BPA arriba al centenar de baixes i a una desena de simulacions de traspàs

Comentaris

El darrer dia de març ha plegat el treballador que fa cent en deixar Banca Privada d’Andorra (BPA). Des de l’inici de la crisi que ha afectat l’entitat bancària ‘vermella’, han estat cent les baixes entre el personal. La majoria ha estat de forma voluntària encara que n’hi ha hagut una part que ha estat o en virtut de pactes promoguts per l’AREB o a partir d’acomiadaments considerats causals i que, en algun cas, han derivat en plets judicials laborals. Mentre el degoteig de baixes persisteix, encara que amb molta menys intensitat que fa uns mesos, els especialistes en informàtica fan simulacions del traspàs de l’entitat cap al banc pont. Les proves no haurien sortit del tot bé.

La darrera de les baixes laborals comptabilitzades ha estat amb una compensació corresponent al 50% del que tocaria donat que no s’ha considerat imprescindible per al projecte de futur la persona que plegava. Els treballadors que en marxar han rebut una indemnització econòmica són minoria en el còmput global. El gros de les renúncies, que es van donar ja fa uns mesos, es va donar de forma unilateral a petició dels empleats, farts de la situació que estaven vivint i sense percebre ni cinc cèntims d’euro. Molts dels treballadors que han causat baixa ja han trobat una nova destinació laboral, fins i tot dins el mateix sistema bancari.

En una de les darreres onades de baixes, l’AREB va aconseguir arrencar un acord -de fet era un convit a plegar- perquè alguns dels gestors encausats judicialment en el marc del ‘cas BPA’ pleguessin. Se’ls oferia una compensació que no equivalia pas a un acomiadament no causal però se’ls advertia que o agafaven el que se’ls donava o probablement mai no cobrarien res. Perquè o l’entitat no tindrà capacitat en el futur per pagar compensacions o l’AREB forçaria la situació al límit per tal que fossin els últims en rebre compensacions.

Aquestes dues darreres setmanes, amb molts dels comandaments de festa per les ‘vacances’ de Setmana Santa, el clima laboral ha estat més tranquil malgrat que en alguns departaments s’hauria notat certa tensió. A l’empresa hi quedaries uns 180 empleats. Algunes de les àrees, les que suposadament més relació tenen amb la migració de dades, han estat reforçades amb personal. Els especialistes en fer el traspàs de dades han dut a terme diverses proves, simulacions o ‘cutt over’. Segons algunes fonts, s’haurien fet una desena de pràctiques, que haurien demostrat en la majoria de casos encara moltes mancances i deficiències.

Clients contra la permuta d'actius i passius

Clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) es plantegen dur a terme accions legals contra la subrogació de drets que ha fet l’entitat a favor de les altres entitats bancàries del país en relació amb crèdits i préstecs concertats amb els comuns del Principat i que, encara que siguin a molt llarg termini, són de segur cobrament, a no ser que hi hagi una fallida general de l’administració ara per ara impensable. Els clients en qüestió consideren que és injust, contrari a llei i discriminatori que es faci una permuta d’actius i passius de forma arbitrària, quan hi ha moltes persones físiques i jurídiques amb passius a BPA que estarien disposats a haver fet permutes. En aquest sentit, els principals perjudicats, o, com a mínim, els afectats que més podrien sortir-hi perdent i que més interessats haurien pogut estar en fer permutes serien els preferentistes. En aquest sentit, la cooperativa Raiffeisen.ad es podria constituir com a corretja de transmissió o intermediaris entre aquells afectats que es puguin sentir perjudicats i els juristes que estan estudiant interposar accions legals en nom de clients.

 

 

Comentaris

Trending