Cinca 'planta' el Consell en ple debat del Pressupost per rebre estopa en un programa televisiu

Comentaris

Cinca \'planta\' el Consell en ple debat del Pressupost per rebre estopa en un programa televisiu
Cinca \'planta\' el Consell en ple debat del Pressupost per rebre estopa en un programa televisiu

Indignació al Consell General. Un dels debats estrella de l'exercici, per la transcendència que té una eina com el pressupost, s'ha quedat sense un dels seus protagonistes principals: Jordi Cinca. El ministre de Finances ha deixat l’hemicicle a mig fer per poder ser protagonista d’una entrevista a 8TV. I a la cadena catalana, Cinca ha rebut de valent. Tant el director del programa ‘8 al dia’ i entrevistador, Josep Cuní, com la col·laboradora de l’espai i exparlamentària catalana Pilar Rahola han repartit estopa al titular de Finances (vegeu article més avall). L’abandonament parlamentari de Cinca li ha valgut notables crítiques tant dins de la càmera com a fora. Especialment dur ha estat el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat.

L'anunci del síndic general, Vicenç Mateu, que Cinca havia de marxar just en ple debat pressupostari ha encès Josep Pintat, que l’ha escridassat com convidant-lo a no marxar. El liberal ha mostrat públicament el seu malestar en més d’una ocasió (“això no és seriós”) pel fet que el responsable ministerial de Finances hagi prioritzat un programa de televisió al fet de participar en el debat dels comptes, que com era de preveure s’han aprovat amb el suport ‘taronja’. La jornada ha estat llarga i feixuga, al Consell General, especialment per l'elevada quantitat de reserves d'esmena que s'han hagut de debatre. Com era de preveure, totes han estat tombades gràcies a la força majoritària de DA. S'han descartat, per exemple, les esmenes del PS per reduir la despesa de costos de la gestió del fons de reserva de jubilació de la CASS i la que feia referència als treballs necessaris sobre l'antiga clínica de Santa Coloma. Tampoc no han fructificat les pretensions liberals d'eliminar les partides destinades a la font lluminosa i a l'edifici 'The Cloud'. De fet, de reserves d'esmena n'hi havia una vintena.

Però un dels moments més àlgids i controvertits de la jornada ha arribat pels volts de les cinc de la tarda quan Cinca ha plegat els trastos i ha decidit que ja n'hi havia prou, que sí es retardava més no arribaria a temps als estudis de 8TV. La decisió ha merescut els retrets del líder liberal i la incomprensió d'una bona part de la cambra, que han lamentat que el ministre hagi prioritzat la participació a un espai televisiu al fet de debatre el pressupost de l'Estat per aquest 2016. Cinca no ha trigat a respondre. Ho ha fet via twitter, una de les xarxes socials en què el ministre és més actiu: "La sort de tenir els companys que tinc és que tots poden defensar el pressupost i les rèpliques tant bé o millor que jo."

"Hem d'evitar que es faci paròdia d'Andorra"

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, deu haver acabat la seva intervenció al programa ‘8 al dia’ maleint l’hora que ha decidit ‘plantar’ el Consell General i fer cap cap a Barcelona. Després d’un inici agressiu vers el polític i advocat Jaume Bartumeu, que defensa a Andorra els interessos dels màxims accionistes de BPA, el responsable ministerial ha rebut de valent. El presentador del programa, Josep Cuní, ha estat d’allò més incisiu -li ha demanat, per exemple, si Cinca està segur que els altres bancs del Principat no han dut a terme pràctiques de blanqueig i li ha retret que en un any no hagués acceptat cap de les peticions per acudir al seu programa i sí que ho hagi fet ara. La tertuliana Pilar Rahola, amb posterioritat a la intervenció de Cinca, ha assegurat que el ministre és accionista de Crèdit Andorrà i ha ironitzat sobre l’absència del titular de Finances al debat del pressupost.

Cinca ha acudit al plató de 8TV a demanda pròpia l’endemà de la presència de Jaume Bartumeu, l’advocat de la família Cierco, que va deixar entreveure que rere la intervenció de BPA hi ha una lluita de poder econòmic al Principat i uns lligams amb altres qüestions. I, especialment, amb el ‘cas Pujol’. Sobre les rivalitats internes, el ministre ha afirmat que “això no té cap sentit vostè creu de veritat que Andorra pot aconseguir la conxorxa dels Estats Units per anar contra una família”. Prèviament havia recordat, també, el fet que Bartumeu és avui per avui “el president d’un partit amb representació parlamentària” i creu que porta “les lluites personals a l’àmbit professional”. Cuní ha demanat a Cinca si no hi ha cap membre del Govern que no tingui relació amb bancs. I després de donar un parell de tombs i explicar que a Andorra tothom és client d’un banc ha acabat afirmat que “jo mateix he estat empleat”. Posteriorment Rahola ha recordat que seria accionista de Crèdit Andorrà, entitat de la qual en va ser un alt executiu i de la qual estaria en excedència.

