Col·laboradores educatives amb fills s’acullen al permís als pares per no haver d’anar al servei de guarda 

Ja s’ha advertit a funcionaris dels tres sistemes educatius que si la demanda per tenir cura dels infants s’incrementa, caldrà mobilitzar més personal

-
-
El servei de guarda d’infants no acaba de reeixir entre aquells que l’han d’assegurar. La suposada improvisació amb què s’ha fet tot i el temor a contagis més altres qüestions de logística està causant molt mala maror. Fins al punt que moltes col·laboradores educatives amb fills han decidit acollir-se al permís que s’atorga als progenitors que s’han de quedar a casa per estar al càrrec dels seus petits per així evitar ser mobilitzades per al servei de guarda.

De moment, són poques les famílies que han demanat el servei i a les que se’ls ha concedit. Sobretot, el fet que sigui una atenció amb horari partit -perquè no hi ha servei de menjador ni es pot dur menjar al centre on s’hagi d’acudir- ha frenat moltes demandes, perquè no resol cap problema als progenitors que ho necessiten. D’altra banda, el ministeri d’Educació, en l’anàlisi de les peticions, també està aplicant criteris força estrictes.

No obstant això, a mesura que es vagin obrint sectors de l’activitat econòmica, i sense que hi hagi escola com a mínim fins a l’1 de juny, està clar que creixerà la demanda. I serà en aquest moment que caldrà veure com s’articula tot plegat. De fet, fonts coneixedores del servei han explicat que ja s’ha advertit a col·laboradores educatives assignades a sistemes educatius diferents a l’Escola andorrana, que han estat les primeres en ser citades, que poden ser mobilitzades en qualsevol moment.

Tot plegat ha portat -ja que la diferència entre el salari real i el salari base en molts casos tampoc no és tan gran- que diverses col·laboradores educatives amb fills s’hagin acollit al permís retribuït per poder-se absentar de la feina i estar a càrrec dels fills. Així eviten que mare i fill o fills hagin d’acudir al servei de guarda d’infants. De fet, acollir-se al permís està sent una solució per a moltes persones que més enllà de voler tenir cura del fills temen acudir a un servei que pot propiciar contagis.

Un dels elements que també ha generat malestar entre el col·lectius dels col·laboradors educatius, que són els essencialment mobilitzats per fer-se càrrec del servei de guarda juntament amb personal de manteniment, que s’encarreguen d’altres qüestions logístiques del servei, és el fet que la normativa d’habitual compliment impedeix que aquests professionals puguin quedar-se sols amb escolars. 

Però això, segons les fonts consultades, no és d’aplicació en l’actual situació. D’una banda, perquè el servei que s’ofereix, malgrat que pot arribar a tenir contingut pedagògic no té cap valor lectiu. De l’altra, perquè en l’actual cas d’excepcionalitat hi ha algunes limitacions que han quedat abolides, per dir-ho d’alguna manera. En qualsevol cas, els dubtes sobre el servei de guardes no deixen d’amuntegar-se.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending