Cinca responsabilitza la Batllia i la fiscalia de ser les impulsores de les escoltes telefòniques 'a l'engròs'

Comentaris

Cinca responsabilitza la Batllia i la fiscalia de ser les impulsores de les escoltes telefòniques \'a l\'engròs\'
Cinca responsabilitza la Batllia i la fiscalia de ser les impulsores de les escoltes telefòniques \'a l\'engròs\'

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha passat a la Batllia i la fiscalia la pilota de la responsabilitat de promoure un canvi legislatiu que permetria fer escoltes telefòniques i intercepcions de comunicacions a l’engròs. El responsable governamental ha admès que aprofitant la tipificació del delicte fiscal s’havien inclòs al projecte de llei altres modificacions, com la que afecta el Codi de procediment penal. I que ha qualificat de “tècnica” i que té per objecte facilitar la lluita contra el blanqueig i els delictes subjacents, que no sempre estan tipificats com a delictes majors. Cinca ha explicat que els grups parlamentaris i el Consell faran allò que considerin més adient i que, en tot cas, el que espera és que no es toqui el moll de l’os del projecte legislatiu, que és tot allò relacionat amb la tipificació del delicte fiscal.

“La modificació obeeix bàsicament a la voluntat de complementar les exigències del Moneyval per la lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme. L’eix principal era la inclusió del delicte fiscal dins l’ordenament jurídic andorrà. L’altre punt era l’ampliació dels delictes subjacents de blanqueig. Com s’ha fet en altres ocasions, tot i haver-hi un objecte principal, s’aprofita la modificació per si cal fer-ne d’altres”, ha explicat el ministre portaveu, que ha intentat després exposar el sentit del canvi en matèria de comunicacions i obtenció de proves que es pretén introduir: “Dóna la possibilitat que s’introdueixin mecanismes d’investigació en delictes que no podien ser investigats amb escoltes perquè no eren majors. És una raó purament tècnica. Emana dels requeriments de la comissió de blanqueig. En aquest cas, des de la fiscalia i la Batllia és des d’on s’ha impulsat aquesta mesura. La comissió la va valorar positivament i la va elevar a Govern”, ha assegurat abans d’insistir que hi ha “motivacions tècniques impulsades des de fiscalia i la Batllia” i que “no distorsionarà, prosperi o no, la modificació fonamental de la llei”.

Llum verd a la plataforma-promesa electoral de Soldeu

El Govern ha declarat projecte d'interès nacional la construcció d'una plataforma esquiable al peu de la pista Avet de Soldeu i d'un aparcament soterrat amb capacitat per a 486 vehicles. Es tracta d'un projecte que sorgit de la iniciativa privada fa molt temps que estava sobre la taula. En certa manera és una promesa electoral que el propi cap de Govern, Toni Martí, hauria fet a l’empresari hoteler i exconseller general Josep Areny, impulsor històric d’un projecte que porta l’estació d’esquí encara més a prop del que ja ho estava als seus hotels. A Canillo només hi va haver en les passades eleccions comunals una sola llista. En gran part, perquè la que es va presentar sota les sigles de DA s’havia mig consensuat amb Areny. El projecte es justifica per la necessitat d’adequar el tram final de la pista de l’Avet per tal que l'estació pugui acollir les finals de la Copa del Món previstes per al febrer del 2019, i que permetrà ampliar la zona d'arribada de la pista i apropar-la al poble de Soldeu. El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha explicat que serà la societat explotadora de l'estació, Ensisa (amb una important participació del Crèdit Andorrà), qui es farà càrrec dels treballs i del cost de l'obra, que es començarà a construir entre el juny i el juliol d'enguany. La superfície de la nova plataforma tindrà 11.300 metres quadrats, mentre que l'aparcament tindrà 6.200 metres quadrats a més d'una rampa d'accés de 850 metres quadrats. La sol·licitud de la declaració d’interès nacional la va fer el comú de Canillo.

 

 

Comentaris

Trending