Andorra entrega a Espanya l'empresari pròfug vinculat a Pujol júnior, Piqué Vidal i De la Rosa

Comentaris

Andorra entrega a Espanya l\'empresari pròfug vinculat a Pujol júnior, Piqué Vidal i De la Rosa
Andorra entrega a Espanya l\'empresari pròfug vinculat a Pujol júnior, Piqué Vidal i De la Rosa

Andorra ha entregat aquest migdia a les autoritats espanyoles l’empresari que s’havia refugiat al Principat per evitar haver de respondre a Espanya per un presumpte delicte d’insolvència punible. L’empresari, Pablo Olona Cabasés, suposadament col·laborava o havia col·laborat amb els negocis que Jordi Pujol Ferrusola pretenia activar a Panamà. I tenia lligams més o menys sòlids amb personatges controvertits com l’advocat Josep Piqué Vidal o el també negociant Javier de la Rosa.

Olona va ser detingut al Principat el 3 de març, en resposta a una alerta activada per Interpol Madrid en què avisava que es buscava arreu del món l’esmentat empresari, de 62 anys. Segons les dades facilitades per la policia andorrana al seu dia, l’ordre donada per Interpol Madrid explicava que es buscava l’empresari com a fugitiu, ja que no havia retornat al centre penitenciari espanyol en què es trobava complint condemna. S’enfrontava a una pena de com a molt tres anys i tres mesos de presó. Espanya en demanava l’extradició.

Després de fer-ne la valoració oportuna, segons les fonts consultades, Olona i els seus assessors jurídics van arribar a la conclusió que era millor acceptar l’extradició de mutu propi que no pas esperar tot el procés judicial a Andorra, que segurament hauria conclòs de la mateixa manera: que calia traslladar a l’Estat veí el detingut. Segons les diverses fonts consultades, poc abans del punt del migdia d’aquest dimecres, al punt fronterer del Riu Runer, degudament escortat per agents de la policia andorrana, Olona ha estat lliurat als seus homònims en matèria de cooperació policial internacional, en aquest cas, de la policia nacional espanyola.

D’entrada, el detingut ha estat posat a disposició d’un dels jutges de la Seu d’Urgell, que havia de dur a terme el formalisme de recepció de l’arrestat extradit. Molt probablement, el magistrat de la capital de l’Alt Urgell acabi dictant l’empresonament d’Olona en algun centre penitenciari de Madrid, vist que els casos d’extradició són tutelats per l’Audiència nacional espanyola, que és qui finalment haurà de decidir sobre el detingut.

Una vegada va ser detingut arran de l’activació de l’alerta vermella de la Interpol, es va saber que Pablo Olona havia estat ‘amagat’ al Principat, com a mínim, des del mes de desembre. Durant els tres mesos que s’ha estat movent per Andorra en plena llibertat, almenys s’hauria estat en dos hotels diferents. I, fins i tot, hauria hagut d’acudir a rebre atencions mèdiques a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Segons fonts coneixedores del cas, Olona hauria rebut l’assistència lletrada del mateix despatx d’advocats que ha defensat la majoria de gestors dels comptes que els Pujol tenien a Andorra i que van haver de declarar davant el jutge José de la Mata.

Relacions que vénen de lluny

Segons diverses fonts referenciadores de registres mercantils, més enllà de participar en diferents societats en llocs diversos del territori espanyol, Olona té una llarga trajectòria de participació en societats panamenyes dedicades majoritàriament a qüestions de construcció i promoció immobiliària. Consten relacions empresarials a Panamà de l’ara arrestat al Principat des del 1985. El recercat per Espanya hauria presidit o dirigit i encara desenvoluparia aquestes responsabilitats en firmes com Carsa Holding Panama Inc., Villa Marina 9B SA o Olosa Internacional.

Les vinculacions de l’empresari amb Piqué Vidal o De la Rosa són força antigues. Sense anar més lluny, ja al 2001 Olona va haver de prestar declaració com a testimoni en un judici vinculat a l’escàndol ‘Grand Tibidabo’, en el marc del qual estaven imputats per presumpta estafa tant l’advocat -que havia estat l’home que va salvar Jordi Pujol Soley en el ‘cas Banca Catalana’- com l’empresari i financer conegut especialment pel ‘cas KIO’. Justament, l’empresari ara detingut a Andorra i requerit per Espanya hauria rebut llavors 25 milions de les antigues pessetes procedents de la societat Circulo Novatio, controlada per De la Rosa i vinculada a la causa ‘Grand Tibidabo’.

Encara més recentment, i a través de diverses societats, Olona tindria vinculació amb Piqué Vidal i  la firma Puerto Verde Panamá Atlántico. Una societat lligada a un magne projecte al litoral atlàntic panameny. I és aquí on apareix la presumpta relació directa de l’ara detingut al Principat i Pujol júnior. I, presumptament també, amb un altre familiar d’il·lustre, el germà de l’exconseller de la Generalitat de Catalunya Felip Puig, Jordi Puig Godes. Pujol Ferrusola i Puig, suposadament, havien estat cridats per altres empresaris catalans perquè invertissin en una proposta que pretenia fer-se amb la concessió de l’esmentat port, una macroàrea de negoci, segons fonts periodístiques, dividida en tres fases: l’estrictament portuària, la logística i industrial i la immobiliària i lúdica.

Fa uns mesos, la UDEF, la unitat de la policia espanyola dedicada a la investigació dels delictes econòmics i financers va estar investigant les connexions de Pujol amb tot l’entramat panameny. No se sap massa perquè el projecte -les fonts no van saber concretar si l’interès del fill de l’expresident de la Generalitat de participar de la iniciativa era per fer d’esquer d’inversors o per, suposadament, blanquejar capitals- se’n va anar en orris. De fet, segons les fonts, els negocis que presumptament vinculessin l’ara empresonat a la Comella i Pujol Ferrusola no deurien acabar gens bé atesa la suposada animadversió que, segons les fonts consultades per l’Altaveu, mostra ara Pablo Olona versa el fill gran del matrimoni per excel·lència de la Catalunya pujolista.

Comentaris

Trending