La Cimera aposta pel multilateralisme per afrontar els reptes del coronavirus i el canvi climàtic

Soldeu acull l’acte inaugural de l’esdeveniment amb una clara advertència dels mandataris participants: cap país sol podrà superar els embats provocats per la pandèmia i el risc d’escalfament global

Un instant de la foto de família dels assistens presencials a la cimera.
Un instant de la foto de família dels assistens presencials a la cimera. RONNIE PINO

La XXVII Cimera Iberoamericana, la primera que se celebra a Andorra, la marcada per la pandèmia, ja està en marxa. L’esdeveniment ha viscut la seva inauguració oficial a Soldeu, amb els discursos del cap de Govern, Xavier Espot; de la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan; del representant personal del Copríncep francès, Patrick Strozda; i del Copríncep episcopal, Joan Enric Vives. Tots ells han remarcat la importància de la cooperació i col·laboració entre països enfront de l’unilataralisme, especialment davant reptes com els actuals: el coronavirus i el canvi climàtic.

L’Sport Hotels Resort & Spa de la localitat canillenca -la més propera, ha recordat Espot, al port d’Envalira i, per tant, “un dels punts on comença Iberoamèrica”- ha acollit l’acte, ara sí oficial, que dona inicia a la Cimera. Primer, amb la recepció a les autoritats convidades, seguida per la foto de família dels mandataris que han acudit a la trobada de forma presencial. El gruix de l’esdeveniment tindrà lloc aquest dimecres, però en els parlaments inaugurals ha quedat clar quin és l’esperit que ha de presidir-lo: aposta clara pel multilateralisme davant les dificultats que afronta no només la regió sinó tot el món. Dues en particular: la pandèmia provocada per la Covid-19 i el canvi climàtic.

En el seu discurs, Espot, que ha volgut fer un joc de paraules en castellà parlant d’una “cumbre en la cumbre” en referència als 1.900 metres d’altitud en què es troba Soldeu’, ha recordat la història d’Andorra a qui “sempre li ha anat millor en un context presidit per pesos i contrapesos que no pas en un entorn marcat per l’unilateralisme”. I en contraposició a aquest darrer concepte que “sols condueix al desastre”, ha posat el multilateralisme només amb al qual, s’ha mostrat convençut, “podem donar resposta als reptes del nostre temps”.

I, entre aquests, dues espases de Dàmocles que pengen no només sobre Andorra o sobre Iberoamèrica, sinó sobre tot el món. “El canvi climàtic o el coronavirus tenen una efecte global i local i només es poden resoldre de forma coordinada. Davant desafiaments com aquests, qualsevol país, per gran que sigui, és petit”, ha advertit.

Espot discurs obertura Cimera
Espot, durant el discurs d'inauguració de la Cimera.

Espot ha admès que “ens hagués agradat tenir els 22 països” però s’ha mostrat confiat que el format mixt -telemàtic i presencial- funcionarà a la perfecció. “Hem fet de la necessitat virtut i comptarem amb un nombre de record de països”, ha destacat, tot afirmant que “posarem tot l’empeny perquè la distància només sigui física”. En la seva intervenció, el cap de Govern també ha tingut paraules d’agraïment cap a Espanya, França i, especialment, Portugal pel fet que “moltes famílies han fet d’aquesta terra la seva llar i són un motor del nostre país”.

“Davant desafiaments com el canvi climàtic o el coronavirus, qualsevol país, per gran que sigui, és petit”, ha advertit en el seu discurs el cap de Govern, Xavier Espot, mentre que el Copríncep Vives ha fet una crida a garantir un accés a preu assequible de tot el món a les vacunes

El màxim responsable de l’executiu també ha volgut destacar “les moltes coses que tenim a oferir”. Entre elles, “l’experiència d’un model educatiu amb tres sistemes, ser un país que hem aconseguit altes cotes de seguretat sense ser un estat policial, els progressos amb la inclusió de persones amb discapacitat o el fet de compartir la necessitat de reactivar el turisme en clau de sostenibilitat”. També ha volgut recordar que “som l’Estat més iberoparlant del món”, ja que “la pràctica totalitat de la població domina l’espanyol i el català i el tercer idioma més parlat és el portuguès”. Per concloure la seva intervenció s’ha mostrat segur que la cimera suposarà “l’inici a un nou capítol d’entesa i fraternitat entre els nostres pobles”.

Per la seva banda, el Copríncep Episcopal ha volgut recordar el fet que Andorra “sempre ha estat un país neutral i pacífic” sense que això hagi suposat “aïllament o carència de solidaritat”. Al contrari, ha remarcat, tot recordant l’acolliment a gent “que fugia del terror” durant els conflictes armats del segle passat. A la vegada, ha destacat “les afinitats amb la comunitat iberoamericana amb la qual estem integrats de forma natural”.

Vives ha posat en relleu que el món “està immers en un accelerat procés de revisió de polítiques i mesures per afrontar els desafiaments del futur”. A la vegada, tal com havien fet hores abans diferents mandataris, ha fet una crida a la necessitat de garantir que el procés de vacunació ha de ser mundial. “La pandèmia ha estat global i l’accés als vaccins, a preus assequibles, també ho ha de ser”, ha reclamat. Per això, ha demanat “augmentar la cooperació sense deixar ningú enrere” perquè, de fet, “ho necessitarem per fomentar la recuperació econòmica que les nostres nacions requereixen, especialment amb els col·lectius més vulnerables”.

Vives parlament Cimera
Joan Enric Vives, durant el seu parlament.

En nom del Copríncep francès, Emmanuel Macron, ha parlat el seu representant personal, Patrick Strozda, que ha volgut destacar que, malgrat no ser país membre, per a França “la celebració de la Cimera revesteix una importància molt especial”. I és que, ha afirmat, permet defensar “la gran cooperació que tenim amb Amèrica Llatina” en àmbits com l’econòmic o l’educatiu. Es tracta, ha assegurat, d’una gran oportunitat per “recordar els estrets vincles que ens uneixen als nostres veïns, destacar-los i reforçar-los”.

Per la seva banda Grynspan ha volgut recordar el complicat camí que s’ha hagut de recórrer per arribar a la celebració d’aquest esdeveniment, “una doble Cimera que promet ser històrica”. Especialment ha volgut lloar la feina feta pels responsables andorrans per poder tirar endavant la cita, malgrat totes les dificultats provocades per la pandèmia. “Mai un país tan petit havia deixat un llegat tan gran”, ha afirmat.

 

 

Comentaris (2)

Trending