El Consell del Patrimoni Cultural proposa incloure nous béns immaterials a l’Inventari General

S’ha posat sobre la taula la possibilitat d’incorporar, en la categoria d’elements festius, les festes de l’ossa i les falles del solstici d’estiu

El Consell Assessor del Patrimoni Cultural s'ha reunit a Encamp.
El Consell Assessor del Patrimoni Cultural s'ha reunit a Encamp. SFGA

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha encapçalat aquest dimarts la cinquena reunió del Consell Assessor del Patrimoni Cultural (CAP), que ha tingut lloc al nou Centre d’autoaprenentatge de Català d’Encamp, a l’edifici nou ubicat al costat de l’Hotel Rosaleda. La trobada s’ha dut a terme respectant les mesures de seguretat i d’higiene decretades per l’Executiu.

Durant la trobada s’han abordat temes diversos com són: la proposta d’inclusions de nous béns immaterials a l’Inventari General del Patrimoni Cultural, l’estudi de l’entorn de protecció de l’església de Sant Miquel d’Engolasters i la valoració de les declaracions sorgides sobre el Roc de les Bruixes. En el primer dels casos s’ha posat sobre la taula la possibilitat d’incloure, en la categoria d’elements festius, les festes de l’ossa i les falles del solstici d’estiu. En la categoria de pràctiques culturals s’ha proposat incloure el coneixement i les tècniques de la construcció de la pedra seca i la transhumància, desplaçament estacional del ramat i el bestiar.

L’inventari forma part de la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial perquè contribueix a sensibilitzar la ciutadania sobre la seva importància i fragilitat. Posar en valor les expressions intangibles de la cultura és una forma de prendre consciència de la seva essencialitat en la configuració de les identitats individuals i col·lectives. Així mateix, la patrimonialització d’aquestes expressions ajuda a promoure la creativitat i l’autoestima dels individus i els col·lectius que les salvaguarden.

Un aspecte fonamental de l’inventari dels béns immaterials és que es tracta d’un procés participatiu i continu que cal revisar i actualitzar periòdicament

L’inventari també és la base per desenvolupar plans específics de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial inventariat, en què la documentació i la investigació esdevenen accions clau en la gestió. Un aspecte fonamental de l’inventari dels béns immaterials és que es tracta d’un procés participatiu i continu que cal revisar i actualitzar periòdicament, ja que es tracta d’un patrimoni sensible, dinàmic i viu. Finalment, i pel que fa a l’estudi de l’entorn de protecció de Sant Miquel d’Engolasters, els experts encarregats de dur a terme l’estudi han presentat les conclusions. D’aquesta manera, el ministeri continua treballant per redactar i publicar més espais de protecció en base a la Llei 9/2003 del Patrimoni Cultural d’Andorra i la seva posterior modificació el 2014 que preveu la realització dels decrets de delimitació dels entorns de protecció de cadascun dels monuments declarats en virtut de la disposició addicional primera.

Etiquetes

Comentaris

Trending