El Consell General canvia les bases del premi d’Investigació històrica per assolir més participació

S’intentarà donar-li més difusió i entre les novetats més destacades, un jurat “amb més prestigi” i la possibilitat d’utilitzar intel·ligència artificial, sempre que s’adverteixi del seu ús

El síndic amb el guanyador del darrer premi d'investigació històrica.
El síndic amb el guanyador del darrer premi d'investigació històrica.

El Consell General ha decidit reformular les bases del premi d’Investigació històrica per aconseguir més participació. La presidenta de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, Susanna Vela, i el vicepresident, Marc Magallón, han anunciat aquest divendres que es canviarà la composició del jurat i quedarà regulat l’ús de la intel·ligència artificial.

L’any passat es va premiar l’única obra presentada, però en edicions anteriors, el premi d’Investigació històrica que s’entrega durant la Nit Literària s’havia hagut de deixar desert. Per aquest motiu s’ha decidit introduir canvis a la bases “perquè sigui més participatiu”.

D’una banda, es canvia la composició del jurat. Fins ara hi havia tres persones i aquest any s’ha previst la presència de dos doctors d’Universitat, Queralt Solé i Marc Conesa, a més de la responsable de l’Arxiu Nacional, Lídia Arbués i el darrer guanyador del certamen, Carles Gascón.

“El fet que hi hagi dos doctors en història contemporània i moderna dona al premi més valor”, ha apuntat Vela, mentre Magallón considera que es tindrà “un perfil molt tècnic” i no tant polític com en altre ocasions i “creiem que això donarà prestigi”.

D’altra banda, també s’ha previst l’ús de la intel·ligència artificial. “Viu moments complicats, és difícil però hem de conviure i viure amb ella”, ha apuntat Vela, que ha explicat que si s’utilitza aquesta eina s’haurà d’indicar i especificar on s’ha utilitzat “per valorar la conseqüència que ha tingut en la millora de l’obra”.

La consellera general socialdemòcrata ha assegurat que permetent l’ús de la intel·ligència artificial “no ens inventem res”, sinó que que s’han alineat amb les reglamentacions del Parlament Europeu i el Consell d’Europa.

Preguntats pels motius que no hi hagi massa concurrència, Vela ha indicat que “no és evident” que hi hagi algú que es dediqui a fer aquest tipus de treballs per presentar-se al premi o que treballa en una recerca més àmplia i pugui optar-hi. Igualment, han assenyalat que sovint el problema no és tant que no hi hagi candidats, sinó que els treballs “no tenen prou qualitat per obtenir el guardó”.

Comentaris (1)

Trending