L’extensió de l’Instituto Cervantes s’estrena a Andorra amb una exposició

Depenent de la delegació de Tolosa, l’organització treballarà al principat per difondre la cultura espanyola i, sobretot, per facilitar l’accés als exàmens per obtenir el DELE

Moment en què s'ha destapat la placa de l'Instituto Cervantes.
Moment en què s'ha destapat la placa de l'Instituto Cervantes. Pilar Candel

Després de mesos de preparació i de treball de forma “extraoficial”, finalment l’Instituto Cervantes s’estableix al Principat. Almenys, una extensió depenent de la delegació situada a Tolosa, amb la qual es tindrà una activitat retroalimentativa constant. L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, ha destacat que “tenir una seu era una aspiració per a nosaltres, per poder fomentar la divulgació de la llengua i la cultura”. Aquest projecte s’ha estrenat amb una exposició anomenada ’50 años de complicidades imaginarias’, que fa un recorregut pels darrers 60 anys de l’obra gràfica espanyola.

Amb l’arribada de l’Instituto Cervantes també han aterrat a l’ambaixada obres d’artistes força reconeguts com Miró, Dalí o Guinovart. El co-comissari de l’exposició, Luis Torrens, ha explicat que es tracta d’un recull que ja es trobava a Tolosa, i que s’ha traslladat fins a Andorra una selecció d’unes 40 peces. El motiu d’haver reduït la mostra és que a la població francesa estava complementada amb vitrines amb llibres, “al no tenir aquí aquesta possibilitat s’ha variat la narrativa”. D’aquesta manera, es fa un recorregut que parteix dels anys 60 i 70, i que va seguint l’evolució de l’obra gràfica, fins a arribar a l’estampat digital, que és la tècnica treballada actualment. Es podrà visitar a la planta -1 de l’ambaixada fins al 31 de març.

1644434234976
Ros, Torrens i de Bastarrachea presentant l'exposició.

Però, això és únicament la primera passa que l’associació dóna al país. Segons ha indicat Ros, “la primera activitat oficial”. Amb el temps, es desenvoluparan de moltes altres. L’ambaixador també ha volgut destacar, com a funció principal de l’Instituto Cervantes al país la facilitat a l’accés per a l’obtenció dels Diplomes d’Espanyol (DELE). Fins ara, a Andorra es realitzaven aproximadament una vintena de proves anyals per tal d’obtenir aquest certificat. Amb la difusió que realitza l’organització, sobretot a les escoles del sistema espanyol, ja es tenen un centenar de joves que s’examinaran al mes de maig. En aquest sentit, el director de l’Instituto Cervantes a Tolosa, Juan Pedro de Bastarrechea, ha explicat que “oferim preus especials per als escolars i la resposta està sent molt positiva”. Pel que fa a altres idiomes d’Espanya, com el gallec o l’euskera, de Bastarrachea ha assenyalat que es treballa per poder donar accés als exàmens en cas d’haver-hi una demanda gran, que es dóna quan hi ha “un gran nombre de descendents d’aquestes zones”.

Des de la seva seu física, situada a la tercera planta de l’ambaixada espanyola, l’associació també treballa conjuntament amb la Biblioteca de Sant Julià de Lòria. El projecte, que està en una fase bastant embrionària, consistirà a tenir un ‘Punto Cervantes’, amb documentació procedent de Tolosa, i també es donarà al contrari. Segons ha explicat de Bastarrachea, “s’observarà què pot interessar als usuaris de Sant Julià que portem de Tolosa, farem una exploració, i crearem una secció permanent i una altra que sigui itinerant, per tal de tenir un apropament entre les dues localitats i la possibilitat d’accedir a més continguts”.

1644434234993
Un artista pintant en directe la inauguració de l'Instituto Cervantes.

A l’acte d’inauguració de l’Instituto Cervantes, present oficialment des d’aquest dimecres a 46 països d’arreu del món, han acudit autoritats governamentals, del Consell General, així com del comú de Sant Julià de Lòria. Després d’unes paraules de l’ambaixador i del director de l’associació a Tolosa, s’ha procedit a destapar la placa que rebel·larà la ubicació de l’Instituto a Andorra. Així mateix, de Bastarrechea ha aprofitat per agrair la col·laboració i la bona acceptació per part del Govern per establir-se al Principat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending