Caça més intensiva de muflons i senglars per minimitzar danys en l’agricultura

La comissió de seguiment es reuneix amb una àmplia representació de tots els col·lectius implicats d’una forma o altra en la cinegètica per establir els plans per a la temporada 2021-2022

Una imatge de la reunió de la comissió de seguiment de la caça.
Una imatge de la reunió de la comissió de seguiment de la caça. SFGA

Més dies de caça del porc fer i una millor regulació de les captures de mufló especialment al sector Setúria-Comapedrosa. En fi, possibilitar que es cacin més exemplars d’aquestes dues espècies per intentar minimitzar els danys que la seva proliferació estan causant en l’agricultura i la ramaderia. Sobretot quant al mufló es busca més eficiència en les captures, ja que no sempre s’esgota tot l’abast del que es podria abatre i això facilita el creixement de la població.

Tot plegat queda reflectit en els plans de caça per a la temporada 2021-2022 acordats en el marc de la comissió de seguiment cinegètic. Aquest ens s’ha reunit aquest dimarts, amb la presència dels representants del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, de l’Associació dels Pagesos i Ramaders d’Andorra i de les associacions protectores dels animals.

S’ha establert que el període per a la caça menor queda fixat del diumenge 3 d’octubre del 2021 al diumenge 2 de gener del 2022. Pel que fa a la temporada de caça del porc senglar, el període s’allarga fins al 31 de març del 2022, amb l’objectiu de reduir els danys causats a les activitats agrícoles i ramaderes. En la comissió també s’han consensuat els plans de caça 2021-2022 del cabirol i del mufló en terreny cinegètic comú i del mufló en el vedat de caça d’Enclar i en el vedat temporal d’Escaldes-Engordany.

S’ha aprovat un pla de caça del mufló en Setúria-Comapedrosa i Madriu, de 180 femelles o corders i 40 mascles, diferenciant els dos sectors. En el cas de Setúria-Comapedrosa: 150 femelles o corders de l’any i 30 mascles. I pel que fa al Madriu: 30 femelles o corders de l’any i 10 mascles

Quant a la regulació del mufló en el sector Setúria-Comapedrosa, i tal com ja es va iniciar l’any passat, la comissió ha seguit amb la missió de continuar impulsant una millor regulació de l’espècie en el sector Setúria-Comapedrosa. L’objectiu és reduir-ne la població i així limitar els danys a activitats agrícoles i ramaderes. Arran del bon acompliment del pla de caça 2020-21, es manté l’establiment de dos plans de caça diferenciats en terreny cinegètic comú, en la unitat de gestió de Setúria-Comapedrosa-Madriu, i en la unitat del centre d’Andorra.

D’aquesta manera, s’ha aprovat un pla de caça del mufló en Setúria-Comapedrosa i Madriu, de 180 femelles o corders i 40 mascles, diferenciant els dos sectors. En el cas de Setúria-Comapedrosa: 150 femelles o corders de l’any i 30 mascles. I pel que fa al Madriu: 30 femelles o corders de l’any i 10 mascles. En el moment que s’assoleixin les captures en un dels sectors, es comunicarà als caçadors la finalització del pla de caça en aquell sector, poden continuar a efectuar les captures en l’altre sector.

Es destinaran un màxim de vuit captures agrupades (quatre femelles i quatre mascles) a caçadors estrangers no residents. La resta de les captures del pla de caça es destinen a andorrans i residents: 36 captures conjuntes de femella i mascle i 140 captures de femella. Quant al pla de caça del mufló en terreny cinegètic comú excepte els sectors Setúria-Comapedrosa i Madriu s’autoritzen 140 captures: 80 femelles en el període hàbil de caça d’hivern i 60 captures mascles en el conjunt dels períodes hàbils de caça d’hivern i d’estiu. Es destinaran un màxim de catorze captures a caçadors estrangers no residents.

Pel que fa al mufló en el vedat temporal d’Escaldes-Engordany i al mufló en el vedat de caça d’Enclar s’han aprovat un pla de caça de 4 muflons (2 femelles i 2 mascles) i un pla de caça de 5 mascles respectivament, en caça acompanyada i per andorrans i residents. Finalment, el pla de caça del cabirol en terreny cinegètic comú autoritza 110 captures de femella en el període hàbil de caça d’hivern i 70 captures de mascle en el conjunt dels períodes hàbils de caça d’hivern i d’estiu establerts.

Els caçadors adjudicataris d’una llicència especial de caça hauran de dur, sempre que estiguin en acció de caça, el carnet de caçador, el document que certifica l’entrega de l’anella i l’anella corresponent a la captura adjudicada. El període per sol·licitar la participació en els sortejos dels plans de caça del mufló o del cabirol i per sol·licitar la llicència especial de caça de l’isard va del 1 de juliol al 3 d’agost del 2021, ambdós dies inclosos.

Etiquetes

Comentaris

Trending