Cinca espolsa la responsabilitat de Govern en "la mala notícia" de Grandvalira i altres visions polítiques

Comentaris

Cinca espolsa la responsabilitat de Govern en \"la mala notícia\" de Grandvalira i altres visions polítiques
Cinca espolsa la responsabilitat de Govern en \"la mala notícia\" de Grandvalira i altres visions polítiques

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha admès que si s’acaba confirmant el trencament de Grandvalira “això serà una molt mala notícia”, però ha tret de sobre de l’executiu qualsevol responsabilitat en l’origen de la crisi. “No pot ser aquesta la causa”, ha afirmat Cinca quan se li ha recordat l’afer de la plataforma esquiable de Soldeu, un posicionament, en certa manera, que també hauria compartit el cònsol de Canillo i president d’Ensisa, Josep Mandicó, que ha vingut a dir que li costa de creure que un projecte “en pro de Nevasa” pugui derivar en la seva dissolució. Més crítica ha estat l’oposició parlamentària, i especialment el Partit Socialdemòcrata. Tant el PS com Liberals d’Andorra han lamentat el perill en què es troba una de les principals marques del país. Els socialdemòcrates han assegurat que demanaran explicacions al Govern per les “actuacions poc clares” que poden portar a la liquidació d’un dels dominis esquiables referents, com a mínim, del sud d’Europa.

La decisió de Saetde, la societat liderada per Joan Viladomat i encarregada de la gestió de les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig, d’activar els mecanismes de liquidació de Nevasa, la titular de la marca Grandvalira, ha continuat generant tota mena d’anàlisis i preocupacions. L’impacte que podria tenir per al país la ruptura del projecte iniciat el 2003 i que havia posat Andorra en el panorama mundial de la neu és, hores d’ara, inquantificable, com ha vingut més o menys a dir el president liberal, Jordi Gallardo. La preocupació és més evident que la “prudència”, en paraules de Jordi Cinca, amb què volen tractar la qüestió tant els dirigents polítics com els actors socioeconòmics del país. L’anunci de la possible liquidació de Gandvalira ha tingut un impacte internacional, almenys quant al marc català, molt notable. A Barcelona com a Tolosa, per exemple, no entenen com se’n pot anar a l’aigua el projecte referent de tot un país.

Clar que les interioritats són difícils d’explicar. Fins i tot d’assumir per als protagonistes de la història. Cinca ha deixat tot el problema en mans dels accionistes de Nevasa. L’anunci de la liquidació de Nevasa “ens ha agafat de forma sobtada i es fa difícil fer-ne una valoració”, ha afirmat el ministre portaveu que ha fet una crida a Saetde i Ensisa a fer els esforços que calgui per superar les “hipotètiques desavinences”. Cinca ha desitjat que “tots els actors tinguin la capacitat de seure tantes vegades com sigui possible i necessari” per trobar una solució al problema. És ben clar, però, que el portaveu governamental no situa l’executiu entre aquells actors. Tan clar com que Viladomat, l’empresari que ha activat el trencament, té ben bé el Govern en el blanc principal de les seves crítiques.

Jordi Cinca ha explicat, després de deixar clar que la plataforma esquiable de Soldeu “no pot ser la causa” de l’embolic, que el Govern “ha pres la decisió de desestimar el recurs” presentat per la família Viladomat contra la declaració d’interès nacional de la passarel·la que ha de dotar la pista de l’Avet d’unes millors infraestructures. La desestimació, que s’ha accelerat tant com s’ha pogut (rarament l’administració no esgota els terminis de resposta i aquest cop no els ha esgotat ni de lluny), s’ha basat en els arguments donats per la comissió tècnica d’urbanisme (CTU). ¿I quins són aquests arguments? Doncs el ministre cada cop que en parla els desgrana a la seva conveniència perquè s’ajustin a la declaració emesa pel Govern.


