Arquitectes i enginyers renuncien al concurs pel pla de distribució logística del Pas

Fonts del sector lamenten que el plec de bases fet pel comú d’Encamp tenia “moltes mancances” i era “ambigu”, fet que va provocar que no hi hagués cap oferta

Un carrer del Pas de la Casa.
Un carrer del Pas de la Casa.

El comú d’Encamp vol millorar el funcionament de la càrrega i descàrrega als carrers del Pas de la Casa, però no ho està tenint fàcil. El concurs nacional que havia convocat a l’octubre per contractar el professional que havia de “redactar un projecte de distribució logística eficient” ha quedat desert.  Cap persona o empresa del país ha postulat, fet que es deu, segons les fonts consultades al fet que el plec de bases era “ambigu”, no continua prou informació sobre l’abast de l’encàrrec i que, a més, es reclamava presentar una avançament bastant ampli de la proposta. A banda, des del comú no es va voler propiciar una reunió amb els agents del Pas implicat perquè els interessats en la licitació poguessin tenir més detalls. Tot plegat, ha acabat fent fracassar el concurs.

El passat octubre el ple del comú va aprovar la convocatòria del concurs que havia de servir per seleccionar una empresa que analitzés com es pot millorar l’actual situació a la població encampadana. Es tractava de “redactar un projecte de distribució logística eficient” que garantís “la convivència d’usos de l’espai urbà”. Ningú negava que es tractava pas d’un treball complex, tenint en compte que la població acumula una sèrie de característiques que dificulten tant fer l’estudi com trobar les millors solucions: un elevat nombre de botigues, hotels, restaurants i altres establiments que requereixen diàriament el repartiment de mercaderies, el gran nombre de visitants, la meteorologia adversa durant algunes parts de l’any...

El projecte s’emmarca dins del pla de dinamització i reactivació econòmica que es vol impulsar a la parròquia. Des del comú se sap que, actualment, hi ha “conflictes” entre els vehicles que fan càrrega i descàrrega, els turistes i el transport públic, situació complicada més a l’hivern amb les intervencions per a la treta de neu. Solucionar això s’entén clau per poder oferir un comerç de qualitat i es veu necessari limitar els horaris de distribució de mercaderies, que ara es pot fer en qualsevol moment.

L’edicte de l’octubre ja avisava que el cost no podia superar els 60.000 euros. En principi, el plec de bases parlava de professionals de l’arquitectura  o de l’enginyeria de camins, però els dos col·lectius no van trigar a avisar que el document no els feia el pes. Fonts consultades per Altaveu han explicat que era “massa ambigu” i que tenia “mancances”, més tractant-se d’un encàrrec “pioner a Andorra”.

El comú ha hagut de convocar un altre concurs en aquest cas internacional i ja sense límit de pressupost

Fins i tot es va proposar al comú que s’intentés celebrar una reunió entre els professionals que hi poguessin estar interessats i els agents implicats del Pas, com ara hotelers i comerciants. D’aquesta forma s’hauria pogut ampliar la informació de la qual disposaven. En un primer moment, sembla que això seria possible, però finalment no es va fer.

Un altre punt que va provocar neguit entre els dos col·lectius va ser que el plec de bases també demanava un important avançament de la proposta. Molt més del que sol ser habitual en aquests casos. I, a més, la manca d’informació feia complicat poder valorar el pressupost, que, a més, l’edicte fixava en un màxim de 60.000 euros. Al final, tots aquests factors van acabar provocant que cap professional del país, ni arquitecte ni enginyer, presentés oferta. I el comú no ha tingut més remei que declarar desert el concurs. Fonts del sector asseguren que en cap cas s’ha promogut intencionadament un boicot, però també adverteixen que el que ha acabat succeint era el més normal tenint en compte la manca de concreció del plec de bases.

Des de la corporació s’ha optat ara per publicar un altre concurs. En aquest cas, ja internacional. És a dir, es buscarà una empresa de fora del país. Una altra diferència important amb el primer és el fet que, en aquesta ocasió, no hi ha pas una limitació de cost. Des d’Altaveu s’ha demanat valoració de la situació al cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, que ha declinat atendre la petició.

Un instant de la sessio.

Relacionat

El comú d’Encamp impulsarà programes d’ajuts per millorar els comerços

Comentaris (3)

Trending