Confirmat el pacte entre 'ferrerominguillonistes' i liberals... ¿les eleccions generals quan toquen?

Comentaris

Confirmat el pacte entre \'ferrerominguillonistes\' i liberals... ¿les eleccions generals quan toquen?
Confirmat el pacte entre \'ferrerominguillonistes\' i liberals... ¿les eleccions generals quan toquen?

Es tanca un dilema -hi haurà pacte entre els ‘ferrerominguillonistes’ i els liberals- i se n’obren molts més. Els principals: ¿Quin abast tindrà a nivell nacional la decisió? ¿Deixarà Rosa Ferrer el Govern? ¿Quin nivell d’inestabilitat política suposarà tot plegat? I la pregunta de les preguntes: ¿Quan seran les properes eleccions generals? L’actual cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, i el president de Liberals d’Andorra (Ld’A), Jordi Gallardo, han anunciat aquesta tarda que concorreran plegats a les eleccions comunals del 13 de desembre. L’acord, que situa al capdavant de la llista per a la capital el propi Minguillón i l’enginyer Víctor Pintos Morell, no es quedarà només a Andorra la Vella. S’estendrà també a Escaldes, d’on procedeixen persones de la confiança de Ferrer com Meri Pérez i Francesc Castillo. Cd’I contribuirà a confeccionar una candidatura liberal que encapçalarà Marc Magallón i que no estava sent fàcil de completar.

L’escenari immediat, una vegada anunciada l’entesa, és saber què passa a nivell estatal. Gallardo i Minguillón han fet silenci. Les repercussions hi seran en les properes hores. I en funció de com vagin els comicis tindran un abast major o menor. Els demòcrates hauran de prémer l’accelerador. I el partit preveu una nit llarga. La intenció és tancar la llista, com a mínim les posicions capdavanteres, avui mateix. O millor dit, ja ben entrada la matinada de dimarts. Ara mateix no hi ha un cap de llista clar per a DA. Ni Sílvia Riva, ni Conxita Marsol, ni Marc Pons, ni Miquel Armengol no estan disposats a liderar el projecte. Pons és l’únic dels quatre que podria anar en un lloc destacat. Igual com durant el dia d’avui s’han intensificat les negociacions entre Cd’I i liberals, també s’ha fet més evident la recerca d’un candidat per a DA. Hi havia sobre la taula dels negociadors demòcrates tres o quatre cartes. “Potents”, segons les fonts. Persones que ara no estan en política activa però que tenen experiència en aquest món. Si encaixen algunes peces, els demòcrates es veuen amb cor de fer una llista amb possibilitats de victòria. En funció del perfil que agafi la candidatura alguns dels díscols de Cd’I, especialment Meri Rabadà, es pot incorporar com a independent en el projecte de DA.

Coincidències generals

Qui segur que no canviarà de cantó és Jordi Cabanes. Un altre dels consellers de la majoria comunal actual que no veia massa clar això de situar Minguillón al capdavant. Cabanes, home de Rosa Ferrer, i Eron Estany han acompanyat Minguillón en l’anunci del pacte. Gallardo portava el secretari general del partit, Amdeu Rossell, i el president del comitè parroquial liberal, Jordi Cerqueda, com a escuders. Tant el cònsol com el president de Ld’A han evitat donar massa detalls de res. Han assegurat que feia temps que parlaven, que analitzaven, que hi ha coincidències en el marc global de la gestió comunal… però res de parlar de l’impacte que pot tenir, ja no el trencament de l’aliança entre Cd’I i DA si no que els fins ara companys de viatge dels demòcrates pactin amb el principal grup de l’oposició al Consell. “És un dia important per a Cd’I i per a Liberals. Concorrerem junts a les eleccions”, ha anunciat el cap de llista ‘in pectore’. “No hem entrat a analitzar els aspectes més concrets. Però sí hi ha coincidència en els més generals”, ha destacat Gallardo. El president liberal ha afegit que els uns i els altres tenen posicions molt similars en “com veiem el rol dels comuns” i “la gestió feta per Cd’I” al capdavant de la corporació aquest mandat darrer.

Minguillón ha parlat d’“il·lusió”, de “projecte engrescador”. I Gallardo ha especificat que es treballa en un projecte que barregi experiència amb renovació. En aquest sentit, el cònsol i representant de Cd’I aportarà el coneixement de la gestió pública i el candidat liberal, Víctor Pintos, escenificarà la renovació i l’experiència en l’àmbit privat. Els liberals han assegurat que encara que haguessin concorregut sols a les comunals, Pintos hauria estat igualment el seu candidat. El número 2 de la llista ‘pactista’ és el director general de la firma Construccions Modernes. Pintos aportarà, més enllà del coneixement en matèria de gestió empresarial, un ampli bagatge en matèria urbanística. Així, Eron Estany pot respirar tranquil.

El president liberal ha advocat perquè els dos caps de llista “seran capaços de trobar un bon equip”. Un equip que, aproximadament, s’haurien de repartir al 50%. El candidat a la reelecció ha assegurat que feien l’anunci públic del pacte per “no donar més peu a rumors”. I quan se li ha demanat per les implicacions i els passos a seguir per l’actual ministra de Salut, Benestar Social i Ocupació, Minguillón ha estat enigmàticament clar: “La senyora Ferrer farà el que hagi de fer.” De moment, ha viscut un ‘governet’ calent. Els dilluns és tradicional que bona part dels ministres, no tots, facin una primera trobada conjunta però reduïda preparatòria de les reunions que el gabinet en ple manté formalment els dimecres. Fonts consultades han assegurat que aquest dilluns hi ha hagut ‘governet’ i Ferrer hi era. L’ambient es podia tallar amb un ganivet. És molt probable que la titular de Salut posi el càrrec a disposició del cap de l’executiu. I a partir d’aquí vindrà o el joc d’escacs o l’efecte dominó.

Carmona-Samarra, cartell del PS

carmonaCd’I, Ld’A, Demòcrates… i el sector socialdemòcrata. Inicialment, la capital és la única parròquia on Socialdemocràcia i Progrés (SDP) tindria assegurat poder fer llista en solitari. L’encapçalaria Delfí Roca. Conscients que hi hauria trencament en el centre-esquerra de la capital, i en la immensa majoria de les parròquies, el Partit Socialdemòcrata (PS) ja tenia molt avançada la candidatura. Si no hi ha cap canvi de darrera hora lideraran la llista dues dones. Dues docents. Dues integrants de l’equip ministerial d’Educació en el tram final del mandat socialdemòcrata al Govern: Dolors Carmona i Lídia Samarra. La formació socialdemòcrata a la capital podria integrar en els primers llocs de la llista alguns destacats funcionaris del comú. Destacats pel fet d’estar lligats al sindicat que reuneix bona part del personal de la corporació.

Comentaris

Trending