Govern presenta el Llibre blanc com l'inici de la transformació cultural del país

El cap de l'Executiu, Xavier Espot ha afirmat que amb l'obra es resol una mancança històrica

Comentaris

Riva, Espot i Pons abans de la presentació d'aquest dimarts a Ordino.
Riva, Espot i Pons abans de la presentació d'aquest dimarts a Ordino. Altaveu

El Llibre blanc de la cultura s'ha presentat aquest dimarts a l'Auditori d'Ordino. El cap de Govern, Xavier Espot ha afirmat que amb l'obra es resol una mancança històrica. "Hem estat capaços de desenvolupar un múscul cultural però calia fer un pas més. L'elaboració del llibre era un compromís del Govern. Suposa l'inici de la transformació cultural del país amb una mirada més oberta. La cultura no és un luxe, ni una decoració, la cultura és l'ànima del poble". A partir dels grans reptes s'han estructurat 30 estratègies.

Els reptes són: cultura, educació i coneixement; la cultura com a eina de transformació i cohesió social; visió compartida i eficient de la cultura; crear aliances, suports i governança; la cultura com a motor econòmic; sostenibilitat i turisme cultural; i fer una immersió digital i promoció cultural. S'apunten eines com un Consell Nacional de la Cultura i propostes com reforçar l'inventari d'infraestructures. Es vol dotar de recursos als projectes culturals però no com una obligació i si com una cosa que té valor per si mateix. Les accions s'enllestiran durant aquest semestre per dissenyar el Pla estratègic de la cultura ad2030

El llibre "és un viatge al tomb de la cultura", en paraules de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. Ha reconegut que hi havia un dèficit de dades "però hem trobat un sector cultural molt animat i que ha fet un camí molt llarg A la tardor s'editarà en format paper i ara hi ha un pdf amb la memòria tècnica.

S'han efectuat 3.093 aportacions, les més nombroses des del sector musical

El secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons s'ha referit al procés participatiu. "S'han fet manuals i tutorials per facilitar la tasca dels agents culturals, i s'han dut a terme moltes reunions de treball", ha explicat. Hi han participat 70 entitats i més de 40 agents culturals de manera individual. S'han efectuat 3.093 aportacions, les més nombroses des del sector musical.

 El Llibre blanc de la cultura és una eina de planificació estratègica de les polítiques culturals d’Andorra elaborat de manera participativa amb els agents culturals –públics i privats, organitzats i no organitzats– i la ciutadania. L’any 2019 es va iniciar un treball conjunt entre el ministeri de Cultura i Esports i la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana per elaborar-lo. Paral·lelament, es va establir una col·laboració amb la Fundació Julià Reig per dur a terme un estudi que ha de servir per analitzar i conèixer en profunditat les polítiques culturals del país com a base per elaborar el Llibre.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending