Cinca admet que va ser apoderat d'una societat panamenya el 1999 i el 2000

Comentaris

Cinca admet que va ser apoderat d\'una societat panamenya el 1999 i el 2000
Cinca admet que va ser apoderat d\'una societat panamenya el 1999 i el 2000

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va ser l’apoderat d’una societat panamenya entre l'abril del 1999 i el juny del 2000. El titular de Finances ha anunciat aquest fet durant la compareixença per explicar la liquidació pressupostària del Govern del 2015. Cinca es volia estalviar un ensurt davant la quantitat de dades que estan apareixent en el marc dels ‘Papers de Panamà’. I abans que pugui filtrar-se qualsevol dada i en un “exercici de transparència”, Cinca s’ha estimat més explicar l’apoderament que tenia de la societat Mariette Holdings Inc.

Cinca ha exposat el fet per iniciativa pròpia. I ha explicat que la seva participació en la societat panamenya no tenia cap lligam amb el seu patrimoni personal si no amb l’activitat professional que duia a terme llavors. I ha deixat clar que la seva vinculació amb Mariette Holdings va acabar quan també va acabar la seva relació amb el conglomerat d’empreses per al qual treballava. Era l’època, per exemple, que l’ara ministre va estar lligat a la firma Orfund. Una societat que teòricament es dedicava al refinament d’or. 

De fet, tenia unes instal·lacions per tractar el metall preciós al coll d’Ordino amb una tecnologia avançadíssima. Però quan l’empresa va fer fallida, les màquines estaven igual de noves que el primer dia. Ara, d’importació i exportació d’or, la firma andorrana amb la qual també tenia vincles Carmen ‘Tita’ Cervera, se’n va fer un fart de registrar-ne. Els quilos venien i anaven amb una facilitat molt notable. I sense que, aparentment, les màquines, que durant molts anys van estar tancades i sense poder-se moure’s als locals on estava situada Orfund, haguessin refinat gran cosa.

És en aquella època i en relació a aquella activitat professional que Cinca va estar lligat a la societat panamenya que, segons ell, no va tenir cap activitat. El ministre, que ha volgut ser clar i transparent per evitar que el país es pugui embrutar si finalment el seu nom o el d’aquella societat poguessin acabar apareixent als ‘Papers de Panamà’, ha assegurat que la constitució de Mariette Holdings Inc no va tenir una voluntat fiscal. El ministre ha recordat que el 1999 no es pagaven impostos. I que la societat, segons ell, es va crear per poder treballar d’una manera més assequible al mercat de l’Amèrica Central i de Sud-amèrica. La societat panamenya es va dissoldre el 2002.

Fotografia: M. T. / ANA

Comentaris

Trending