Les falles i el foc (i els petards) es tornen a fer els amos de la nit més curta de l’any

La tradició, amb certs matisos, es recupera després de la suspensió pandèmica del 2020 i marquen l’inici de l’estiu de la suposada normalització

Nit de falles i focs de Sant Joan 2021

Foc i fresca. Falles i petards. Després d’un 2020 en què la tradició va quedar clarament superada per la pandèmia, aquest Sant Joan torna a ser (gairebé) normal. Les falles han tornat a rodar, d’una manera o altra, en aquelles parròquies que hi tenen tradició. Les fogueres han tornat a cremar i, és clar, no hi han faltat els petards per a gaudi d’alguns i maledicció per a molts d’altres. La nit més curta de l’any marca l’inici de l’estiu… de la suposada recuperació. De la (gairebé) plena normalització.

Una de les rodes de falles amb més empenta del país, la de la capital, ha canviat de format. S’ha fet en tres punts i en estàtic. És a dir, no hi ha hagut cercavila, passacarrers o com se li vulgui dir i la roda s’ha concentrat a la Plaça del Poble, la plaça del Consell General i la plaça Guillemó. Així tant els fallaires com el públic s’han pogut repartir tot evitant aglomeracions. Amb una fresca no inhabitual però que posava cert distanciament encara amb l’estiu que hauria de ser calorós, quatre o cinc tongades de rodes fallaires s’han deixat veure en cada ‘circumscripció’ de la capital.

I mentre en uns punts es cremaven falles, en d’altres i fins ben entrada la matinada es cremaran petards. La pólvora i la pirotècnia anirà a cor que vols. De fet, des d’algunes terrasses s’han enlairat veritables castells de focs. D’alguns balcons n’han baixat alguns petards que han portat, en alguns casos, puntuals cal esperar, a haver d’alertar la policia o altres cossos d’emergències i seguretat. La nit més curta de l’any, però, ha de tenir, o hauria almenys de tenir, un caràcter clarament festiu.

PHOTO 2021 06 23 23 36 02
Crema de la foguera a Escaldes, amb una de les noves torres de fons.

Com el que ha portat a celebrar el quart de segle de falles a Sant Julià, on sí que hi ha hagut recorregut en el transcurs del qual es podia cremar i fer rodar les falles, o a Escaldes, on la foguera tradicional organitzada per la Unió Pro-turisme ha tingut enguany per primer cop un escenari amb tores fent acte de presència. I és que l’indret triat per cremar les andròmines i poder fer gresca i xerinola deixava en el rerefons una de les torres del Clot d’Emprivat. Velles tradicions per a noves escenografies.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending