Correos posa en marxa una nova emissió de segells dedicada a la comunitat argentina que resideix a Andorra

Comentaris

Correos posa en marxa una nova emissió de segells dedicada a la comunitat argentina que resideix a Andorra
Correos posa en marxa una nova emissió de segells dedicada a la comunitat argentina que resideix a Andorra

El país d’acollida que és des de fa tres quarts de segle Andorra i la diversitat cultural -per l’origen dels seus ciutadans- que es pot trobar al Principat han inspirat una nova col·lecció filatèlica promoguda per Correos. La Fàbrica Nacional (espanyola) de Moneda i Timbre-Real Casa de la Moneda acaben d’emetre una sèrie de segells de correu postal sobre la diversitat d'Andorra, centrant-se en el col·lectiu de ciutadans argentins que resideixen al país.

La setmana passada es va iniciar la venda i la posada en circulació de la sèrie de segells, denominada "Diversitat andorrana 2017 - Comunitat argentina - Principat d'Andorra" i que té un tiratge previst de 70.000 unitats. El segell té un valor d'1,25 euros i té per motiu una composició d'alguns dels símbols que millor representen a la nació argentina. De fons, el sol de maig sobre fons blau despuntant sobre els Pirineus andorrans i en primer pla, els components de la beguda tradicional argentina per excel·lència: el ‘mate’. Encebament amb aigua calenta, apunt per al seu consum, reposa al costat del recipient la bombeta, sorbet de fusta o de metall amb un filtre que permet la degustació perfecta de la infusió.

Aquest tiratge respon a la voluntat de Correus d'innovar els segells d'Andorra que emet anualment. L’empresa paraestatal espanyola justifica la decisió de centrar-se en la diversitat ciutadana del Principat de la següent manera: “Andorra és un país d'acolliment, on viuen gran quantitat d'immigrants de nacionalitats diferents. Aquest rol d'Andorra com a país d'acolliment com a fenomen rellevant, va començar durant la dècada dels anys trenta del segle passat, amb els exiliats que fugien primer de la Guerra Civil espanyola i posteriorment de la dictadura franquista.”

I segueix dient que “des de llavors el fenomen migratori ha augmentat en nombre i s'ha diversificat la procedència. Mentre que en un primer moment, es tracta de gent bàsicament provinent de països propers buscant estabilitat política i econòmica, el fenomen migratori aquest ha ampliat a comunitats d'altres llocs del món que veuen Andorra com un lloc atractiu on establir-se, gràcies al bon nivell de vida i la bona situació econòmica que viu el país”. Correos explica que “la primera comunitat de residents no europeus al Principat d'Andorra és l'argentina, protagonista de l'edició del present any de la sèrie filatèlica ‘Diversitat andorrana’. Amb més de 700 residents amb la nacionalitat argentina, la xifra queda fàcilment superada si tenim en compte que molts argentins disposen de doble nacionalitat i que consten a Andorra amb passaport italià, espanyol o francès”. 

I encara dóna més informació sobre la comunitat sudamericana protagonista dels nous segells. “Com succeeix amb altres comunitats immigrants del Principat, la comunitat argentina ha constituït la seva pròpia associació cultural anomenada ‘La Tirada’, que té per finalitat, la integració del col·lectiu dins de la cultura andorrana i d'aquesta manera, enfortir i consolidar les relacions entre les dues comunitats.” Més enllà dels segells sobre la comunitat argentina i l’emissió que es manté de les sèries bàsiques, com ara la que mostra l’escut del Principat, n’hi ha d’altres que estan en previsió.

Així, aquest any, al costat de sèries ja establertes en anys anteriors, encara que amb nous motius, serà la d'artistes andorranes, com la dedicada a Neus Mola amb la seva obra "La veu silenciada”. Aquesta sèrie està prevista per al mes de març. Per a l’abril, i encara que subjecte a canvis, es preveu emetre segells amb el castell de Sant Romà de les Bons com a reclam. I, també, es projecta un homenatge al recentment desaparegut historiador i polític Pere Canturri. L’art contemporani, amb Zoe i Jordi Casamajor, centrarà les sèries que s’haurien de posar en circulació durant el mes de maig. I pel juny s’iniciarà una altra sèrie, que incorporarà una novetat tècnica (el ‘troquelejat'), i que es dedicarà a les fulles dels arbres més presents al Principat. Es començarà pel bedoll.

Comentaris

Trending