la campanya.
Bonell i Sans durant la presentació de la campanya. M. P.

El Govern ha presentat aquest dijous la nova campanya de difusió del català que busca explicar els drets lingüístics i alhora, fer entenedora la nova llei de la llengua oficial. Amb eslògans com “Les nostres muntanyes estan protegides per llei. El català també”, “La igualtat està emparada per llei. El català també” o “La seva educació està garantida per llei. El català també” es vol explicar “l’esperit integrador, igualitari i identitari” de la normativa. A més, s’ha creat la web lleidelcatala.ad com a eina de consulta per a qui tingui dubtes.

“És una campanya que va molt enfocada a explicar la llei”, ha exposat la ministra de Cultura, Mònica Bonell, que ha reconegut que “no era una tasca fàcil”, sinó que ha suposat tot un repte. “Per una banda volíem explicar els drets lingüístics i per l’altre, els continguts de la llei, però de manera entenedora”. Com ja s’havia donat a conèixer, la campanya es va adjudicar a Duett Studio per un import de gairebé 46.000 euros i es durà a terme des d’avui mateix fins al 22 de desembre. La campanya es farà tant en suports físics (opis i marquesines), com en anuncis als mitjans de comunicació, als cinemes Illa Carlemany i amb una “incidència destacada” a les xarxes socials.

S’han inclòs tres propostes gràfiques amb tres eslògans diferents que fan èmfasi en la identitat, la integració i la igualtat a través de la comparativa amb altres normatives. El format escollit, com l’exemple de “Les nostres muntanyes estan protegides per llei. El català també”, l’ha defensat Bonell perquè “hi ha certs drets que no es qüestionen i el dret lingüístic sempre s’ha posat en segon pla. La nostra voluntat és que s’entengui que hi ha drets que no es qüestionen i ens va semblar entenedor”.

Captura de pantalla 2024 11 07 a les 13.22.37
Captura de pantalla 2024 11 07 a les 13.22.37

A la web, a més de tota la informació sobre la llei, també s’hi poden trobar els diferents recursos que es posen a l’abast per aprendre català, un apartat de preguntes freqüents i fins i tot un espai de contacte directe amb el departament de política lingüística per fer arribar dubtes al servei.

SANCIONS

D’altra banda i qüestionats sobre les sancions per incomplir la llei, tant Bonell com el director de Política Lingüística, Joan Sans, ha defensat que el Govern actua. “Sap greu quan sentim discursos en què la llei més aviat sembla una eina per anar a castigar qui no parli català. No és això, és una eina integradora i moltes de les normes que hi ha ja s’ha exigien”, ha exposat la ministra, que ha tornat a defensar que abans de començar a sancionar es vol explicar bé la llei.

A partir del gener, però, la cosa canviarà i ha garantit que “no és la nostra voluntat no sancionar, però també volem que tothom entengui les demandes que fa la llei”. De fet, tal com ja va avançar fa uns dies al Consell General, el procediment per sancionar serà diferent. Fins ara les queixes que es rebien per incomplir la llei les gestionava directament el departament de Política Lingüística, analitzant la queixa i si estava fonamentada, es posaven en contacte amb l’empresa, es verifica la situació i se’ls donava un termini per corregir.

Bonell ha afirmat que “no és la nostra voluntat no sancionar, però també volem que tothom entengui les demandes que fa la llei”

A partir del gener, el protagonista serà el servei d’inspecció de Turisme i Comerç. Per tant, quan es rebi una queixa es farà també una revisió prèvia i si procedeix, es traslladarà al servei d’inspecció que tindrà la competència per desplaçar-se a l’establiment, verificaran si està justificada i si és així, obriran el procediment i el termini perquè el comerç pugui al·legar. Posteriorment, Política Lingüística tindrà la competència per acabar resolent la incidència.

D’altra banda, tant Bonell com Sans s’han mostrat convençuts que es disposen dels recursos necessaris per fer front a la demanda de cursos de català arran dels canvis normatius. “Creiem que el 2024 està cobert i de cara als pròxim anys, també”, ha dit la ministra.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending