Medi Ambient té intenció d’imposar una forta multa econòmica pels isards espellats abandonats

L’acció, que serà sancionada via transgressió de la Llei de residus, està generant un fort rebombori entre el col·lectiu de caçadors, on hi ha una forta indignació més encara perquè la colla implicada és ‘VIP’ i amb responsables de la federació implicats

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el president de la FACIP, Josep Maria Cabanes, durant un acte a Llumeneres.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el president de la FACIP, Josep Maria Cabanes, durant un acte a Llumeneres. C. ESTEVE / SFGA

El ministeri de Medi Ambient té intenció d’imposar una multa econòmica quantiosa, a l’aixopluc de la Llei de residus, al responsable o responsables de l’abandonament dels isards espellats que una persona va localitzar dimarts a la tarda en un transitat camí de l’Aldosa de la Massana. La feina dels banders ha donat els seus fruits i en tractar-se d’animals que havien estat abatuts de forma controlada i legal aviat s’ha identificat quin grup de caçadors els van abatre.

Justament, el fet de localitzar sense dubtes la colla, i en tractar-se, segons diverses fonts, d’un fet puntual, aïllat i molt reprovable, està causant una forta indignació entre el col·lectiu de caçadors, que no entenen la necessitat de dur a terme una acció com la que serà sancionada per transgressió de la Llei de residus, no pas per cap falta en matèria cinegètica ni tampoc de transcendència penal. 

Un estofat d'isard emplatat.

Relacionat

El civet d’isard passa de moda

També està causant més malestar tot plegat pel fet que entre els integrants de la colla responsable dels isards -no ha transcendit que cap dels seus integrants s’hagi fet càrrec de l’acció il·legal concreta- hi ha ‘VIPs’, que és així com els propis caçadors identifiquen altres companys en matèria cinegètica a ex alts de de l’administració, funcionaris o polítics en actiu que, en aquest cas, formen part de la colla. És clar, però, han remarcat les fonts consultades, que l’actuació individual d’una sola persona, que és el que hauria estat, no ha d’esquitxar la resta de la colla ni menys encara el conjunt del col·lectiu de caçadors.

Un altre element que acaba d’encendre el foc entre els caçadors i que el ministeri també hauria tingut en compte és que entre la colla implicada hi hauria algun responsable federatiu

És en aquest sentit, han remarcat les fonts, que la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, hauria convocat aquest mateix matí responsables de la federació (FACIP), amb el seu president al davant, Josep Maria Cabanes, per tractar la qüestió. Segons fonts ministerials, la trobada ha estat cordial i tot i ser conscients les dues parts que es tracta d’un fet aïllat i altament inusual, també s’ha volgut anunciar que s’actuarà amb tota la contundència que estableix, en aquest cas, la Llei de residus. Fonts oficials de Govern han assegurat que la reunió ha servit per esclarir els fet i demanar el posicionament de la FACIP. La ministra, formalment, els ha comunicat que com s'ha pogut identificar la colla s'obrirà un expedient per incompliment de la llei de residus, ja q no s'havia avisat al banders per poder fer l'abandonament.

Les altres fonts ministerials consultades no han aclarit per ara quin precepte legislatiu es pretén aplicar, però si no hi ha quelcom més que no hagi transcendit per ara, el més factible és que es consideri el fet com a falta greu en no ser un residu perillós allò abandonat. Si fos aquesta la falta que s’apliqui, la sanció hauria d’oscil·lar entre 3.000 i 15.000 euros. I tenint en compte que les restes abandonades són de diversos animals, no pas d’un de sol, la multa a imposar hauria d’estar a la franja alta. Les fonts consultades han indicat que de pràcticament sencer hi havia un sol isard mentre els cinc restants serien realment animals espellats.

Un altre element que acaba d’encendre el foc entre els caçadors i que el ministeri també hauria tingut en compte és que entre la colla implicada hi hauria algun responsable federatiu. De fet, no només és en aquest cas que de retruc s’hi veu esquitxat algun component de la direcció de la FACIP. També un dels incidents detectats durant la Setmana de caça de l’isard afectaria col·lateralment un altre membre de l’entitat. Caldrà veure quines actuacions emprèn la federació. Sobre això, les fonts ministerials consultades no s’hi han volgut referir.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending