Govern intenta que es mantingui el català en converses amb persones que fan servir una altra llengua

La nova campanya de Política Lingüística, que s’enceta demà i durarà tres setmanes amb un cost de 28.800 euros, va dirigida especialment a qui ja parla l’idioma oficial per mirar que el preservi en les seves interlocucions

Bonell i Sans, i altres responsables de Política Lingüïstica amb una de les creacions de la campanya.
Bonell i Sans, i altres responsables de Política Lingüïstica amb una de les creacions de la campanya. G. P.

Si el seu interlocutor en una conversa entén el català però li respon en castellà, vostè no ha de canviar d’idioma. Aquest és el missatge que vol transmetre amb la nova campanya per fomentar l’ús de l’idioma oficial. Sempre “en clau positiva”, segons la ministra de Cultura, Mònica Bonell, la campanya té com a lema la frase ‘M’ho pots dir en català’ i vol deixar clares dues cases: parlar és ajudar a altres persones perquè també ho facin i que cal compartir la llengua oficial. La iniciativa s’enceta aquest divendres i s’allargarà durant tres setmanes, fins al 21 de desembre.

Bonell ha posat en relleu que, segons la darrera enquesta d’usos lingüístics, el 75% dels catalanoparlants canvien d’idioma si el seu interlocutor no els parla en l’oficial. I això és el que es vol evitar amb els anuncis que es faran en mitjans digitals, ràdios, televisió i, també, als cinemes. En total, es destinen 28.800 euros per a una campanya de tres setmanes de durada.

“Hem detectat aquest fenomen amb moltes persones de casa nostra. I ens adrecem a aquesta gent perquè no canviïn de llengua”, ha manifestat el director de Política Lingüística, Joan Sans. De fet, ha posat en relleu que “una de les dificultats que es troben els alumnes que es fan cursos és que, justament, els catalanoparlants, en canviar de llengua, no els ajuden”.

 “La clau és comunicar que no hem de canviar la llengua sinó tot el contrari”, ha apuntat Bonell. D’aquesta forma, es vol incrementar l’ús social del català, preservar-ho en tot els contextos i, també, “facilitar als aprenents que el puguin practicar”.

ESMENES A LA LLEI

I això a l’espera de com quedi finalment la llei de la llengua pròpia i oficial que ara està a tràmit parlamentari. La ministra de Cultura ha indicat que “totes les esmenes que siguin per millorar-la, benvingudes són”, però ha apuntat que “els grups ara han de consensuar la posició”. Això sí, sobre la possibilitat d’ampCliar l’obligatorietat d’acreditar un nivell mínim de coneixement a tots els permisos de residència, Bonell ha llançat una advertència.

“Com vam fer un estudi amb el departament d’Immigració i hi ha una realitat: a Andorra costa trobar mestres i professors de català”, ha comentat. Per això, “vam intentar ser coherents i no anar a màxims amb la llei i demanar el requeriment només a les persones que treballen en atenció al públic perquè tinguin un vocabulari mínim i puguin saludar en el nostre idioma”.

En aquest sentit, considera que “si els grups creuen que ho han d’extrapolar a tots els permisos, haurien de saber, que són moltes persones, que doblaríem la xifra que vam dir -3.000 durant el 2024-, com a mínim”. I en aquest sentit, també recorda que “els recursos humans als centres de catalans són els que són”. Per tant, els ha demanat que “valorin aquest aspecte a l’hora d’acceptar o no aquestes esmenes”.

Comentaris (26)

Trending