Darrer pas per presentar la candidatura a l'Unesco de les festes de l'os als Pirineus

L'ambaixadora d'Andorra a França, Eva Descarrega, i la de l'organització, Véronique Roger-Lacan signen el formulari a París

Eva Descarrega i Véronique Roger-Lacan durant la signatura de la candidatura.
Eva Descarrega i Véronique Roger-Lacan durant la signatura de la candidatura. SFGA

La candidatura a l'Unesco de les festes de l'os als Pirineus ha viscut aquest dimarts el seu darrer pas abans de la seva presentació al Comitè del Patrimoni Immaterial. Les ambaixadores d'Andorra a França, Eva Descarrega, i la de l'organització, Véronique Roger-Lacan han signat el formulari a París.

Després de la signatura, Roger-Lacan, ha explicat que "als dos costats dels Pirineus les fets de l'os són manifestacions ancestrals amb molta vigència". Ha mostrat la seva satisfacció per poder presentar la candidatura juntament amb Andorra i França.

La candidatura ha estat impulsada per França. El passat mes d'agost, El ministeri de Cultura i Esports i els comuns d’Encamp i Ordino van signar un conveni per a la participació en la candidatura i es va posar en marxar una pàgina web. Les Festes de l’ossa ja estan incloses a l’Inventari general del patrimoni cultural del Govern com a béns immaterials

Les representacions de l’os o de l’ossa es troben en alguns pobles dels Pirineus i en altres zones muntanyoses del continent europeu. Els estudiosos de la cultura popular vinculen aquestes representacions amb l’època d’hibernació d’aquest animal. Quan es desperta, la gent del poble simula que l’empaita i el captura com a símbol del domini de la natura. Es tracta de farses burlesques interpretades per la gent dels pobles.

A Andorra, aquesta teatralització es representa en el ball de l’Óssa d’Encamp i en l’Última óssa d’Ordino. Les escenificacions tenen lloc en carrers i places de cada poble. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’os del Vallespir. A l’Alt Vallespir, Arlès, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les festes de l’os des de temps immemorials.

Etiquetes

Comentaris

Trending