Cedeixen al museu Casa Cristo una caixa de núvia del segle XVIII

Ha estat entregada al comú d’Encamp per Andrea Montero i serà restaurada prèviament a la seva exposició a les dependències etnogràfiques

La caixa de núvia ha estat cedida per Andrea Montero al comú d'Encamp.
La caixa de núvia ha estat cedida per Andrea Montero al comú d'Encamp. COMÚ D'ENCAMP

El Museu Etnogràfic Casa Cristo d’Encamp amplia la seva exposició d’objectes tradicionals del país amb la incorporació d’una caixa de núvia del segle XVIII. Aquest ha estat deixat al comú per Andrea Montero. La cònsol major, Laura Mas Barrionuevo, i la propietària de la caixa han signat aquest matí el conveni de cessió de forma atemporal.

Durant l’acte de signatura de l’acord, la mandatària ha assegurat que “estem molt agraïts d’acollir aquesta cessió i, per tant, seguir ampliant el patrimoni cultural de la parròquia”. Per garantir-ne la preservació, el comú restaurarà la caixa. Un cop acabat el procés, Casa Cristo l'omplirà amb peces del dot que tradicionalment entregava la núvia al matrimoni, com ara tovalles, tovalloles o altres elements de roba de la llar, i l’exposarà al ‘quarto de les nenes’.

Segons la tradició, el pare de la pubilla era l’encarregat de fabricar la caixa. I aquesta, per la seva part, havia de brodar les diferents peces del dot amb decoracions personalitzades i úniques. La caixa ara cedida està feta íntegrament de fusta, té una grandària de 115x47 centímetres i està decorada amb quatre arcs.

Amb aquesta, seran nou les caixes tradicionals que tindrà Casa Cristo. Sis d’elles són de núvia i la resta són de treball o emmagatzematge. La més antiga del museu data del segle XVII i és la de la padrina, que està exposada a la seva habitació.

Etiquetes

Comentaris

Trending