Cinca en el debat sobre els 'Papers de Panamà' i Orfund: "No canviaré la manera de fer"

Comentaris

Cinca en el debat sobre els \'Papers de Panamà\' i Orfund: \"No canviaré la manera de fer\"
Cinca en el debat sobre els \'Papers de Panamà\' i Orfund: \"No canviaré la manera de fer\"

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, que ha parlat per primera vegada de la seva relació amb el Grup Orfund i ha reconegut que n’era accionista, ha assegurat aquest dijous davant el Consell General que “no canviaré la manera de fer”. Cinca ha anunciat que aquest divendres mateix posarà a disposició de la Sindicatura tota la documentació que acompanyava la importació d’onze lingots d’or que hauria protagonitzat el setembre del 1998. La posarà a disposició dels consellers -només aquella, implícitament ha reconegut que va fer més transport d’or- per demostrar que tot es va fer seguint la legalitat vigent a Costa d’Ivori, a Espanya i a Andorra.

La relació de Cinca amb una societat panamenya que apareix als denominats ‘Papers de Panamà’ ha centrat una de les preguntes de control al Govern que s’estan fent a la seu parlamentària. L’oposició en ple ha retret al ministre la seva capacitat per girar qualsevol qüestió que se li planteja i convertir els adversaris polítics en els dolents de la pel·lícula. Tant el socialdemòcrata Pere López com el liberal Jordi Gallardo, per exemple, han hagut de recordar al titular de Finances que va ser ell qui, voluntàriament, va anunciar que havia sigut apoderat de Mariette Holdings però que, per voluntat pròpia també, només va explicar una part de la història. No va dir, per exemple, que també havia estat el tenidor de les accions d’aquella societat que, aquest dijous, una vegada més, ha recordat Cinca que “mai no va operar”.

López, Gallardo o el també liberal Ferran Costa han recordat a Cinca que va afirmar que deixaria l’executiu si la seva relació amb els ‘Papers de Panamà’ danyava la imatge del Principat i, a l’entendre de l’oposició, sí que hauria malmès la reputació d’Andorra. El ministre, com ja havia fet amb anterioritat, ha manifestat rotundament, en al·lusió al president del grup mixt i líder parlamentari del PS que “vostès estant provocant aquesta mala imatge”. De dimitir, evidentment, ni se n’ha parlat. “Una decisió com aquesta no la prendria en base a la seva opinió”, ha recordat Cinca a López, membre de l’únic partit que obertament ha demanat que el ministre plegui arran de la seva relació amb una societat ‘off-shore’ panamenya que, el conseller socialdemòcrata, ha recordat que més que un component d’evasió fiscal el que tenia era una voluntat d’opacitat.

Cinca ha reiterat que amb la seva activitat professional lligada al Grup Orfund no va cometre “cap il·lícit ni cap fet reprovable”. El ministre ha explicat que tenia participacions d’algunes de les societats que formaven l’entramat societari radicat primer a la Massana i posteriorment, almenys físicament, a Ordino. I ha explicat el valor com a activitat empresarial que tenia el refinament d’or, posant com a exemple que les empreses punteres estant a Suïssa i són firmes de gran prestigi i impacte econòmic. Cinca també ha mostrat la seva “absoluta confiança” amb qui després que ell va ostentar els poders de Mariette Holdings. 

No s’ha explicat en cap moment que es tractava de Manuel Terrén, la mateixa persona que firma com a director de l’empresa Négoce Afrique Côte d’Ivoire SA (NACI) els detalls de l’exportació dels lingots d’or des d’aquell país africà cap a Andorra. Terrén, detingut al seu dia acusat d’atracar un banc a Barcelona, també integrava la xarxa empresarial creada a l’entorn d’Orfund. I encara avui apareix en societats andorranes compartint accionariat, entre altres, amb Jordi Cinca, com ara Transafricana de comerç, una altra de les empreses que formava part del conglomerat que suposadament tenia en la manipulació d’or procedent de Costa d’Ivori i Libèria, entre altres, la seva activitat principal.

“L’espatlla prou ampla”

Pere López ha lamentat que el ministre aparegui avui relacionat amb el trasllat d’uns lingots d’or que “no sé si els portava al maleter o a la guantera” del cotxe quan, en principi, sembla que es tractaria d’un material que hauria de gaudir d’un major control i unes altres condicions de transport. “Em sembla que té una espatlla prou ampla” com per digerir qualsevol cosa que se li pugui dir, ha vingut a assenyalar de Cinca el parlamentari socialdemòcrata. El titular de Finances, en relació amb el document aparegut en mitjans digitals espanyols sobre la importació d’or, ha afirmat que “un paper per si sol no té massa valor”. I després de reconèixer que el trasllat d’aquest material es feia en vehicles privats i personals i que també el transport des de Costa d’Ivori fins a Barcelona o Tolosa seguia uns protocols molt casolans, és quan ha anunciat que facilitarà la documentació d’aquella importació a Sindicatura per a la consulta dels consellers. No pas per a la difusió. Parlant de la importació d’or, justament, Cinca s’ha preguntat retòricament: “M’està demanant si feia contraban (d’or)? Doncs miri, no.”

Molts dels consellers de l’oposició s’han centrat en criticar la manera de fer del ministre i de DA de “voler matar el missatger”, en relació al fet de no només no acceptar la crítica si no voler marcar què es pot dir i què no i quan. “Estem cansats d’aquest exercici de DA de dir-nos quan hem de parlar d’una cosa o no n’hem de parlar”, ha afirmat Pere López. En aquest marc, també, la liberal Carine Montaner ha lamentat les contradiccions de Cinca en relació als ‘Papers de Panamà’, el retard en la presentació del pressupost o el fet que abandonés el debat pressupostari per acudir a un canal de televisió català. Montaner ha demanat a Cinca que sigui “una mica més humil”. 

És quan el portaveu governamental ha explicat que, per bé o per mal, tothom ja sap com és, que és força transparent, que amb el seu comportament i en períodes diferents des de principi de la dècada de 1990 fa política amb el suport popular necessari i que, per tant, “no canviaré la manera de fer. Em comporto amb una raonable bona educació sempre. No canviaré aquesta manera tan perniciosa de fer que diuen que tinc. I si això m’ha de suposar una reprimenda o algun retret ja l’assumiré”, ha afirmat rotundament el ministre. Cinca havia assegurat amb anterioritat que de ben segur el ministre francès i comissari europeu Pierre Moscovici o l’espanyol Cristóbal Montoro “si sabéssim del que estem parlant aquí, més enllà de fer un somriure no es preocuparien gens ni mica”. Venia a tomb aquesta afirmació pel recordatori de López que Moscovici ha assegurat que es perseguirà tothom qui apareix als ‘Papers de Panamà’ i que Montoro ha manifestat, també, que ningú amb una societat a Panamà no té dret -almenys moral- de seure’s a la taula del consell de ministres espanyol.

Cinca, que ha tornat a atacar els mitjans de comunicació perquè sovint es fan ressò d’elements “no contrastats molts cops” i explicant “de la missa la meitat”, ha afirmat també que no farà “cap retret”, ni com a persona privada ni com a ministre, a aquelles persones o empreses del país que tinguin societats a Panamà “sempre i quan compleixin tots els requisits legals del nostre país i dels països on tinguin activitat”. El ministre també ha defensat la seva activitat política al capdavant de Finances i l’exercici de transparència que ha fet en nom d’Andorra signant tot un seguit de convenis i acords amb diferents estats. 

Comentaris

Trending