BBVA es perfila com l'únic corresponsal de Vall Banc... i sols per operar en euros

Comentaris

BBVA es perfila com l\'únic corresponsal de Vall Banc... i sols per operar en euros
BBVA es perfila com l\'únic corresponsal de Vall Banc... i sols per operar en euros

El Banc Bilbao Biscaia Argentaria (BBVA) es perfila com l’únic corresponsal de què podrà disposar Vall Banc. I, encara, sols en euros. Així ho han assegurat fonts coneixedores del procés de recerca de contraparts. El banc pont va obrir la persiana tot just fa una setmana i ho va fer sense línies operatives, com alguns dels clients van poder comprovar en sol·licitar determinats productes que requerien aquests corresponsals. Les fonts consultades, però, no han sabut precisar si la línia que pugui oferir BBVA serà operativa d’immediat o encara caldrà esperar uns dies. La intenció de la direcció de Vall Banc -això és, els responsables de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries- era poder recobrar tant com fos possible la normalitat abans no s’acabés aquest maig.

Segons diverses fonts, en cap cas Vall Banc no podrà operar amb dòlars, amb la qual cosa caldrà buscar la fórmula substitutòria per a determinats procediments. El banc pont, tot i els esforços fets per l’administració -per bé o per mal- i la retirada, el febrer, del ‘Notice’ del FinCEN, no hauria generat la suficient confiança com per poder treballar amb la divisa americana. Les fonts consultades han recordat que l’AREB hauria estat negociant, més enllà del BBVA, amb Credit Suisse i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi (CECA per les seves sigles en espanyol). 

Amb anterioritat, i segons que va reconèixer l’avui president de Vall Banc i màxim responsable executiu de l’AREB, César Goyache, davant la comissió legislativa especial vinculada al ‘cas BPA’, s’havia estat molt a prop de tancar un acord amb CaixaBank. Segons Goyache, el suposat pacte s’hauria anat en orris en transcendir el nom de l’entitat d’origen català en els mitjans de comunicació. La filtració hauria procedit de la pròpia AREB, presumptament, amb l’intent d’injectar entusiasme respecte dels suposats avenços en el procés que al seu dia estava fent l’agència. Les darreres setmanes, en ser preguntat per la qüestió dels corresponsals, Goyache només deia que hi hauria corresponsals però que per una qüestió de respecte i estratègia comercial no se’n facilitaria el nom, la identitat.

Quan s’activi la corresponsalia caldrà veure quina actitud adoptarà tant la gestió del banc pont com els dipositants. Segons algunes fonts, és previsible que les retirades de dipòsits esdevinguin molt més importants que fins ara. Hi haurà productes que fins ara no es podien retirar, justament, per manca de les línies per operar. Els fons de pensions i d’estalvi, per ara, per exemple, no es podien recuperar. La periodificació dels comptes corrents es mantindrà, tal i com va fixar la resolució de l’AREB del 21 d’abril i la correcció publicada posteriorment. De clients, Vall Banc en va rebent. A banda de retirar en tot o en part fins allà on es pot, moltes de les persones que han passat per les antigues instal·lacions de BPA avui del banc pont ho han fet per interessar-se per la situació dels seus comptes i per saber com s’ha de procedir.

Els bloquejats a BPA

Mentrestant, aquells clients de BPA que no han aconseguit superar el procés de transmissió cap a Vall Banc i, per tant, des del 6 de maig no poden accedir ni a un euro dels seus comptes, estan patint, en molts casos, un veritable ‘via crucis'. Cert és que també depèn de les condicions personals que reuneix cadascun dels clients. Però, com era de preveure, hi ha situacions difícils d’argumentar des d’un punt de vista legal. I és previsible que en poques setmanes incrementi, i de molt, el nombre de plets judicials que s’interposin.

Diversos clients que continuen bloquejats a BPA han explicat que és molt complicat trobar una explicació o una motivació al fet que no s’hagi aconseguit ser transferible. En molts casos cal acudir a les oficines de l’entitat -en aquest cas, o al carrer de la Unió o a Prat de la Creu- en reiterades ocasions per poder començar a intuir què és el que pot fer falta per mirar de ser transmissible. En alguns casos, i de forma reiterada, s’estan demanant informacions o documents que ja s’havien sol·licitat i, fins i tot, aportat, en la primera fase d’elaboració de KYC.

També sol costar que BPA expedeixi un document escrit sobre el qual s’exposi, explícitament, la situació del client i els motius que el mantenen bloquejat i, també, els requisits que se li demanen per poder aconseguir superar la revisió i passar cap al banc pont. No obstant això, fonts de l’entitat han explicat que esperen anar ‘destravant’ comptes en breu. L’explicació, segons aquestes fonts, seria la següent: per justificar el procés i les mesures adoptades, durant un temps s’ha escaigut ‘retenir’ tants comptes com ha estat possible dins d’una lògica encara que fos extralegal. Però ara, l’interès és un altre: traspassar tants dipositants com sigui possible a Vall Banc. Per tres motius: calmar certes angoixes i donar seguretat als clients; demostrar que el treball d’anàlisi funciona (si els analistes, majoritàriament de PwC no donen el vistiplau no es mou res); i, finalment, dotar de més volum el banc pont. Fer-lo créixer en quantitats dipositades.

Comentaris

Trending