És la tercera constatació del pas d'un os per Andorra en menys d'un any. El passat mes de juliol uns excursionistes van enregistrar unes imatges d’un os bru a la zona del Comapedrosa, a tocar del pic de Sanfons. El passat mes de novembre un altre grup d’excursionistes va identificar unes petjades d’os bru, que posteriorment van corroborar els banders, a la zona del pic del Cataperdís.
El cos de banders tenen deu punts de control d’ossos ubicats arreu del territori del Principat. És a partir d’aquests punts de control que es va obtenint informació dels diversos animals que eventualment es poden acostar al país i que es transmet al grup de seguiment transfronterer de l’os al Pirineu. Encara que amb un animal salvatge mai no es pot dir ni assegurar res, hores d’ara els plantígrads, a la zona pirinenca, estan molt ben controlats.
La setmana passada, el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Ós bru als Pirineus (Gstop) va fer el balanç anual de la població d’os bru del 2020, i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme durant el passat exercici. El grup de seguiment està format per representants de la Generalitat, el Conselh Generau d’Aran, els Governs d’Andorra, Aragó, Navarra i França, i la Fundación Oso Pardo.
Durant el 2020 s’ha comptabilitzat una població de 64 exemplars d’os. Aquesta xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any determinat, i es revisa anualment. Per tant, el 2021 es tornarà a revisar aquesta xifra inicial.
Comentaris