El L’Andart es farà a la tardor a Sant Julià amb San Marino de país convidat

L’economia circular serà el fil conductor de la cinquena edició de la biennal que recupera l’antiga fàbrica Catsa

Comentaris

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva durant la presentació del L'Andart a l'antiga fàbrica Catsa.
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva durant la presentació del L'Andart a l'antiga fàbrica Catsa. COmÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

La cinquena edició del L'Andart2023 es farà a la tardor, del 15 de setembre al 15 de novembre, a Sant Julià de Lòria i tindrà un país convidat: San Marino. El lema de la biennal és 'La muntanya en circulació' i vol reflexionar en clau artística i en el marc del  paisatge pirinenc sobre el concepte d’economia circular i com donar una segona vida a objectes, productes, espais i edificis, com el de la fàbrica laurediana Catsa que ha estat l'escenari escollit per a la presentació d'aquest dijous.

El concepte de la fàbrica no és nou perquè el 2017 el L'Andart ja va utilitzar l’antiga fàbrica de la llana, al pont de la Tosca d'Escaldes-Engorday. Tampoc ho és que s'exposin obres als carrers, en aquest cas de Sant Julià de Lòria que serà la parròquia que acollirà aquesta edició. En el primer L'Andart ja es van instal·lar algunes obres al centre històric d'Andorra la Vella.

El que és nou són les dates, a la tardor, cosa que segons el comissari de la mostra, Pere Moles permetrà fer tallers amb els escolars. En les anteriors edicions no es podien realitzar perquè coincidien amb el període d'estiu de vacances als centres educatius. A més a més, la tardor impedirà contra progamar actes sagrats per la parròquia laurediana com són Canòlich -amb els 800 anys de la trobada de la talla de la Verge-, i la festa major.  

Una altra novetat serà la presència d'un país convidat, San Marino. Les obres dels seus artistes s'exposaran a la Catsa. L’esperit però, es manté, tal i com ha destacat Pere Moles, ja que “reforça la voluntat d’esdevenir una ocasió propícia perquè art i ciutadania puguin establir un diàleg obert a l’entorn dels grans temes de l’actualitat". La ministra de Cultura i Esports en funcions, Sílvia Riva, ha volgut posar en relleu la importància de la unió d'esforços entre les diferents institucions per poder fer realitat la cinquena edició del certamen. "El país necessita alternatives interessants, relacionades amb la cultura, per completar una proposta atractiva per al bon desenvolupament del sector econòmic", ha emfatitzat Riva.

La Biennal L'Andart, tal com ha destacat la ministra, és un esdeveniment on concorren tant artistes andorrans com altres de renom internacional i permet generar sinergies al seu voltant, en un marc de patrimoni arquitectònic i històric de gran importància. Amb l'impuls de la biennal, "posem en valor el nostre patrimoni natural i cultural" interpretant de manera diferent l'espai urbà.

Aquesta setmana s’obre el procés de selecció de candidatures dels artistes participants, que hauran de treballar a partir del lema d’aquest any 'La Muntanya en Circulació'. Els escollits exposaran les seves obres al llarg d’un itinerari circular que s’ha dividit en 19 espais, des de  la plaça del Solà fins a l’avinguda Rocafort, passant pel Roc del nou vial, Camí del Benestar, Font del Borgador, plaça major, font dels Coms, placetes de Sant Roc i del Mallador, plaça de la Germandat, comú vell, jardins de la fàbrica Reig i plaça Laurèdia.

El pressupost d'aquesta cinquena edició superarà els 90.000 euros de l'anterior i compta amb el suport d'Andorra Turisme, Andorra Telecom i la Fundació Sorigué, que facilitarà la presència a la Catsa de dues instal·lacions de gran impacte artístic i visual.

Els treballs han començat per la retirada de material de l'interior.

Relacionat

L’antiga fàbrica Catsa es posa a punt per acollir el L’Andart

Comentaris

Trending