BPA comunica als seus clients si passen o no a Vall Banc sense donar cap explicació ni justificació

Comentaris

Banca Privada d’Andorra (BPA) ha començat a enviar els darrers dies comunicacions en què explica als seus clients si han estat traspassats a Vall Banc o, per contra, si les posicions dels mateixos es mantenen on estaven. La missiva firmada per l’administrador de l’entitat intervinguda, Fernando Vázquez de Lapuerta, és ben breu i, per aquells que queden travats a BPA, amb les dificultats que això suposo, no se’ls motiva en absolut la decisió de no traspassar-los.

Segons diverses fonts, si no totes, sí que bona part de les cartes estan datades a 5 de maig encara que no han arribat a destinació fins a aquests dos darrers dies. És el primer document formal (i escrit) que permet acreditar si els comptes de l’interessat salten al banc pont o es mantenen a BPA amb les limitacions totals que això suposarà. La missiva -com a mínim a aquelles a les quals ha tingut accés l’Altaveu- tot just si fan referència a la resolució aprovada per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) el 21 d’abril passat i poca cosa més. 

Això sí, es posen a disposició del client els telèfons i les adreces de les oficines que prestaran el servei a partir d’ara. I que en el cas de BPA serà al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella i al carrer de la Unió d’Escaldes. Res més. No obstant, tant dilluns com aquest dimarts, com ja estava previst, les sucursals, totes, també les que donaran servei a partir d’ara per compte de Vall Banc, han estat tancades. Avui s’ha instal·lat la nova retolació a la que havia estat la seu central de BPA a l’avinguda Carlemany.

I aquest dimecres obre portes Vall Banc. I també les dues oficines que es mantenen com a BPA. Diverses fonts consultades han assegurat que la migració de dades no ha estat gens fàcil i que els problemes tècnics han estat a l’ordre del dia. Però no han estat pas insalvables. Continuarà havent-hi dificultats. Però se solventaran, si fos el cas, via assentaments manuals. Es preveuen cues de llarga durada a les oficines aquest dimecres. Els clients acudiran en massa a saber com estan les seves posicions, a retirar tots els diners que puguin i a demanar aclariment de tants dubtes com tinguin.

Diverses fonts consultades han assegurat que l’administració del banc delegada per l’AREB ha previst tenir a l’abast dels clients un refrigeri permanent mentre duri l’obertura de les oficines per amansir les ànsies dels clients i el temps d’espera. Més enllà de qüestions logístiques, les fonts també han deixat clar que hi haurà una part dels productes que, ara per ara, no es podran tocar. Així, sí que es podrà disposar del percentatge corresponent dels saldos que hi hagi en compte corrent, però difícilment es podrà ‘tocar’ res relacionat amb plans d’estalvi o plans de jubilació. No s’han pogut liquidar les carteres -per ara, no hi ha hagut corresponsals operatius segons les fonts- i fins la setmana que ve o l’altra (en tot cas, s’espera per abans de final de mes) no es podran vendre les carteres.

Dificultats administratives i legals

Els mateixos comunicants han explicat que és molt probable que es donin per nul·les les ordres de rescat que al seu dia els clients haguessin donat respecte de plans de pensions o altres. I que, ara, es demani als titulars d’aquells productes que sí mantenen l’interès de rescatar-los ho tornin a sol·licitar. Tampoc no està sabent gens bé que es puguin liquidar alguns valors sense consultar el seu titular. Algunes fonts han afirmat que hi ha títols de companyies que d’un any cap aquí podrien haver sofert una caiguda de valor del 40% i que, per això, no els volen fer líquids. 

També hi ha cert neguit i enuig en relació amb el fet que les cartes enviades, especialment en relació amb aquells que no passen al banc pont, no expliquin en què es basa la denegació del traspàs a Vall Banc més enllà del fet genèric de referir-se a la resolució del 21 d’abril. En aquest sentit, les fonts consultades han lamentat que es pugui tractar d’una maniobra dilatòria per guanyar temps o evitar possibles accions legals. De demandes n’hi ha i n’hi haurà. La resolució s’ha impugnat, com a mínim, per part dels accionistes majoritaris de BPA, per part d’alguns dels minoritaris, també un grup d’exdirectius i exmembres del consell d’administració del banc intervingut haurien anat contra la resolució de l’AREB igual com ho hauria fet el col·lectiu Raiffeisen.ad i diversos grups de clients, entre els quals destaquen una bona part dels preferentistes immersos en la Plataforma Afectats BPA.

Comentaris

Trending