Aquest dijous hi ha fixat un nou termini per presentar ofertes per Vall Banc

Comentaris

Aquest dijous hi ha fixat un nou termini per presentar ofertes per Vall Banc
Aquest dijous hi ha fixat un nou termini per presentar ofertes per Vall Banc

7 d’abril. És a dir, aquest dijous. És el nou termini establert -que no vol dir que acabi sent el definitiu- per Kay Capital i l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) per tal que els eventuals interessats en adquirir el banc pont puguin presentar les seves ofertes. El procés s’està duent amb la màxima discreció possible. Els reiterats ajornaments fan perdre credibilitat a tot el muntatge per vendre Vall Banc i els òrgans que el tutelen. I s’ho valen estalviar. De fet, en una reunió amb el personal de Banca Privada d’Andorra (BPA), el cap visible de l’AREB, César Goyache, hauria dit que el calendari del procediment de subhasta és confidencial i secret.

Però sí li surt bé la jugada i aquest dijous no hi ha un nou ajornament, els ‘tempos’ haurien de permetre el cap de Govern, Toni Martí, a anunciar la suposada resolució de la venda del ‘banc bo’ durant el debat d’orientació política que vol fer avançar. De fet, sobre aquesta qüestió se n’hauria de saber més detalls demà. Si no hi ha canvis, Martí compareixerà davant la junta de presidents del Consell General, que celebra aquest dimarts la seva reunió mensual, i exposarà els motius (o alguns d’ells) que a parer seu fan necessari l’avançament del debat d’orientació per a final d’aquest mes o, a tot estirar, principi de maig. Que BPA en serà el centre d’atenció n’és una evidència. I que el procés de subhasta en serà un element destacat també es presenta més que possible. O estarà a punt d’adjudicar-se o s’haurà d’adjudicar o s’anunciarà a qui s’adjudica Vall Banc. Sempre que hi hagi interès.

Però hores d’ara sí que hi hauria interès per part d’un parell d’empreses de les vuit que es mantenen, més o menys formalment, en el procés. Per molt que hauria pressionat el Govern, els quatre bancs del país no tenen intenció de formalitzar una oferta que els faci haver-se de quedar Vall Banc. Les entitats andorranes no estan disposades a haver-se de quedar el personal (o la majoria d’ell) que encara queda a BPA. I aquesta és una imposició de l’executiu. Almenys, una imposició a les empreses locals. Tampoc no hi veuen massa el sentit vist que temen que la major part dels dipositants, un cop s’obri l’aixeta, comencin a marxar acceleradament de l’entitat. Els clients locals, molts, si no en tenien ja, ja fa dies que han obert un compte en alguna o algunes de les altres entitats. Per tant, arreplegaran el que puguin a cost zero.

En canvi, sembla que després de donar-hi moltíssimes voltes, d’allunyar-se’n i de tornar-se a apropar, hi ha dues firmes d’arrel americana, J. C. Flowers i Apollo Investment que tindrien interès en presentar una oferta. Com a mínim una d’elles, segons les fonts consultades, té intenció de pugnar en la subhasta. Subhasta subjectiva, d’altra banda. De fet, internament fins i tot els comandaments de BPA -que són gent de la confiança de l’AREB- estarien recomanant a alguns dels empleats situats encara ara en llocs estratègics que mantinguin les seves posicions perquè els futurs compradors arribarien amb la idea de quedar-se i necessitaran, sí o sí, determinat personal. Caldrà estar atents a les maniobres de les dues firmes, que normalment operen seguint els paràmetres d’allò que es considera com a fons voltor.

Però vist com està el panorama internacional i com de revolucionades estan les finances a arreu, no es descarta que com a mínim un dels esmentats fons vulgui adquirir les restes ‘bones’ de BPA per experimentar. Per construir el que hauria de ser, a parer seu, un nou model de producte financer. Molt localitzat.

Cap més suspensió de feina

La reunió d’aquest matí, a la qual ha estat convocat d’urgència el personal, ha estat breu. Hi haurien participat Goyache i, en principi, l’administrador de BPA, Fernando Vázquez. Ha estat una reunió breu. I que ha tingut com a element principal explicar als treballadors que a partir d’ara, si hi ha nous encausats entre el personal, no s’obrirà cap més expedient mentre s’estigui en la fase d’investigació. És a dir, que no hi haurà noves suspensions de feina (de sou ja no n’hi han hagut, normalment).

Amb aquest anunci, els responsables de l’AREB han volgut calmar els ànims del personal. I els han volgut encoratjar a continuar treballant com fins ara, tot esperant la resolució de l’afer. La justificació seria que s’està treballant amb el personal just per fer funcionar la maquinària. No obstant això, la decisió no ha caigut bé a tothom. I especialment a aquelles persones que en l’any que fa que dura l’afer, en un moment o altre, han estat suspesos de feina. Fins i tot, en alguns casos, per errors de la Batllia alhora de determinar qui havia tingut o qui no n’havia amb suposades compensacions. L’enutjament ha arribat a tal nivell que s’especula amb la possibilitat que es pugui encausar algun dels actuals comandaments del banc. I que seria lleig haver-li d’obrir un expedient i apartar-lo del lloc de treball.

Comentaris

Trending