Andorra i Catalunya reforcen els vincles en matèria cultural

Sílvia Riva i la seva homòloga Mariàngela Vilallonga formalitzen per dos anys més el projecte de residència de talents creadors que hi ha ubicat a la Massana i que tindrà tres estadants la propera tardor

Comentaris

Maria Ubach, Sílvia Riva i Mariàngela Vilallonga aquesta tarda durant la trobada.
Maria Ubach, Sílvia Riva i Mariàngela Vilallonga aquesta tarda durant la trobada. J. A. VILADOT / SFGA

Andorra i Catalunya reforcen els seus vincles culturals. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i la seva homòloga en el govern de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, han mantingut aquest dimecres una reunió de treball que ha servit per establir les bases d’un nou conveni de col·laboració en matèria cultural, i per reforçar encara més el lligam entre els dos governs. La jornada ha servit, per exemple, per formalitzar la renovació per dos anys del conveni de Faber Andorra, la residència per a talents creadors ubicada a la Massana i que té el seu origen o germà gran a Olot.

La trobada s’ha dut a terme en les instal·lacions del ministeri de Cultura, a l’antic hotel Rosaleda d’Encamp, i també hi ha participat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé. De fet el projecte Faber és conjunt entre el Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull i es va iniciar el 2019. Com Faberllull Olot, Faber Andorra és una residència interdisciplinària que vol fomentar la importació de talent, el coneixement de nous projectes, les relacions internacionals i també posar a la disposició dels ciutadans les activitats que els residents puguin oferir. La residència permet acollir creadors i professionals de diversos àmbits (escriptors, traductors, artistes de disciplines diferents, estudiosos, científics, musicòlegs, etc.) que vulguin dur a terme una estada per desenvolupar un projecte.

El conveni té per objecte "continuar treballant conjuntament per a promoure el coneixement de la llengua i la cultura catalanes, el patrimoni material i immaterial, col·laborar en matèria d’arxius, museus i biblioteques, incrementar la visibilitat de les arts escèniques i garantir una major accessibilitat i suport de les institucions a les empreses culturals de l’àmbit audiovisual d’ambdós territoris”

Després d’un primer any amb un balanç positiu i després d’haver signat aquest conveni que dota de continuïtat i que consolida Faber Andorra, i d’acord amb els tècnics del ministeri de Cultura capitanejat per Sílvia Riva també s’ha planificat la programació per a la tardor de 2020. Si la Covid no ho espatlla, Faber Andorra comptarà amb la presència de l’escriptora i periodista Anna Ballbona, programada inicialment per la primavera de 2020 però que no va poder anar-hi a causa de la situació sanitària. També seran residents Marta Jordan (procedent de Polònia i que ja va ser resident durant 2019 a Faberllull Olot, traductora literària de l’espanyol al polonès) i Michal Brabec (catalanista i traductor txec).

De manera més global, els dos governs han manifestat la voluntat de "continuar treballant conjuntament per a promoure el coneixement de la llengua i la cultura catalanes, el patrimoni material i immaterial, col·laborar en matèria d’arxius, museus i biblioteques, incrementar la visibilitat de les arts escèniques i garantir una major accessibilitat i suport de les institucions a les empreses culturals de l’àmbit audiovisual d’ambdós territoris”. Prèviament a la signatura del conveni, la ministra Riva i la consellera Vilallonga s’han reunit amb el secretari de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco, Jean-Michel Armengol; Miquel Segura, de la plataforma audiovisual de la Unesco d’Igualada; i Alà Baylac i Pierre Lissot, de la Universitat de Perpinyà, impulsors de la traducció al català de ‘El Correu de la UNESCO’. És una revista trimestral publicada per l’Organització Mundial de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. La revista es publica en les sis llengües oficials de la Unesco (anglès, àrab, castellà, francès, rus i xinès) i a portuguès, coreà, esperanto, i ara, català.

Comentaris (3)

Trending