Andorra porta les festes de l’óssa a la seu de la Unesco

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, la comissió de festes d’Encamp farà la representació dissabte a la tarda i l’Associació de Cultura Popular d’Ordino en serà protagonista diumenge al matí

Escenificació del 'Ball de l'Óssa' a Ordino.
Escenificació del 'Ball de l'Óssa' a Ordino. ARXIU

Una àmplia delegació de la tradició festiva de l’ós a Andorra es traslladarà aquest proper cap de setmana a París. Encamp dissabte a la tarda, i Ordino diumenge al matí seran protagonistes, juntament amb altres poblacions, en aquest cas franceses, on les festes de l’óssa són una tradició, de les Jornades Europees del Patrimoni. Amb el segell i el reconeixement de la Unesco des de l’any passat, ‘Les festes de l’óssa’ tindran una presència estel·lar a la seu de l’organització internacional aquest proper cap de setmana.

En efecte, amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, la Unesco obrirà les seves portes al públic del dissabte 16 al diumenge 17 de setembre de 2023, de les 10 del matí a les 6 de la tarda. En aquesta edició es posarà en valor la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que enguany celebra el seu 20è aniversari. I per aquest motiu s’escenificaran -o s’oferiran, o diguin-ho com vulguin- a París algunes de les activitats, accions, festes… que han tingut el reconeixement mundial en el camp del patrimoni immaterial. Encamp i Ordino s’hi han incorporat recentment per la via de les festes de l’ós. Andorra també hi té presència en la matèria per les falles del solstici d’estiu.

A més de visitar la seva emblemàtica seu, de la Unesco, el seu jardí japonès d'Isamu Noguchi i la seva col·lecció d’obres d'art dels més grans mestres del segle XX (Picasso, Giacometti, Calder, Moore, Tadao Ando, Tàpies o Miró), els visitants podran descobrir expressions culturals de diferents territoris del món, salvaguardades gràcies a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. En dues dècades d'existència, aquesta convenció de la Unesco ha avançat considerablement la protecció del patrimoni cultural, ampliant la seva definició a les pràctiques i coneixements ancestrals que tenen un lloc cabdal en la història i la identitat dels pobles.

Entre les peces o manifestacions del patrimoni viu reconegudes per la Unesco que es podran viure i veure a la seu de l’alta organització internacional, els visitants podran provar la cal·ligrafia àrab, al costat de l'artista de carrer RamZ, i assistir a demostracions de pràctiques tradicionals com el Kochari (Armènia ), la Capoeira (Brasil), la Rumba Congolesa (Congo, República Democràtica del Congo), el flamenc (Espanya) i el violinisme cremonese (Itàlia). I, és clar, les Festes de l'Ós (Andorra, França).

Només amb els participants -més enllà, la delegació institucional-, una trenta de persones desplaçades des d’Andorra escenificaran la tradició de l’óssa als jardins de la seu de la Unesco. Encamp hi envia, en principi, onze persones de la seva comissió de festes. L’Associació de Cultura Popular d’Ordino durà a París un ‘equip’ format per una vintena de persones. Tots plegats estan d’allò més satisfets de poder mostrar la tradició de l’ós en un marc tan incomparable com la seu de la Unesco.

Comentaris

Trending