Una exposició recupera la màgia com a faceta oblidada de la família Areny-Plandolit

La mostra, inaugurada aquest vespre, es podrà veure a partir del dissabte a l’Era del Raser d’Ordino, amb el primer cap de setmana de portes obertes

Un dels assistents mira un dels panells de l'exposició.
Un dels assistents mira un dels panells de l'exposició. SFGA

‘Abracadabra: Il·lusionisme i màgia a cal Plandolit’. És la nova proposta expositiva que han impulsat conjuntament la Biblioteca Nacional i l’àrea de Museus i Monuments del ministeri de Cultura. La mostra permet conèixer una de les facetes més desconegudes de la família Areny-Plandolit: la vinculació d’alguns dels seus membres amb aquest món.

L’exposició ha estat inaugurada aquest dijous. Ho ha fet amb la visita, entre altres autoritats, del cap de Govern, Xavier Espot, i de la ministra de Cultura, Sílvia Riva. La mostra es podrà veure a l’Era del Raser d’Ordino a partir d’aquest dissabte, amb el primer cap de setmana de portes obertes.

“Posem en valor el patrimoni més desconegut de la família Areny-Plandolit i donem a conèixer l’il·lusionisme, un art de l’entreteniment considerat seriós a principis del segle passat”, ha explicat Riva. L’exposició compta amb 100 metres quadrats de superfície i prop de cent peces, dividides en quatre grans blocs. Pau-Xavier d’Areny-Plandolit i un dels seus fills, Xavier, són els protagonistes, ja que al llarg de la seva vida van situar Ordino a l’epicentre del món de la màgia.

Un dels moments més destacats és la publicació l’any 1913 del llibre escrit per Pau-Xavier, ‘Las maravillas de la magia moderna’, considerat una de les primeres fonts d’informació en espanyol de l’època moderna que contenia importants dades sobre jocs d’escamoteig, cartomància, màgia de saló, i també un recull de grans il·lusions per a teatres. L’estructura d’aquesta obra ha estat la base per organitzar l’exposició, que conté un seguit d’objectes, alguns dels quals són originals dels protagonistes andorrans, i d’altres de coetanis.

Amb la mostra recollida el visitant podrà conèixer com eren aquest tipus d’espectacles en el seu moment de màxima esplendor, quan la màgia era un dels entreteniments més populars que omplia teatres i places. A més, l’exposició també permetrà descobrir quin paper hi van jugar els membres de la família d’Areny-Plandolit en aquest univers.

Etiquetes

Comentaris

Trending