Lluís Prats presenta el Carlemany que combat la colonització de l’Àfrica i promou la bondat

L’escriptor egarenc i ‘Archie, el noi que parlava amb elefants’ guanyen el premi per al foment de la lectura que convoquen el Govern i l’editorial Columna i que ha estat formalment lliurat aquesta tarda al Principat

Un moment del lliurament del premi, amb Lluís Prats al centre.
Un moment del lliurament del premi, amb Lluís Prats al centre. SFGA

El polifacètic escriptor de Terrassa Lluís Prats, amb una novel·la juvenil que denuncia la colonització de l’Àfrica, ha guanyat la desena edició del premi Carlemany per al foment de la lectura que convoquen el Govern d’Andorra i l’editorial Columna, que és qui publica ‘Archie, el noi que parlava amb elefants’, que ha estat presentat aquest dijous i el seu autor n’ha rebut formalment el guardó, que té una dotació de 8.500 euros.

La novel·la, seleccionada per un jurat en el qual s’integren nou estudiants dels tres sistemes educatius del Principat, retrata la vida d’un noi anglès de classe benestant que viu a Kenya i que manté una estreta i sòlida relació amb una elefanta. Es tracta, segons que ha dit l’autor, d’un “relat realista” que reivindica, entre altres coses, que “estem necessitats de bones persones”. El nen protagonista del llibre i la seva família han d’acabar marxant del país africà arran dels atemptats que protagonitzen grups autòctons de la zona i han de tornar a Londres. Prats -autor del ‘best seller’ ‘Hachiko- descriu seixanta anys de la vida del nen que acaba sent adolescent, adult i fins i tot es jubila tornant novament a l’Àfrica amb la voluntat de tornar a trobar l’elefanta.

“En els meus llibres, si hi ha una cosa clara” és que voldria que al públic lector al qual es dirigeix Prats el seu “objectiu vital no sigui el de ser el més ric del cementiri sinó que aspirin a alguna cosa més i els calés no els importin massa”

‘Memòries d’Àfrica’ o Dumbo són dues de les influències, dels punts de partida de la història d’Archibald, que també denuncia, per exemple, “el poc respecte a la natura” que l’autor, també expert en història i geografia -de fet, és professor d’aquesta darrera matèria a segon de batxillerat-, ha remarcat Lluís Prats fent referència al canvi climàtic i a la incidència que qualsevol petita acció a milers de quilòmetres pot tenir sobre el nostre dia a dia. “És una història molt africana”, ha insistit l’escriptor, especialista en literatura infantil i juvenil.

Al premi s’hi van presentar 38 obres originals d’entre les quals el jurat professional, per dir-ho d’alguna manera, n’ha seleccionat les quatre finalistes, i els estudiants, d’aquestes quatre, n’han triat la vencedora. La directora de Promoció Cultura del ministeri de Cultura, Montserrat Planelles, ha destacat que s’han rebut més obres que mai. La responsable de l’editorial, Glòria Gasch, ha destacat la bona documentació i treball de recerca que hi ha en el treball novel·lístic més enllà de la forma d’escriure de l’autor, que Gasch ha explicat que va conèixer a través de l’interès per les llibres de Prats que va tenir la seva filla.

En la compareixença a l’edifici administratiu abans de rebre formalment el premi, Lluís Prats ha exposat una mica el fil argumental de la seva obra, de la qual s’ha mostrat força satisfet tot repassat també algunes de les referències històriques -dels atemptats de l’IRA a la música pop- que inclou en la història d’Archie i ha remarcat el concepte de la bondat atès que es dirigeix a un públic, l’infantil i juvenil, “encara en formació”.

portada archie el nen que parlava amb elefants lluis prats martinez 202102091613
 
Tot citant paraules dels músics Lluís Llach i Jordi Savall, o de l’actor Javier Cámara, l’escriptor egarenc, que aquest matí ja ha estat a l’escola d’Ordino -alguns dels quals van formar part del jurat jove- per departir una estona amb els estudiants i presentar el seu treball i allò que l’ha motiva, ha afirmat que “en els meus llibres, si hi ha una cosa clara” és que voldria que al públic lector al qual es dirigeix el seu “objectiu vital no sigui el de ser el més ric del cementiri sinó que aspirin a alguna cosa més i els calés no els importin massa”. De fet, Archibald, el protagonista de la novel·la, i la seva dona, ho haurien deixat tot, de jubilats, per ser feliços tornant a l’Àfrica.

El jurat jove ha estat format per estudiants d’entre 14 i 16 anys i són: el Nil Fonseca, la Carla Giribet i l’Elsa Giribet, del Col·legi Sagrada Família; l’Andrea Jover, la Mireia Iranzo i l’Ariana Pereira, de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino; i l’Alexandra Pereiro, el Joan Vergés i la Martina Ricard, del Liceu Comte de Foix. Per tal que el jove jurat pugui conèixer de primera mà l’autor, Prats visitarà el centres educatius entre aquest dijous i divendres.

En aquesta desena edició, el consell lector el van integrar Joana Bonet (professora de llengua catalana del Col·legi Sagrada Família), Roser Calvo (professora de llengua catalana i formació andorrana del Lycée Comte de Foix), Olga Andrés (professora de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino), a més de les escriptores catalanes Laia Aguilar (guanyadora del Carlemany 2016) i Maria Carme Roca, i l’esmentada representant de l’Editorial Columna.

Etiquetes

Comentaris

Trending