‘La realidad y el deseo’ entrellaça la poesia de Cernuda amb l’art contemporani

L'exposició compta amb la presència de dos artistes andorrans, Javier Balmaseda i la Fiona Morrison, que formen part d'aquest homenatge al poeta andalús

Un dels assistents contemplant l'obra de l'andorrana Fiona Morrison.
Un dels assistents contemplant l'obra de l'andorrana Fiona Morrison.

L'homenatge a Luis Cernuda ja es pot visitar al Principat fins al pròxim 8 de maig. Una trentena d'artistes contemporanis, entre els quals es troben els andorrans Javier Balmaseda i la Fiona Morrison, plasmen a través de quadres i escultures els textos escrits pel poeta andalús, que es va haver d'exiliar després de la Guerra Civil Espanyola i que formava part de la Generació del 27.

L’ambaixada espanyola és des d’aquesta tarda la parada de l’exposició itinerant La realidad y el deseo d’homenatge a l’escriptor andalús Luis Cernuda i que es podrà veure fins al 8 de maig. Una trentena d’artistes contemporanis converteixen les lectures dels versos de l'escriptor en pintures i obra gràfica.

Entre les obres, en destaquen la d’Eduard Arranz que revisa 'Escondido en los muros'; la de Manolo Quejido que tradueix a l'oli 'Sombras blancas' o l'escultora Maïs Solca que de forma nostàlgia rescata el poema 'Quisiera estar solo en el sur'. Entre els participants hi ha dos andorrans, Javier Balmaseda i la Fiona Morrison que s’han sumat al record d’aquest  poeta de la Generació del 27. Una exposició que, com assegura el comissari de la mostra, Gabriel Serrano, “convida a la lectura” i permet “conèixer la gran obra” de Cernuda, així com el que li ha transmès el poema a l’artista.

En aquest sentit, Serrano descriu a Cernuda com “un poeta de doble exili, l’humà i el polític” pel seu pensament republicà i el breu pas pel comunisme, així com “el seu caràcter combatiu amb un orgull gairebé sectari de l'homosexualitat” i la seva “posició contundent contra les societats capitalistes”.

Un mes d’abril on la literatura té un pes molt important. Per sant Jordi, com han avançat l’ambaixador, Àngel Ros, “es viurà una jornada de lectura d’obres de literatura espanyola, concretament el Quixot”. A aquest esdeveniment s’hi afegirà una exposició d’escultura i el festival de novel·la negre.

Etiquetes

Comentaris

Trending