L’escultura de Dalí marxa a reposar tres mesos

Operaris de l’empresa que fa els treballs de reforma de la plaça de la Rotonda han retirat aquest dimecres l’obra ‘La noblesse du Temps’ que tornarà al juliol per seguir ocupant un espai privilegiat del cèntric espai de la capital

Col·locant l'escultura al camió que l'ha retirat de la zona.
Col·locant l'escultura al camió que l'ha retirat de la zona. tony lara / comú d'andorra la vella

En deu anys llargs, el rellotge i els seus acompanyants als quals Salvador Dalí els va donar forma a ‘La noblesse du Temps’ serà la primera vegada que s’agafen uns quants dies de ‘vacances’. Tres mesos de repòs. És, més o menys, el temps que trigarà l’escultura del geni empordanès a tornar a la plaça de la Rotonda. En el marc de les obres de remodelació de l’espai, els operaris de l’empresa que té adjudicats els treballs han retirat l’obra de, ni més ni menys, 1.400 quilos de pes.

Momentàniament, es dipositarà en un altre indret del país -previsiblement de forma inicial al tomb de l’antiga plaça de braus- però no pas amb l’objecte de ser exposada, perquè el conveni que al seu dia es va signar entre el Govern i el comú, amb acord del donador de l’obra, qui va ser secretari de Dalí, l’ara ja traspassat també Enric Sabater, estableix que el punt d’estada de l’escultura ha de ser la Rotonda i cap altre. I allí ‘La noblesse du Temps’ ha assolit una requesta i una atracció turística que mai abans havia assolit en els deu anys que va estar al Prat Gran d’Encamp.

L’escultura, de bronze, de 4,90 metres d’altura per 1,70 metres i 2,60 metres més de fondària i llargada, tornarà a la cèntrica plaça i encara donant-li un lloc de més rellevància i privilegi. Encara que les fonts consultades no ho han confirmat, si durant aquests temps de descans s’ha de fer alguna tasca de sanejament de l’obra, es farà. Sempre de manera molt escrupolosa i respectant la creació original de Salvador Dalí.

51115049879 16515f30de o
L'escultura 's'arrenca' del seu punt d'ubicació els darrers deu anys.

A la Rotonda, l’escultura hi va ser plantada l’agost del 2010. I avui n’ha sortit per primera vegada. Amb total cura per no malmetre’n cap element. De fet, per això es treu -i no és la única obra d'art que es retira de la plaça, també n'hi havia una altra titularitat de Crèdit Andorrà i creada per l'andorrana Judit Gasset-, per evitar que les obres la puguin danyar. Grua, camió, i diversos operaris per guiar els moviments que l’obra ha hagut de fer per anar, durant unes quantes setmanes, de ‘retir espiritual’. De ben segur que l’excèntric Dalí beneiria aquest repòs. Una altra cosa seria que el geni tocat per la tramuntana potser decidiria tocar el dos i no tornar al lloc on el conveni, que es renova tàcitament cada cinc anys, diu que ha d’estar.

Comentaris

Trending