Bea, Mingorance i Moreno: la terna d’aspirants a la plaça de magistrat que hi ha en joc al Tribunal de Corts

Les tres instructores penals han presentat la seva candidatura per ocupar el lloc de nova creació, que a no ser que es deixi desert sumarà la tercera dona andorrana

Cristina Bea, Canòlic Mingorance i Maria Àngels Moreno (d'esquerra a dreta).
Cristina Bea, Canòlic Mingorance i Maria Àngels Moreno (d'esquerra a dreta).
El proper magistrat del Tribunal de Corts serà magistrada i nacional. En el procés intern per cobrir una nova plaça al tribunal penal jutjador per excel·lència -certament, també sentencien els batlles i la sala penal del Tribunal Superior- s’hi han presentat tres instructores: Cristina Bea, Canòlic Mingorance i Maria Àngels Moreno. A priori, és la primera la que té més números per accedir a la plaça, però segons diverses fonts, tot està en l’aire.

La decisió final que ha d’adoptar el Consell Superior de la Justícia (CSJ) ha d’estar al caure. Són els membres de la cúpula judicial andorrana els qui designaran el nou component de l’òrgan jurisdiccional que presideix Josep Maria Pijuan i que és on hi ha més andorrans, andorranes en aquest cas, integrats si es deixa de banda, és clar, la primera instància. Sia com vulgui, i a no ser que el CSJ deixi vacant la plaça, el Tribunal de Corts passarà a tenir una tercera magistrada.

En l’actualitat, i a banda de Pijuan que el presideix, al Tribunal de Corts hi ha el recentment renovat Jacques Richiardi, Enric Anglada i les andorranes Conxa Barón i Anna Estragués. La cúpula judicial ha decidit incorporar un nou magistrat a la jurisdicció atès que el ‘cas BPA’ i les seves derivades poden condicionar molt la feina d’aquest organisme i tenir tres magistrats durant molt temps lligats en certa manera de mans i peus, amb la qual cosa no es podria tribunal amb els altres dos membres i caldria tibar de batlles.

Cristina Bea, batlle des de l’any 2000, és, a priori, qui més números té per fer el salt; de no ser escollida podria abandonar la carrera judicial

Així, i després d’un edicte intern a mitja jornada que amb prou feina va durar unes hores, finalment es va convocar una plaça a jornada sencera. I hi opten les esmentades Bea, Mingorance i Moreno. L’ordre esmentat respon només a l’antiguitat de les jutges a la casa. Cristina Bea va accedir a la judicatura com a secretària judicial el 1998 i és batlle des de principi del 2000. Instructora penal ordinària, el seu ascens a la jurisdicció superior s’ha donat per fet en diverses ocasions. Per aquest motiu és qui, teòricament, més ben situada està. 

De fet, han indicat diverses fonts, de no resultar escollida, i tot i haver renovat recentment el seu càrrec de batlle, podria acabar abandonant la carrera judicial. L’elecció, però, no està gens clara. No és una qüestió objectiva ni surt de cap examen. La confiança, les sensacions i una entrevista personal on cal desenvolupar diverses qüestions desenvolupades amb com es veu el nou càrrec que s’ocuparia acaben sent els elements que tenen o tindran els components del Consell Superior per decidir. Prèviament, és clar, també hauran consultat amb els membres actuals del Tribunal de Corts.

Canòlic Mingorance i Maria Àngels Moreno van ser designades per al càrrec de batlle a finals de l’any 2001 i amb poques setmanes de diferència. Totes dues han tingut un rol molt més mediàtic que Bea i han instruït causes de més transcendència pública. Més encara des del 2015, quan van esdevenir instructores especialitzades en delictes econòmics i crim organitzat. Justament, però, quan van assumir les batllies especialitzades, també van assumir, valgui la redundància, el compromís -en principi no escrit- d’estar-se cinc anys com a mínim al capdavant del nou càrrec.

Era una manera d’afiançar les noves oficines judicials alhora que el temps que es considerava necessari per amortitzar la formació que se’ls va donar. Per això aquest element suposa un escull important perquè Mingorance o Moreno puguin fer el salt. Alhora, es considera també que totes dues estan instruint causes molt complexes que de passar al Tribunal de Corts deixarien a mig fer amb la dificultat que això suposaria.

Més enllà de l’elecció del futur magistrat per al Tribunal de Corts, el Consell Superior de la Justícia recentment ha adoptat tres decisions diguem-ne de tràmit. D’una banda ampliar el nomenament d’Eulàlia Amat Llari com a magistrada substituta a temps parcial de la sala civil del Tribunal Superior de Justícia per una durada de sis mesos, a partir de dia 1 de juny del 2018. De l’altra, renovar com a batlles Immaculada Rodríguez i Laura Solanes com a batlles. En els dos casos és la primera renovació que afronten després d’haver estat designades, al seu dia, per al càrrec procedents de sengles secretaries judicials.

Comentaris

Trending