Convocada una concentració per aquesta tarda a la Plaça del Poble arran de la situació que es viu a Catalunya

Comentaris

Convocada una concentració per aquesta tarda a la Plaça del Poble arran de la situació que es viu a Catalunya
Convocada una concentració per aquesta tarda a la Plaça del Poble arran de la situació que es viu a Catalunya
  • La branca andorrana de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) fa una crida per les xarxes a manifestar-se pacíficament per mostrar la repulsa a “una vulneració flagrant de drets i llibertats”
  • El xoc de trens entre Madrid i Barcelona ha pujat uns quants graus aquesta jornada amb la detenció de diversos càrrecs tècnics i polítics de la Generalitat
  • Les institucions andorranes miren de mantenir-se al marge de tot plegat i veuen amb rezel l’organització d’actes com l’instat per l’ANC alhora que se segueixen els fets amb “preocupació”
La situació que es viu a Catalunya arran de la convocatòria del referèndum per a l’1 d’octubre tindrà aquesta tarda la primera repercussió directa al Principat. La branca andorrana de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha convocat una concentració a les 8 de la tarda a la Plaça del Poble per denunciar el que consideren “una vulneració flagrant de drets i llibertats”. El xoc de trens que hi ha entre Madrid i Barcelona ha pujat uns quants graus més aquest dimecres amb la detenció per part de la guàrdia civil -suposadament amb manaments judicials que en alguns casos estan molt en entredit- de diversos càrrecs tècnics i polítics de les conselleries que més directament tenen a veure amb l’organització de la consulta prevista per d’aquí una setmana i mitja. La tensió ha crescut enormement les darreres hores i el final de tot plegat ara ja és impossible de predir. Les institucions andorranes miren de mantenir-se al marge de tot plegat conscients, segons hauria exposat el cap de Govern, Toni Martí, als representants parlamentaris que posicionar-se en qualsevol sentit “és anar a favor dels uns i en contra dels altres”, segons que han manifestat fonts coneixedores del prec del mandatari governamental. L’executiu ha imposat a tots els grups amb representació parlamentària i, per extensió, a tots els consellers, la necessitat d’evitar pronunciar-se. El Govern, i prioritàriament a través de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, serà l’únic que tractarà la qüestió, suposadament, de forma unitària. No ha transcendit, però, la línia que es donaria a qualsevol missatge. De fet, tampoc no s’ha comunicat ni el to que tindria qualsevol pronunciament ni a les formacions polítiques. Com a mínim, no a les de l’oposició. De fet, al Govern no li agrada gens ni que hi pugui haver mobilitzacions com la convocada per a aquesta tarda de dimecres per l’ANC. Les xarxes socials s’estan omplint amb missatges del tipus “avui manifestació pacífica convocada a les 20h a la Plaça del Poble d'Andorra la Vella, com a protesta dels esdeveniments ocorreguts a Catalunya en les darreres hores”. El lema de la convocatòria és “Democràcia! En defensa dels drets civils. No ens callaran.” Alhora, l’ANC, des de la seva pàgina web, explica que “ja es vulneren obertament la LLIBERTAT DE CORRESPONDÈNCIA i la PRIVACITAT. Es retalla el dret a reunió i la LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ. S'estan produint detencions de càrrecs polítics de la Generalitat. S'està vulnerant el dret a l'autodeterminació dels pobles. L'Estat normalitza la CENSURA i la PÈRDUA DE DRETS.” Per a aquesta organització, els esdeveniments succeïts i que encara ocorren, principalment a Barcelona, suposen atacar “greument l’autogovern de Catalunya”. L’ANC recorda que “les diferències polítiques s'han de resoldre votant, i un referèndum és la solució preferida pel 80% dels catalans” i anima a anar “endavant amb fermesa perquè les setmanes que ens esperen seran intenses”.

Comentaris

Trending