L'os bru deixa les empremtes al pic de l'Arbella i a Tristaina

El seu pas, que el va portar al Forcat, ha estat confirmat pels banders i pels guardes francesos

Empremta de l'os bru.
Empremta de l'os bru. ISIDRE ESCORIHUELA

L'os bru ha deixat les seves empremtes a Andorra El plantígrad venia de l’Arbella passant per Tristaina i va pujar cap al Forcat. El seu pas ha estat confirmat pels banders i pels guardes francesos. Uns practicants d'esquí de muntanya van poder fotografiar les empremtes aquest diumenge.

És la tercera constatació del pas d'un os per Andorra en menys d'un any. El passat mes de juliol uns excursionistes van enregistrar unes imatges d’un os bru a la zona del Comapedrosa, a tocar del pic de Sanfons. El passat mes de novembre un altre grup d’excursionistes va identificar unes petjades d’os bru, que posteriorment van corroborar els banders, a la zona del pic del Cataperdís.

El cos de banders tenen deu punts de control d’ossos ubicats arreu del territori del Principat. És a partir d’aquests punts de control que es va obtenint informació dels diversos animals que eventualment es poden acostar al país i que es transmet al grup de seguiment transfronterer de l’os al Pirineu. Encara que amb un animal salvatge mai no es pot dir ni assegurar res, hores d’ara els plantígrads, a la zona pirinenca, estan molt ben controlats.

La setmana passada, el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Ós bru als Pirineus (Gstop) va fer el balanç anual de la població d’os bru del 2020, i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme durant el passat exercici. El grup de seguiment està format per representants de la Generalitat, el Conselh Generau d’Aran, els Governs d’Andorra, Aragó, Navarra i França, i la Fundación Oso Pardo.

Durant el 2020 s’ha comptabilitzat una població de 64 exemplars d’os. Aquesta xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any determinat, i es revisa anualment. Per tant, el 2021 es tornarà a revisar aquesta xifra inicial.

os2q7WUAEWAsq
Empremtes de l'os en el seu recorregut
 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending