De director de la Fundació de la Cimera a promotor cultural públic

Joan-Marc Joval s’adjudica la plaça externa de cap d’àrea d’Acció Cultural i es perfila com a futur director del departament

Joan-Marc Joval durant una entrevista a RNA.
Joan-Marc Joval durant una entrevista a RNA. arxiu/atv

El ministeri de Cultura ja té recanvi per a l’històric Josep Maria Ubach, jubilat ja fa un temps i la plaça del qual no s’havia cobert. Serà el filòleg i especialista en cooperació internacional Joan-Marc Joval qui ocupi la plaça de cap d’àrea d’Acció Cultural, que la titular ministerial, Sílvia Riva, s’havia fixat sí o sí recuperar durant aquesta legislatura enmig d’una desbandada de comandaments al ministeri. Joval ha estat fins a la seva liquidació el director-gerent de la Fundació Cimera Iberoamericana, designat unilateralment pel Govern.

Joval s’ha guanyat ara un lloc en propietat a l’administració, sense que hagi fet mai carrera funcionarial. La plaça que s’ha adjudicat ha acabat dirimint-se a través d’un concurs extern, segons que han explicat diverses fonts. L’ex-director de la Fundació de la Cimera no era l’únic aspirant al càrrec. Però fa temps que es donava per fet que acabaria sent ell qui ocuparia el lloc. De fet, es perfila per a missions més elevades.

En aquest sentit, les fonts consultades no han descartat que més aviat que tard acabi assumint la direcció del departament de Promoció Cultural i Política Lingüística. És el càrrec que ara ocupa Montserrat Planelles, que com altres experimentats companys del ministeri -de Xavier Llovera a Berna Garrallà- podria optar per acollir-se a una sortida pre-jubilatòria. En tot cas, aquesta és una decisió que sols correspon a la implicada, la de jubilar-se. També és una evidència, ha destacat les fonts, que Joval té el ple suport del cap de Govern, Xavier Espot, que ja és qui hauria apostat per ell per situar-lo al capdavant de la fundació. Joval tenia experiència en el sector privat -traducció i altres- i havia estat també treballant en l'àmbit públic al tomb d'organismes de la Unió Europea a Brussel·les. 

Riva ha d’anar refent l’equip. De fet, ja va situar Isabel de la Parte, per exemple, com a directora de Patrimoni Cultural en el lloc de Llovera. També s’hauria seleccionat, en un procés de mobilitat interna, el funcionari Max Vela com a nou responsable de l’àrea de Béns Immobles, un lloc que durant anys va ocupar l’historiador ara ja també jubilat David Mas. És clar que a Cultura hi ha una renovació generacional important.    

Comentaris (1)

Trending