El titular de Finances s’ha mostrat força nerviós i fins i tot en algun moment tens, volent imposar el seu ‘tempo’ i pretenent explicar el que li convingués, cosa que Cuní no li ha permès i aquí ha estat el gran maldecap d’un Cinca que, per exemple, ha afirmat que s’ha d’“intentar evitar que es faci paròdia d’Andorra” o que “es vengui una Andorra gairebé de novel·la mafiosa siciliana”. El ministre ha explicat que al Principat no hi ha lluita de clans o famílies. I que l’Andorra real és la de 39.000 assalariats, un miler de professionals liberals, tres mil autònoms… de famílies que es lleven cada matí per treballar. I s’ha posat com exemple a ell mateix. Fill d’immigrants, de pare de Ribes de Freser i mare de Barcelona que van obrir botiga al Principat i s’hi van establir i hi van fer vida.

Cinca ha explicat que es va fer la intervenció de BPA “per pura responsabilitat i en favor de la plaça financera i dels propis clients de BPA suspèn”. Ha tornat a reiterar que el Govern només sabia des del 4 de març del 2015 que el FinCEN actuaria contra l’entitat bancària i ha afirmat que en quedar-se sense línies de finançament poc després del ‘Notice’, BPA només disposava del “que té a la caixa. Hi havia perill de contagi. Es va actuar en defensa de la plaça financera, no en contra dels accionistes o del banc”. En certa manera, Cinca ha vingut a justificar el ‘corralito’ desmarcant-ne de qualsevol responsabilitat l’administració. “No per l’acció del supervisor o del Govern, si no perquè el mercat l’havia (a BPA) desconnectat.”

El responsable de Finances de l’executiu ha explicat a Cuní que davant l’acusació de blanqueig feta pel FinCEN, qualsevol transacció que fes BPA, encara que s’hagi demostrat que sols un 3% dels clients poden arribar a ser sospitosos d’haver rentat diners, podia resultar contagiada. Per tant, s’ha hagut de fer una revisió de tots els clients “no per identificar els dolents, si no per identificar els bons”. A parer de Cinca, però, el nivell de blanqueig arribaria a "unes quantitats, unes dimensions, que sembla impossible que es realitzi sense la implicació de la pròpia entitat”. Quan el director del programa li ha demanat si tractant-se fins no fa massa Andorra d’un paradís fiscal estava segur que altres entitats no tindrien el mateix problema, Cinca ha arribat a dir que, en relació a BPA, “no estem parlant de diner fiscal, fixi’s bé. Estem parlant de finançament del terrorisme, a la droga, al tràfic de persones… al que sigui”. I ha recordat que “Andorra fa anys que està lluitant contra aquestes pràctiques. Andorra ha superat cadascuna de les avaluacions. Naturalment que ens hem esforçat perquè tinguem mitjans. Això no ens allibera que hi hagi gent que pugui enganyar el sistema”.

Cinca ha remarcat que creu que “no hi són” les pugnes de poder i ha recordat que a l’inici de la crisi “vam estar a punt que el sistema financer d’Andorra es veiés arrossegat pel que havia passat a BPA”. “El país se’ns en podia anar en orris, parlant en plata”. Aquesta afirmació l’ha fet servir per justificar els moments difícils i les condicions “duríssimes, duríssimes” amb què va haver de treballar als moments inicials de l’esclat de l’afer. S’hi ha referit el titular de Finances quan Cuní li ha lamentat que en un any, tot i les invitacions a assistir al programa, cap responsable del Govern d’Andorra no havia acudit a l’espai. Cinca ho ha reconegut però també ha aprofitat per disparar en bala contra els propietaris del banc intervingut. “Tenen més recursos els accionistes majoritaris de BPA que tot el Govern d’Andorra.”

Quan Cuní li ha demanat sobre el procés de subhasta i la resolució del cas, el ministre ha explicat que “ho tenim ben encaminat” però, després de recordar que hi ha vuit entitats interessades, ha desviat l’atenció cap a l’AREB sense esmentar que s’han anat ajornant dates . Demanat pel temor que poden tenir hipotètics compradors del banc pont per la repercussió de les accions judicials en curs -el presentador ha recordat la demanda col·lectiva d’afectats que a parer seu deu demostrar que no es té pas la sensació que l’administració ho ha fet tan bé- Cinca ha acudit a un nou argument: “Vall Banc és una entitat nova que l’únic que fa és recollir els clients de BPA.” Per tant, al seu entendre, qualsevol reclamació va contra BPA però, de cap manera, Vall Banc no en pot sortir esquitxat. Cinca, però, sí que n’ha sortit una mica del plató de 8TV.

Torna a veure l'entrevista aquí.

O els comentaris de Pilar Rahola aquí.

 

 

 

Comentaris

Trending