Els cinemes demanen tenir el 100% d’aforament amb mascareta

Les sales han fet la petició a Salut tot remarcant la bona situació sanitària i a l’espera que en pocs dies comencin a arribar grans estrenes guardades des de l’esclat de la pandèmia que, confien, els ajudin a remuntar el vol

Una de les sales dels cinemes Illa.
Una de les sales dels cinemes Illa.

Arriba l’estiu, una de les èpoques de l’any tradicionalment més fortes per als cinemes. Aquests mesos eren aprofitats pels grans estudis per llançar les apostes de gran pressupost. Enguany, també succeirà, amb l’arribada d’estrenes que acumulen mesos al calaix esperant un context sanitari més favorable. Des de les sales d’Illa Carlemany s’esperen amb ganes, confiant que els ajudin a remuntar el vol. A la vegada, també consideren necessari un altre canvi: una relaxació de les mesures que els afecten. Sobretot, s’ha demanat a Salut que es permeti un aforament al 100% amb mascareta.

El darrer any, els cinemes han pogut obrir. Ho han fet, però, amb moltes dificultats. Per un costat, amb l’aforament reduït i amb la necessitat de distribuir els espectadors de forma que els diferents grups mantinguin la distància de seguretat. Per l’altre, funcionar sense grans produccions. Sense ‘blockbusters’ que atreguin espectadors en massa. Molts d’ells han quedat guardats als calaixos dels estudis cinematogràfics a l’espera d’una situació sanitària més favorable que els permeti garantir que recuperin la inversió quan no s’han estrenat directament en plataformes de televisió de pagament.

La situació, sembla, comença a canviar. Al llarg dels pròxims mesos el calendari d’estrenes fa ja més patxoca. Però per aprofitar-ho, els responsables dels cinemes consideren que cal relaxar les mesures. Així ho explica el gerent, Jordi Torres. “Ara estem al 50% d’aforament i estem parlant amb Govern per veure si a partir de juliol podem obrir al 100% amb la gent amb mascareta”, explica. La petició s’ha fet arribar a la ministra de Cultura, Sílvia Riva, i a la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. Ara, s’està a l’espera de quina és la resposta.

Al llarg de les pròximes setmanes s’estrenaran pel·lícules com ‘Fast & Furious 9’, ‘Vídua Negra’ o ‘Space Jam 2’ que els grans estudis tenien enllestides l’estiu passat i que van guardar al calaix esperant una situació sanitària més propícia per recuperar la inversió realitzada

Entre altres coses, se’ls ha volgut explicar que les condicions sanitàries són ara favorables per una mesura d’aquestes característiques. Així, “ja hi ha una gran part de la població vacunada i, per exemple, al carrer es pot anar sense mascareta”. També s’ha volgut posar en relleu que els clients “tenen un cert malestar per mesures com ara el registre o el fet que no puguin escollir la butaca”. Torres lamenta que “les normes no les fem nosaltres, només les fem complir”.  

Seria la millor fórmula, indica, d’aprofitar que, ara, els estudis han tornat a obrir l’aixeta de les grans estrenes. Moltes d’elles, de fet, previstes per l’any passat i que van ser víctimes del coronavirus. És el cas de la novena part de la saga ‘Fast & Furius’, que arribarà el 2 de juliol, o de la represa de l’univers cinematogràfic de Marvel, amb ‘Vídua Negra’, que està prevista pel dia 9.

Al llarg de les pròximes setmanes també arribarà la segona part, dècades després, de ‘Space Jam’ o també ‘Peter Rabbit 2’. El cinema espanyol també tindrà protagonisme, amb un nou film de Santiago Segura, ‘A todo tren’. A la llista de ‘blockbusters’ també hi figuren ‘Bebé jefazo 2’, ‘El Escuadrón suicida’ o ‘Shang-Chi i la leyenda de los 10 anillos’.

Per tant, indica Torres, “les ‘majors’ han començat a estrenar, han vist que el cinema funciona i que el públic va pujant”, És el moment, doncs, de treure “pel·lícules que porten fetes més d’un any i que han d’amortitzar com més ràpidament millor”. En el cas d’alguns estudis, com ara Disney, les estrenes seran simultànies a les seves plataformes, un fet que no preocupa pel fet que “el nostre avantatge és que Disney+ no és veu a Andorra”.

Aquesta pota, doncs, està solucionada. “Ara ens falta l’altra, la de sanitat; que ens donin el vistiplau”. També recorda que “fa un any que estem oberts i no hem tingut cap contagi”. També indica que només al 100% es podria recuperar el cinema cada dia. Per ara, dilluns i dimarts es tanca.

Comentaris (6)

Trending