Comencen treballs d’estudi, conservació integral i valorització de la Farga del Madriu

El projecte té per objectiu salvaguardar el jaciment arqueològic i potenciar un emplaçament singular i únic, inèdit als Pirineus

Una imatge de la Farga del Madriu
Una imatge de la Farga del Madriu

Seguint el calendari establert, el ministeri de Cultura i Esports ha començat aquesta setmana els treballs d’intervenció arqueològica a la Farga del Madriu. El projecte, pilotat pel departament de Patrimoni Cultural, té per objectiu salvaguardar aquest jaciment arqueològic i potenciar un emplaçament singular i exemple únic de la farga catalana del segle XVIII inèdit als Pirineus.

La Farga és un jaciment arqueològic declarat Bé d’Interès Cultural que es troba ubicat a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, un paisatge cultural considerat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. És el primer projecte de conservació integral que es fa a la vall, i tindrà una durada de tres anys.

La primera fase, que ara s’inicia, se centrarà en la documentació, la consolidació i la restauració de la farga, del martinet i dels seus annexos, en una àrea arqueològica de 1.400 m2. La intervenció tindrà una durada aproximada d’un mes i hi treballaran unes 15 persones, entre arqueòlegs, especialistes en arqueometria, tècnics de suport i artesans de la pedra seca. De manera més concreta, la primera fase preveu la excavació, estudi i reconstrucció de l’estructura on s’encabia el martinet i la casa, i la consolidació dels vestigis del canal de la ferreria i el botàs.

Astrié, Riva i Gili, durant la presentació del projecte.

Relacionat

Quatre anys de treballs i prop de 400.000 euros per rehabilitar la farga del Madriu

L’equip està format per tècnics del laboratori LAPA_IRAMAT, de l’Associació des Bâtisseurs en Pièrres Sèches, i del Departament de Patrimoni Cultural del Govern, a la Vall del Madriu-Perafita-Claror i del comú d’Andorra la Vella, que aprofitaran l’estada dels especialistes de la pedra seca per formar a tècnics propis.

La segons fase dels treballs tractarà la revalorització de l’entorn del jaciment en un àrea de 4.700 m2. Aquest projecte permetrà aturar el procés de deterioració de les restes de la Farga i garantir la conservació. La intervenció arqueològica permetrà aprofundir en el seu coneixement i fer-ne difusió contribuirà a posar en valor aquest bé d’interès cultural singular.

Comentaris

Trending