Aparadors de comerços de tot el país s’engalanen amb peces del patrimoni del país

Sant Julià lidera el rànquing d’objectes exposats, amb una interessant col·lecció d’elements de terrissa cuits a l’antic forn de la Callissa de la parròquia i que es mostren a Ca l’Isidre

L'aparador de Ca l'Isidre, a Sant Julià, amb les autoritats al fons.
L'aparador de Ca l'Isidre, a Sant Julià, amb les autoritats al fons. J. A. VILADOT / SFGA

Aparadors de comerços de tot el país s’engalanen des d’aquest dissabte i fins diumenge de la setmana que ve amb peces procedents del patrimoni del país. En conjunt, uns 120 establiments de tot el Principat i més de 350 objectes exposats. Especialment rellevant és la mostra que s’evidencia en els aparadors de les botigues de Sant Julià, que mostren més de la meitat dels utensilis que commemoren les Jornades europees del patrimoni (JEP) 2021.

Justament, ha estat a Sant Julià on s’ha donat el tret de sortida de la mostra en presència de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el cònsol lauredià, Josep Majoral. Tots dos i altres autoritats han visitat un dels aparadors més significatius, el de Ca l’Isidre, que exposa peces de terrissa que fa més de dos-cents anys es van coure al forn de la Callissa de la parròquia, un forn del qual encara se’n conserven alguns vestigis i sobre el qual s’ha fet treball arqueològic.

Sota el lema ‘Un patrimoni per a tots’, un total de 120 comerços de les set parròquies exposaran els 350 objectes recollits des del 18 al 26 de setembre

Riva ha celebrat l’alta participació i implicació ciutadana “que permet donar visibilitat i sensibilitzar al conjunt de la població sobre el patrimoni del país perquè se’l senti seu, el cuidin i el promocionin”. La ministra també ha destacat que les jornades són una oportunitat única per “redescobrir el comerç del país alhora que es descobreix el patrimoni andorrà”. Així, i sota el lema ‘Un patrimoni per a tots’, un total de 120 comerços de les set parròquies exposaran els 350 objectes recollits des del 18 al 26 de setembre. A nivell global, s’han cedit objectes patrimonials com ràdios, màquines de cosir, càmeres de fotografiar, esquis, entre molts d’altres, de més de 50 anys. Per tots aquells que els vulguin visitar tots, el ministeri ha elaborat un mapa senzill i didàctic que es pot consultar a la web de cultura.

A més de l’exposició d’objectes antics en aparadors, el programa de les JEP proposa, durant aquest cap de setmana, la visita inèdita a les sagristies de les esglésies parroquials on es podran veure els objectes litúrgics que s’hi guarden i que normalment no estan a l’abast del públic. També s’impulsen jornades de portes obertes a diversos museus arreu del país. Museus del Govern: des del dissabte 18 al diumenge 26 de setembre, a l’Espai Columba, la Casa de la Vall, el Museu de l’Automòbil, la Casa Rull, la Farga Rossell, el Museu Casa d’Areny-Plandolit i el Museu Postal.

Altres museus: el Carmen Thyssen Andorra (Escaldes-Engordany) i Casa Cristo (Encamp), aquest dissabte. En el segon cas, amb reserva prèvia. El Museu Fàbrica Reig (Sant Julià de Lòria): els dies 18, 19, 24 i 25 de setembre. El Museu de la Moto (Canillo), els dies 18 i 19 de setembre. Igual cm el de la mina de ferro de Llorts, amb la concreció que aquest diumenge estarà oberta només de matí.

Etiquetes

Comentaris

Trending