El guitarrista Rafael Serrallet estrena una obra inspirada en ‘L’Última ossa d'Ordino’

'Introducció i cant dels Dallaires' s'ha presentat a Castelló de la Plana en el marc de la trobada de l’ Anglo-Catalan Society (ACS)

Rafael Serrallet.
Rafael Serrallet. SERRALLET.COM

El guitarrista Rafael Serallet ha estrenat una obra inspirada en ‘L’Última ossa d'Ordino’. El músic que resideix a la parròquia ordinenca, és un dels guitarristes més importants del panorama internacional amb una carrera que ara celebra el seu 30è aniversari. Ha tocat en sales de la categoria del Carnegie Hall o el Lincoln Center de Nova York, l’Esplanade de Singapur i com solista ha participat amb orquestres com la Filharmònica de Ucraïna, la Czech Sinfonietta o la Filharmònica de Transsilvània.

L'obra s'ha estrenat a Castelló de la Plana en el marc de la trobada de l’ Anglo-Catalan Society (ACS), una associació britànica sense ànim de lucre fundada al 1954 i que existeix per promoure la llengua i cultura catalana a Gran Bretanya i Irlanda. Aquest cap de setmana, vora d’un centenar d’erudits i erudites de la llengua catalana d’arreu del món s’han reunit a aquest congrés que es celebra anualment i que enguany té lloc a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Professors i professores vinguts d’universitats com ara la de Cambridge, Barcelona, les Illes Balears,Toronto, Leeds, Università Ca’ Foscari Venezia o Saint Andrews Escòcia, han possat en comú els seus  estudis i investigacions sobre la llengua.

Serrallet ha presentant 'Introducció i cant dels Dallaires' on es recreen melodies de la popular representació de l'ossa d'Ordino. Forma part de l'Inventari general del patrimoni cultural del Govern d’Andorra com a béns immaterials, i se'n tramita la seva inclusió en el patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco. És una farsa burlesca interpretada per ordinencs i ordinenques que enllaça amb la tradició més ancestral de les festes de l’os del Pirineu.

Explica com uns dallaires mandrosos acaben amb una ossa, l’última que es va veure per Ordino. Durant la representació es produeixen un seguit d’embolics amb d’altres personatges: el cavaller amo de les terres que els dallaires han de treballar, la minyona que els ha de portar l’esmorzar i una senyoreta i un senyoret que passegen pels camps. Tot plegat amanit amb uns diàlegs burlescos que fan referència a l’actualitat social i política de la parròquia. Actualment la representació va a càrrec de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino i se celebra durant el Mercat de Nadal de principis de desembre.

Etiquetes

Comentaris

Trending