Cinca haurà de comparèixer al Consell el dia 26 per fer un balanç de la gestió de la crisi de BPA

Comentaris

Dos anys llargs després de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA), el ministre de Finances i un dels homes clau de tot el procés que portarà l’entitat a la desaparició, Jordi Cinca, tornarà a comparèixer davant els components de la denominada ‘comissió BPA’ del Consell General. La comissió legislativa especial continua escoltant persones relacionades amb tota la gestió de la crisi bancària. Més enllà del ‘cas BPA’, l’esmentat òrgan legislatiu també ha de servir per establir bases per garantir l’estabilitat del sistema financer andorrà. La de Cinca és la única compareixença ‘agendada’. Si no hi ha cap impediment de darrera hora, el titular de Finances ha estat convocat per al 26 d’abril.

Cinca compareixerà al Consell dos dies abans que venci el termini a partir del qual haurien de quedar definitivament desbloquejats els actius de BPA invertits en renda variable i que estan dipositats a Credit Suisse. Si algú planteja alguna acció legal davant els organismes judicials o financers suïssos i aquella és acceptada, pot ser que la descongelació es demori més encara. Justament, els passos seguits per repatriar la renda variable -Credit Suisse ja ha deixat clar que no assumirà ni un cèntim d’euro si hi ha pèrdues en els productes que ell custodiava- seran alguns dels elements d’interès dels consellers que integren la ‘comissió BPA’, que també volen conèixer del ministre un balanç de tot el que s’ha fet durant aquests més de dos anys alhora que no es descarta qüestionar el ministre sobre altres temes.

El màxim responsable de les finances andorranes ja va acudir el novembre del 2015 davant la ‘comissió BPA’ per justificar la feina que s’havia fet. Llavors va anar al Consell General acompanyant i acompanyat del cap de Govern, Toni Martí, i el ministre responsable d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. Respecte d’aquest darrer, justament, hi ha alguns representants polítics a la comissió que han demanat que seria necessari que Saboya tornés al Consell. La necessitat es basa en els dubtes que haurien generat les explicacions de fa uns dies, també davant la comissió, ofertes pel cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, que no hauria acabat d’aclarir, segons algunes fonts, com i de quina manera es va respondre el ‘non paper’ enviat pels Estats Units l’agost del 2014. Fiñana hauria explicat que el responsable últim d’haver de donar una resposta a aquella missiva feta arribar a través de l’ambaixada americana a Madrid era el ministeri d’Exteriors.

Però no hi ha acord i, per tant, tampoc no hi ha data perquè Saboya comparegui. Segurament no ho farà. El mateix passa amb l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel. El bancari es va posar a disposició de la comissió per aportar el seu punt de vista de tot l’afer. Després d’un primer temps en què es va valorar escoltar Miquel, finalment el cap de Govern i alguns dels assessors legals de l’executiu en el marc del ‘cas BPA’ van començar a posar en dubte la conveniència sobre la compareixença de l’exmàxim responsable executiu de BPA. I es va condicionar a diversos informes.

El Consel Superior de la Justícia ha tramès un escrit al Consell General en què es deixa totes les portes obertes. Ni es posa a favor ni en contra del fet que Miquel pugui acudir al Consell. Això sí, s’hauria demanat que en cas de comparèixer es recordi a Joan Pau Miquel quins són els seus drets i deures pel fet d’estar immers en una causa judicial. No hi ha hagut acord sobre l’aparició de l’exconseller delegat de BPA al Consell i davant d’una manca de consens la petició es inicialment rebutjada. Però no de manera definitiva. DA va condicionar la posició final als informes sol·licitats per Sindicatura. Alhora, consideren els demòcrates, abans que declarin persones com Miquel hi hauria d’haver un reglament que regulés aquests procediments. I mentre diversos grups, com va reconèixer la subsíndica general, Mònica Bonell, ja han expressat la seva disposició a redactar la normativa de seguida i, així, poder escoltar Miquel, altres parlamentaris, com els demòcrates haurien advertit que no hi ha cap pressa.

Resta penjada també una nova compareixença de representants de l’INAF per aportar dades més explícites i clares que les que va donar en una recent aparició al Consell Maria Cosan. Finalment, durant el mes de maig la comissió mantindrà una trobada amb el seu assessor en matèria de Fons Monetari Internaciona (FMI) per continuar avançant en la discussió de si és possible que Andorra s’hi adhereixi, en quines condicions i amb quines afectacions.

Comentaris

Trending