Andorra s’acomiada de l’Eurocup amb un triomf d’infart al darrer segon (90-89)

El MoraBanc aconsegueix la primera victòria al Top16 en l'últim partit a casa en un matx contra el Joventut que ha tingut en l’emoció dels darrers tres minuts el millor de tot

Jeremy Senglin, que ha anotat sis punts, llança a cistella.
El MoraBanc no marxarà d’Europa, de l’Eurocup, sense vèncer al Top16. D’un, gràcies a un triple i a manca de dos segons. Però l’equip d’Ibon Navarro ha aconseguit en la penúltima jornada de la ronda el primer triomf de la fase. El rival? Un Joventut que es jugava la continuïtat en una competició en què els andorrans no tenen cap possibilitat de seguir. Un ex-verd-i-negre, Clevin Hannah, ha estat l’estilet dels de Badalona, que es compliquen, amb la derrota, la classificació. El base, que com tot l’equip havia tornat a fer un partit més aviat discret, apàtic, poc intens en defensa i sense aconseguir travar un bon joc en atac, ha acabat anotant el 90-89 per capgirar un matx que tot i ser equilibrat semblava haver entrat al tram final amb domini badaloní. Al final, però, els partits de bàsquet duren quaranta minuts -o més, alguns cops- i pot ser que siguin els 120 segons últims el més emocionant de tot plegat.

L’apatia del partit contra l’Estudiantes s'ha mantingut durant bona part de l'enfrontament. En certa manera, semblava la continuïtat del matx de diumenge. Potser normal per a un MoraBanc que només es jugava l’orgull, la dignitat i aconseguir el triomf. Però el Joventut sí que s’hi estava jugant les garrofes. La intensitat defensiva era més aviat absent. A un cantó i a l’altre de la ‘Bombonera’. L’encert de Nacho Llovet just sortir a pista ha donat una mica d’energia i ha permès els andorrans comandar el ritme de joc i el marcador durant una estona. Fins que Prepelic, el ‘killer’ badaloní, ha escalfat el canell. Entre l’encert del balcànic i dos triples del no menys afinat Luke Harangody, el Joventut ha tancat el primer quart amb dos punts de marge (24-26).

Bàsquet avorridot, sense massa ànima. Bo encara que només iniciar-se el segon tram de deu minuts ha semblat que la pel·lícula canviaria de decorat. Tot gràcies a tres triples seguits d’un David Jelinek que no encertaria el quart intent des de més enllà de 6,75 però que ha situat la major distància per als locals fins al moment: cinc punts (33-28). Però no hi havia continuïtat en el joc. Tot plegat, en un costat i en l’altre, eren ratxes. Encerts aïllats, individualitats, pràcticament. Una antiesportiva ha permès Dejan Todorovic anotar quatre punts seguits des del punt de personal i tornar a posar al davant el MoraBanc. Però quan el Joventut collava una mica, res de l’altre món, les forces i la balança es tornaven a equilibrar (47-48 al descans). La represa ha tingut un nom propi: David Walker. L’exterior americà, després d’un bàsquet de Klemen Prepelic, ha anotat deu punts gairebé consecutius, amb dos triples inclosos. De fet, un parcial de 12-0 ha donat una còmoda diferència per al MoraBanc (59-50). Semblava que els andorrans podien estar en la bona línia.

Un tap estratosfèric de Diagne més quatre tirs lliures del senegalès i dos triples de Hannah han estat claus per capgirar un partit que semblava verd-i-negre

Res més lluny de la realitat. Ara Harangody, ara Dimitrijevic, els badalonins s’han tornat a ficar al partit. Sense fer res de l’altre món, però aprofitant les desconnexions locals, les badades. La manca de tensió, en moltes ocasions, que portaven les possessions al límit sense pràcticament opcions de tir. Almenys no de llançaments clars. I d’aquesta manera s’ha tornat en una dinàmica d’equilibri, d’igualtat en el marcador. Tot es jugaria en els darrers deu minuts. Potser menys hi tot. I de fet seria menys. Durant molta estona, el MoraBanc no ha aconseguit una bona circulació de la pilota i només ha estat capaç d’anotar des del tir lliure.

Amb un treball de formigueta, el Joventut ha agafat cinc punts de marge que no eren res de l’altre món però que, vist com havia anat el partit fins llavors, podien ser tot un món. Entraria a pista a poc més de dos minuts per al final Moussa Diagne. I el senegalès ha protagonitzat un parell d’accions que han tombat la truita. Dos tirs lliures i un tap estratosfèric, afegit a un triple de Clevin Hannah, assegut molts minuts a la banqueta, han fet passar al davant el MoraBanc (85-84) després de molts minuts sense comandar el marcador. La Penya, però, ha respost ràpid i des de la mateixa forma, amb una diana des de 6,75 de López Aróstegui.

En la següent acció Diagne s’ha estavellat contra la defensa verd-i-negra i ha comès unes passes que han obert la porta al Joventut a obrir una mica més la diferència. Però Prepelic sols ha anotat un dels dos tirs lliures (85-88) i encara ha deixat vida als andorrans amb tot just 19 segons per jugar-se. Diagne ha anotat dos cops més des del punt de personal i Prepelic, tot un canell d’or, ha tornat a errar un dels intents des dels 4,60 (de fet, els tirs lliures s’han indigestat als badalonins; n’han errat onze de 32). Un triple de Hannah, un altre, a manca de dos segons per al final ha acabat sent decisiu. El llançament posterior de Dimitrijevic no anava pas ben dirigit, i el triomf -i l'hamburguesa- ha fet esclatar la 'Bombonera'.

MORABANC ANDORRA (90): Senglin 6, Massenat 1, Todorovic 15, Sy 5, Diagne 15 -cinc inicial-, Llovet 7, Pérez 6, Jelinek 14, Walker 11, Hannah 10 i Colom. 28 de 34 tirs lliures; 19 de 34 llançaments de dos; 10 de 25 triples; 34 rebots (28 6); 24 faltes, cap eliminat

JOVENTUT DE BADALONA (89): Dimitrijevic 14, Prepelic 22, Buford 3, Kanter 8, Morgan 5 -cinc inicial-, Zagars, Haradngody 12, Omic 8, Ventura 7, López-Aróstegui 7, Parra 3. 21 de 32 tirs lliures; 19 de 39 llançaments de dos; 10 de 25 triples; 39 rebots (27 12); 27 faltes, un eliminat: Ventura (min 38)

Àrbitres: Jovcic, Panther, Isguder

Parcials: 24-26; 47-48; 68-67, 90-89