L'executiu manté que la plataforma de Soldeu no pot tenir res a veure amb la decisió de Viladomat i, alhora, desestima el recurs del màxim accionista de Saetde 


Cinca ha recordat que l’impulsor de la iniciativa és el comú de Canillo i que el Govern s’ha limitat a a avalar que el projecte és d’interès nacional. I ho és en virtut del requisit d’interès cultural i educatiu que estableix la Llei del sòl. ¿Cultural i educatiu? Doncs sí. L’executiu ja ha trobat la fórmula per fer-s’ho anar bé. L’esquí facilita “l’arrelament cultural al país”. Per tant, interès cultural. I, a més, tots els escolars del país esquien. L’esquí forma part de l’oferta educativa, doncs queda justificat l’interès educatiu. Sense manies. I després el ‘cuento’ de sempre que l’equipament no té interès només per a Ensisa o per Grandvalira si no per a tot el país en el seu conjunt perquè permet acollir proves esportives d’altíssim nivell. 

I aquest argument darrer és segurament bo. Però, ¿s’adequa el projecte als requisits taxats en la Llei del sòl? Primer, s’hauria de saber si quan es va fer la demanda hi havia el projecte realment fet i tancats tots els convenis que hi han d’anar associats (la resposta és negativa). En segon lloc caldrà analitzar legalment els requisits i el compliment estricte de la llei. Cinca no ha negat, perquè no ho podia negar, que el Govern ja està treballant en la modificació de la llei. Només ha dit que l’executiu ha donat resposta a l’afer de la plataforma esquiable avalant-la com d’interès nacional i desestimant el recurs dels germans Viladomat. Però tement una sentència judicial contrària -els recurrents portaran el cas des del punt de vista legal fins al final- han posat fil a l’agulla per canviar la llei i establir nous requisits (turístics, lúdics, esportius) que, aquests sí, donarien cobertura legal al projecte si s’hagués de fer marxa enrere i tornar a començar. 

Cinca ha lamentat que es continuïn valorant els projectes i les inversions públiques en funció de si es fan en una parròquia concreta o en un poble concret. I ha lamentat les crítiques que hagi pogut rebre l’executiu per tot aquest enrenou, considerant un “desencert” posant en dubte la intervenció governamental. I qui més ho ha posat en dubte, des de l’òrbita política, és el PS. El conseller general i líder parlamentari de la formació, Pere López, entrarà com a molt tard aquest divendres a Sindicatura una pregunta sobre l’espinós tema. López té sol·licitat per les vies reglamentàries escaients tot el dossier en virtut del qual s’ha fet el procediment ‘exprés’ de declarar d’interès nacional el projecte. Les sospites són òbvies: falta justificació per tot arreu.

Des del PS s’ha rebut amb gran “preocupació” la possible desaparició de Grandvalira. Tant el conseller general de la formació Pere López com un dels dos representants a la minoria del comú d’Encamp Joan Sans han lamentat que al darrere de les desavinences entre els dos integrants de la societat hi hagi “actuacions poc clares” del Govern, en relació a la plataforma de Soldeu. Per això, han deixat clar que si s’acaba confirmant el trencament, des de l’executiu s’hauran de donar moltes explicacions, a la vegada que han remarcat que des del partit es farà un seguiment intensiu de tot l’afer. I és que, a l’entendre del PS, ja “hi ha ja antecedents en què el Govern ha actuat de forma poc neutra i on s’ha potenciat més alguna part de l’estació que no pas una altra”. 

El darrer ha estat el projecte de la plataforma a la pista de l’Avet. López ha recordat que la declaració d’aquesta infraestructura com a projecte d’interès nacional aixeca molts interrogants i que el partit ja hi estava a sobre. “Vam fer una demanda d’informació que no han tingut la delicadesa d’avançar-nos malgrat veure que la qüestió estava al debat públic”, ha manifestat el parlamentari, a banda de treballar ja en diferents preguntes de cara a la sessió de control que s’ha de celebrar en dues setmanes. El conseller general ha deixat clar que “farem un seguiment intens perquè ens sembla que les actuacions poc clares del Govern estan al darrere d’aquesta situació”

De la seva banda, el grup parlamentari liberal s’ha posat a disposició de les parts “per si pot intercedir” per evitar la dissolució de Nevasa i conseqüentment la desaparició de la marca Grandvalira. El president suplent del grup i, alhora, president de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, ha assegurat que “respectem la decisió de Joan Viladomat que s’emmarca en l’àmbit de les decisions d’una societat privada”, alhora que ha lamentat “que es perdi una marca més durant aquesta legislatura” i ha emfasitzat que “és una mala notícia per Andorra” davant la possibilitat que desaparegui “la marca més important que té el país”. 

