Clubs de la lliga temen per la seva viabilitat davant l’escàndol de la FAF

Entitats, per un cantó, i treballadors de l’ens, per l’altre, miren de fer pinya davant una crisi d’incerta i complexa resolució

-
-
Una part dels clubs de futbol del país temen seriosament per la viabilitat dels seus projectes. Alguns d’ells tenen, o tenien, el suport de la federació a nivell econòmic. I quan tenien dificultats de tresoreria l’ens, sobretot a aquelles entitats els dirigents de les quals són al seu torn treballadors de l’organisme, els hauria fet alguns avançaments d’ajuts que els salvaven o els permetien allargar uns mesos més. Aquesta operativa, que no té res a veure amb la investigació judicial en curs, queda ara en entredit. Els comptes de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) estan bloquejats i sota control de la Batllia.

Esportivament, almenys aquesta jornada, es mirarà d’anar fent com es pugui, amb les menors incidències possibles. De fet, aquest divendres, tal i com ha avançat Andorra Televisió (ATV) i ha pogut confirmar l’Altaveu, representants de la majoria de clubs, que no pas tots en principi, es van reunir a les instal·lacions de l’Estadi Comunal en una trobada d’urgència i del tot oficiosa per mirar de calmar els ànims i, sobretot, fer pinya. Es pretén donar una imatge d’unitat amb la intenció que escampi el temporal i que res no canviï.

En el marc de la investigació, la Batllia ha decretat l’embargament de diversos comptes bancaris, que impediran fer pagament ja compromesos

Però diverses fonts han assegurat que és molt probable que hi hagi canvis profunds arran de l’esclat de la denominada ‘Operació Cautxú’, que manté a la presó el secretari general de l’entitat, Tomás Gea, acusat d’apropiació indeguda, administració deslleial i defraudació a la CASS. El dirigent futbolístic andorrà és, a més a més, membre del comitè de control, ètica i disciplina de la UEFA, que per ara no s’ha pronunciat en absolut sobre l’empresonament de Gea, que des de fa anys té molt bona entrada en una organització font de part important dels fons que presumptament s’haurien desviat.

De fet, la federació, segons fonts coneixedores del funcionament de la mateixa, avançava en alguns casos excepcionals -però no per això menys necessaris- diners d’aquelles subvencions internacionals perquè alguns clubs poguessin tirar endavant. Són alguns d’aquests els que més patirien, com també pateixen pels seus llocs de treball bona part dels empleats de la FAF. Les fonts consultades han deixat clar que no hi ha dubte del comportament professional de la immensa majoria de treballadors. I que ha de prevaldre per sobre de tot la presumpció d’innocència de tots.

Cert és, també, han assegurat les fonts consultades, que més temen aquelles persones que en el seu cas reuneixen la doble condició de ser dirigents d’alguns dels clubs federats i, alhora, empleats federatius. No hi ha cap certesa, ara per ara, que es puguin fer alguns dels pagaments que la federació s’havia compromès, sigui a qui sigui. La Batllia estarà filant molt prim amb tots els moviments que es pretenguin fer. De fet, s’han dictat nombrosos bloquejos de comptes. De l’entitat i dels implicats o investigats.

Hi ha certa incredulitat davant el fet que s’hagi esperat tant a intervenir si al 2017 ja s’era conscient de la comissió d’irregularitats

Algunes fonts han mostrat la seva incredulitat pel fet que la Justícia no hagi actuat abans si creia que s’estava cometent un delicte i aquest, eventualment, s’hagi pogut reiterar des de l’inici de la investigació, que data de l’any 2017 i ha passat, almenys, per mans de dues batlles, Azahara Cascales i Stéphanie Garcia, que és la instructora actual i qui va ordenar dimarts les detencions i els escorcolls diversos que es van practicar. I que anirà dictant totes les diligències que continuïn escaient-se fer per a l’esclariment de tot plegat.

Fonts properes a directius de la FAF i dels clubs que en formen part estan convençuts d’haver actuat correctament a nivell global. Una altra cosa és que hi hagi hagut alguns comportaments anòmals puntuals i individuals, segons les mateixes fonts, que consideren molt difícil encara que no improbable que la pròpia federació es personi com a perjudicada en la causa. Ara per ara, l’entitat l’han de dirigir els dos vicepresidents, Alfonso Martín i Elisabeth Pirot, amb el suport dels principals executius de l’entitat.

El secretari general està empresonat i el president, Víctor Santos, malgrat que en llibertat i processat per administració deslleial i defraudació a la Seguretat Social, té dictada per la batlle que instrueix el cas una prohibició per acostar-se a la seu de l’entitat. Per tant, encara que volgués, que no és el cas, s’ha de mantenir inoperatiu. Tot i l’aparent normalitat amb què es pretén fer funcionar l’organisme i els esdeveniments que d’ell en depenen, és evident que la crisi és de complexa i incerta solució. I que a ningú no se li escapa que la investigació judicial pot comportar canvis de relleu en el funcionament de la FAF.

Comentaris

Trending