Govern destina 100.000 euros a la candidatura a la Unesco de la construcció de l'Estat

El projecte transfronterer es presenta com "el més complex que haurà d'afrontar el país" i se suma als de les festes de l'ossa, la pedra seca i la transhumància

Comentaris

Sílvia Riva, Ferran Costa, i Maria Ubach durant la compareixença a la comissió legislativa.
Sílvia Riva, Ferran Costa, i Maria Ubach durant la compareixença a la comissió legislativa. DEMÒCRATES

La candidatura d'Andorra a la Unesco 'Els testimonis de la construcció de l'Estat dels Pirineus: el Coprincipat d'Andorra' tindrà un cost d'uns 100.000 euros mentre que les 'festes de l'ossa', 'la pedra seca' i 'la transhumància' estaran al voltant dels 20.000..La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach; i la de Cultura i Esports, Sílvia Riva les han presentat a la comissió legislativa d'Educació, Recerca i Cultura.

'Els testimonis de la construcció de l'Estat dels Pirineus: el Coprincipat d'Andorra' és un projecte molt complex pel fet de ser d'àmbit transfronterer, com ha reconegut, Xavier Llovera, director de Patrimoni Cultural. "Andorra mai tindrà un dòssier tan complicat com aquest". Es van crear diversos comitès, el primer d'ells el de pilotatge. La candidatura es presentarà el 2024, segons ha dit Riva. La resta com la transhumància i la pedra seca, encara no està fixada la data. Ha afegit que "hem estat molt transparents en la gestió econòmica i en la quantitat s'ha de tenir en compte els anys que s'hi treballa".

Ubach ha recordat els principis de la Unesco i que el seu ministeri és l'encarregat de les relacions amb aquesta institució. Ha detallat l'arquitectura institucional i els compromisos que hi ha entre el Govern i la Unesco Una de les seves missions és la de mantenir una relació de llocs que són considerats Patrimoni de la Humanitat. Són emplaçaments històrics o naturals la preservació i adequació dels quals són considerats importants per la comunitat internacional. Riva, per la seva part, ha explicat que malgrat la pandèmia s'ha seguit el calendari previst. 

En el torn d'intervencions dels consellers, la socialdemòcrata, Susanna Vela ha preguntat per la protecció dels béns. La ministra ha dit que ja hi ha un calendari amb els comuns que encara tenen pendent l'aprovació dels entorns de protecció. Llovera ha afegit que els entorns de Nagol i Engolasters ja han estat lliurats als comuns i que es vol avançar amb el de Canillo pel de Sant Joan de Caselles. Donen per fer que és molt difícil que estiguin tots acabats "però s'intentarà", segons Llovera.

Vela també ha mostrat el seu temor que les candidatures no puguin prosperar perquè la Vall del Madriu, patrimoni de la Unesco, encara no té un pla gestor. Tan Riva com Llovera han tret ferro al tema argumentant que "el pla de gestió és una cosa de quatre comuns i no de Govern".

Sobre una eventual aprovació i el futur de la candidatura de construcció de l'Estat dels Pirineus, la ministra ha reconegut que "ens costa encara veure aquesta projecció. Arribats al punt de finalització de protecció dels entorns, s'ha d'agafar el segon relleu que és la difusió, amb l'objectiu de potenciar el turisme cultural".

 

Etiquetes

Comentaris

Trending