Gallardo ha remarcat que “crec que la plataforma de Soldeu no és l’únic motiu pel qual Joan Viladomat ha pres la decisió i que la pregunta que cal fer-se és per què s’ha vist abocada a prendre aquesta decisió una persona que creu tant en aquest país”. Gallardo ha demanat que “si des de Govern i des de les administracions es pot reconduir aquesta situació que tothom hi posi bona voluntat per reconduir-la”. També ha incidit, de nou, en “la disposició del Grup Liberal per aportar tot el necessari per evitar deixar-se perdre la marca Grandvalira” que ha catalogat com “una mala notícia pel país”. Això darrer és l’única cosa amb la qual segur que coincideixen tots els polítics. I tota la ciutadania.

Canillo i Ensisa no entenen ni Saetde ni els vetos que voldria imposar

El cònsol major de Canillo i president d'Ensisa, Josep Mandicó, ha expressat la seva sorpresa i estupefacció per la petició de liquidació de Nevasa feta per part de Joan Viladomat. Mandicó ha assegurat que Ensisa no té cap intenció de trencar Grandvalira i, per tant, demana a l'accionista majoritari de Saetde que reconsideri la decisió i es pugui arribar a un acord. Amb tot, Mandicó ha dit que li costa molt de creure que un projecte com el de la plataforma de Soldeu, que és beneficiós per Nevasa, pugui ser objecte de dissolució de la societat, i que "el que no entenem de cap de les maneres és que un soci ens digui el que podem fer, i a més amb vetos". En aquest sentit, ha defensat el projecte de Soldeu ja que considera que no va en detriment de la societat i perquè també és necessari per al país. La dissolució activada, però, en cap cas no seria efectiva fins que ho aprovi una junta general extraordinària, de manera que, de moment, l'activitat de Nevasa, segons el cònsol canillenc i president d’Ensisa, continua amb normalitat. Mandicó, ha indicat que s'estan assessorant i estudiant els estatuts de Nevasa per decidir com s'ha de dur a terme el procés de liquidació. "Estem estudiant la solució i en dos dies ho tindrem clar", ha apuntat. En tot cas, ha volgut deixar clar que la voluntat d'Ensisa no és trencar la societat, de manera que demanen a l'accionista majoritari de Saetde que reconsideri la situació. Així, ha destacat que "nosaltres deixem la porta oberta perquè això no s'acabi tal com s'ha plantejat en el consell d'administració d'aquest dimarts; sí que és cert que som el 50% i no depèn de nosaltres, però estem oberts a qualsevol negociació que es pugui encetar a partir d'ara". Preguntat sobre si creu que hi pot haver marxa enrere, el cònsol s'ha limitat a respondre que "no depèn d'Ensisa", tot i que ha afegit que "hem de deixar que baixi la pressió per veure si som capaços d'asseure'ns o no”. La situació, segons Mandicó, necessita una "reflexió important", perquè "no sé si s'és conscient del que representa Grandvalira per al país", ja que és una marca "que ha costat molt crear-la", però que ara gaudeix d'una gran notorietat a tot el món. Per aquest motiu, des del comú de Canillo estan preocupats per "la lleugeresa" amb què s'ha pres aquesta decisió, perquè "si hi havia desavinences ens les haurien hagut de fer saber". En aquest sentit, el cònsol ha assegurat que no tenen constància que Nevasa funcionés malament, sinó al contrari, ja que "les propostes que feia arribar Viladomat eren pràcticament totes acceptades".

Amb informació de l'Agència de Notícies d'Andorra (ANA)

Comentaris

Trending