Andorra Telecom passa de voler controlar una operadora espanyola a comprar les 'engrunes' de MásMóvil

Comentaris

Andorra Telecom passa de voler controlar una operadora espanyola a comprar les \'engrunes\' de MásMóvil
Andorra Telecom passa de voler controlar una operadora espanyola a comprar les \'engrunes\' de MásMóvil

Andorra Telecom queda molt lluny de poder controlar una operadora telefònica espanyola. La parapública andorrana s’haurà de conformar amb les ‘engrunes’ de MásMóvil. Cert, 10,5 milions d’euros d’inversió són molts diners. Però ostentar el 2,7% d’una companyia quan el cap de Govern, Toni Martí, en primera persona va anunciar ja durant el debat d’orientació política del 2015 -és a dir, l’octubre passat- que es pretenia adquirir una operadora de l’Estat veí del sud… sembla poc. Molt poc malgrat que l’executiu i Andorra Telecom ho venguin, el 2,7%, com un ‘hit-parade’.

L’entrada a l’accionariat de l’empresa MásMóvil, la quarta operadora de telecomunicacions espanyola, l’ha anunciat aquest dimarts Andorra Telecom. La compra de títols, negociada en els darrers mesos, s’ha tancat en el marc de l’operació d’ampliació de capital de Másmóvil per valor de 159 milions d’euros.

En total, Andorra Telecom, segons que explica en un comunicat, invertirà un total de 10,5 milions d’euros que suposaran el control d’un 2,7 per cent de les accions de l’empresa espanyola. El mapa estratègic de la companyia, que va ser presentat a la comissió legislativa del Consell General el passat 15 d’octubre, preveu l’obertura a d’altres mercats amb l’entrada en el capital d’un operador estranger. Aquests 10,5 milions d’euros representen un 3,4 per cent dels fons propis i el 5,2 per cent de la tresoreria d’Andorra Telecom, que s’eleven a 310 i 202 milions d’euros respectivament.

El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, que alhora presideix el consell d’administració de la parapública i que en seu parlamentària també es va referir al seu dia a l’adquisició d’una operadora espanyola no ha tingut més remei que reconèixer, amb la boca petita, que no es compleixen de cap manera les expectatives inicialment creades. 

Alcobé ha recordat que l’“objectiu era d’invertir per tenir el control i tenir la potestat de decidir i influenciar en la gestió de l’operador. No s’ha trobat l’oportunitat de poder-ho fer. Però el projecte no queda en va malgrat haver buscat altres alternatives. No tenim el control, tampoc no tenim presència en el consell d’administració. Però tampoc es buscava”, ha afirmat. És estrany no voler buscar tot aquest control quan la voluntat era comprar una companyia sencera. En tot cas, i segons el ministre, “el que es buscava era negociar sinergies que s’han aconseguit”. Això, però, no és res més que “una operació complementària de la que volíem fer inicialment. Però no n’hem trobat cap altra d’interessant que pogués encaixar”.

La política de diversificació suposa apostar per noves activitats i mercats per pal·liar la caiguda derivada dels ingressos per roaming. El Consell d’Administració i la direcció d’Andorra Telecom han valorat els beneficis que es deriven d’aquesta operació que van molt més lluny de la oportunitat financera que suposa.

El president del consell d’administració d’Andorra Telecom i titular de la cartera de Telecomunicacions ha destacat que l’acord permetrà Andorra Telecom eliminar el roaming out a Espanya per als clients andorrans, potenciar el contact center creat aquest any i possibilitarà aliances comercials entre les dues parts en benefici mutu.

Igualment, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha expressat l’oportunitat que representa entrar en un dels grans mercats de telecomunicacions europeus amb una companyia sòlida i inversors potents i la “palanca” que pot representar en el procés d’internacionalització. 

L’ampliació de capital de MásMóvil obeeix al procés de finançament de dues operacions molt importants recentment anunciades com són les compres de Pepephone i Yoigo. MásMóvil ha esdevingut gràcies a aquestes adquisicions el quart operador espanyol, amb 4,3 milions de clients, una quota del 10,5 per cent del mercat móbil residencial i una facturació superior als 1.000 milions d’euros.

Comentaris

Trending