Alerta al Consell pel ‘compromís polític antifrau’ del Govern amb la UE

L’anunci de la ministra Ubach durant una reunió de la comissió legislativa d’Exteriors que s’ha traslladat més documentació a Brussel·les en relació amb la negociació sobre el tabac fa malpensar

Tabac recentment plantat en un camp d'Andorra la Vella.
Tabac recentment plantat en un camp d'Andorra la Vella.

La majoria de grups parlamentaris no les tenen totes amb la darrera ocurrència -o exigència a complir- del Govern en relació amb la negociació del Principat amb la Unió Europea (UE). L’executiu ha fet arribar a Brussel·les un document que inclou un ‘compromís polític’ en matèria antifrau. La sospita és que tracta d’una cessió més que Andorra ha de fer per poder-se assegurar una transitòria llarga -de trenta anys assegura per activa i per passiva Toni Martí i el seu equip- en relació amb el tabac.

L’existència de l’esmentat document l’hauria revelat la ministra responsable dels afers estrangers, Maria Ubach, en la darrera reunió de la comissió legislativa de Política Exterior. Ubach hauria deixat anar com aquell qui no vol la cosa que s’ha lliurat a Brussel·les un document de ‘compromís polític’ sobre el frau i el tràfic il·lícit. Així en general. Però tothom, o gairebé tothom, dóna per fet que es tracta d’una qüestió més relativa al tabac. Quan se li van demanar concreció a Ubach la ministra ja hauria començat a fer-se l’orni tot i que va assegurar que facilitaria el document als consellers. Facilitaria, en condicional futur. Perquè de moment l’entrega no s’ha fet.

La titular ministerial assegura que les converses per la transitòria dels 30 anys avancen però la Unió va imposant noves exigències

Tot plegat només fa que posar més dubtes a la negociació amb la UE. En general i, especialment, en relació amb el tabac. El cap de Govern, Toni Martí, ha mirat de treure ferro a la qüestió en declaracions aquest dijous a Andorra Televisió. Però tampoc no ha donat cap més detall. Com si la cosa no fos rellevant. Martí està a l’expectativa de les notícies, bones espera, que pugui portar una petita delegació dels negociadors de la UE que encapçalarà Claude Maerten, cap d’Unitat d’Europa occidental del Servei Europeu d’Acció Exterior de la Comissió Europea. Serà unes hores a Andorra a cavall dels dies 28 i 29 d’aquest mes.

Teòricament, la delegació europea ha de venir al Principat a fer una nova immersió en relació al coneixement del país alhora que a fer pedagogia de les pretensions comunitàries. Les poques hores que es preveu que estigui a Andorra, però, fa més aviat pensar als grups que els polítics europeus vindran a traslladar noves exigències. En qualsevol cas, han explicat les fonts, si Maerten i companyia vénen realment a conèixer més de prop la realitat andorrana, s’espera que la contrapart sigui més hàbil del que ho va ser, per exemple, durant la visita del ministre francès d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin

Una petita delegació europea amb Claude Maerten al capdavant serà unes hores al Principat entre el 28 i el 29 d’aquest mes

Segons les esmentades fonts, quan la delegació en què estava immers Darmanin va acudir al Pas de la Casa en una visita promoguda pels representants governamentals andorrans per tal que conegués la realitat sobre el terreny, els components de la delegació francesa van quedar bocabadats, i no pas per bé, quan van veure que una de les compres preferides dels seus compatriotes eren els cartrons de tabac que portaven associats i com a regal ampolles d’uns quants centilitres de whisky. La cara que van fer alguns d’ells, segons les fonts, pagava per si sola.

Justament, ja la visita de Darmanin va marcar algunes de les exigències que la UE també avala i que Andorra haurà de complir si vol que la transitòria llarga sobre el tabac sigui una realitat. Així les coses, la ministra d’Exteriors hauria explicat, “com sempre, que tot va oli en un llum”. I que les negociacions per establir la transitòria dels trenta anys “van avançant”. Ara, s’avança a canvi de contrapartides que mai no s’han exposat de forma clara. Facilitar estadístiques de vendes, signar protocols de l’OMS que suposen obligacions sobretot per al sector de la fabricació del tabac i altres mesures antifrau que es “van deixant caure en comptagotes”.

D’aquí que l’anunci que s’ha traslladat un ‘compromís polític’ sobre el frau i el tràfic il·lícit està generant una desconfiança notable en seu parlamentària. I això durarà fins que no es pugui conèixer amb detall fins a la lletra més petita de dit document. I fins que se sàpiga què diu Claude Maerten a final de mes i, més endavant, els representants de l’oficina europea antifrau (OLAF) que també tenen previst visitar el Principat. També per fer pedagogia.

Etiquetes

La ministra francesa d’Afers europeus, Nathalie Loiseau, i el cap de Govern, Toni Martí, escolten l'ambaixadora del Principat a París.

Relacionat

França reitera “el ple suport” a què Andorra firmi un acord d’associació amb la UE que facilitarà les relacions socioeconòmiques
La ministra d'Agricultura, Sílvia Calvó; el cap de Govern, Toni Martí; i la titular d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant una trobada anterior.

Relacionat

Govern continua sense aclarir la lletra petita de l’acord sobre el tabac que ara no es tancaria fins al juliol
El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el cap de Govern, Toni Martí, conversen just abans d\'iniciar-se el dinar.

Relacionat

El síndic alerta d’anys “complicats” i el Copríncep mitrat diu que hi serà “mentre els andorrans ho vulguin”
Imatge de grup dels nous agents amb els directors del cos i el cap de Govern, el ministre i la secretària d\'Estat.

Relacionat

La frontera del Pas de la Casa, sota control policial permanent
El cap de Govern, Toni Martí, durant l\'entrevista realitzada per Sébastien Berriot.

Relacionat

Martí assegura que es demanarà una excepció a la UE per no haver de ‘respectar’ la lliure circulació de persones
-

Relacionat

Els colliters alerten de la incertesa que encara hi ha sobre el tabac en el marc de la negociació amb la UE

Comentaris

Trending