La violència de gènere serà delicte específic i s’elimina la diferència entre agressió i abús sexual

El PS i els grups de la majoria aprofitaran el treball de la llei d’igualtat i no-discriminació per seguir les disposicions del conveni d’Istanbul i també per endurir les mesures contra la mutilació genital femenina

Una votació en una sessió de Consell General.
Una votació en una sessió de Consell General. Consell General / E.Comellas

La llei per a l’aplicació efectiva de la igualtat de tracte i d’oportunitats i la no-discriminació entre homes i dones també servirà per introduir al Codi Penal el delicte concret de violència de gènere, tal com recomanen els organismes internacionals. Així ho han proposat tant els grups de la majoria com el socialdemòcrata. A banda, però, des de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos es vol modificar aquest segon text per evitar casos de mutilació genital, proposta que també preocupa el PS, i per eliminar la diferència entre abusos i agressions sexuals.

Així queda de manifest veient les esmenes que els grups han presentat al projecte legislatiu i que, ara, s’han de debatre en comissió. El que ja queda clar és que, un cop s’aprovi, el codi penal andorrà inclourà un article concret que castigarà la violència de gènere. D’aquesta forma, els parlamentaris segueixen les disposicions del conveni d’Istambul. Falta, però, veure quin serà el redactat definitiu, que s’haurà de negociar en la comissió, ja que les esmenes presentades des de la majoria i l’oposició divergeixen en la forma però no pas en el fons.

El text ja està en comissió i allà s’aprovaran les esmenes que persegueixen adaptar la legislació andorrana a les disposicions internacionals

En tots dos casos, però, es fa afegint un article 114bis al Codi Penal i es parla de dany psíquic o psicològic però també de vexacions o insults. La pena també és la mateixa: fins a dos anys de reclusió.

Les esmenes dels diferents grups, als quals ha tingut accés Altaveu, també posen el focus en quines mesures s’han d’adoptar per evitar casos de mutilació genital. En el cas de les presentades pels socialdemòcrates, s’aposta per incloure una disposició final al projecte de llei mitjançant la qual “s’encomana al Govern que, en el termini màxim de 12 mesos des de l’entrada en vigor (...) elabori un estudi per tal d’identificar les reformes necessàries que permetin l’extraterritorialitat de la llei penal andorrana que faci efectiva la responsabilitat penal dels responsables legals de les menors que hagin permès que se’ls practiqui una mutilació genital femenina, amb independència d’on s’hagi practicat”. I, després, s’encarrega al Consell General que tiri endavant el canvi legal necessari.

Per la seva banda, els grups de la majoria aposten directament per fer canvis en el Codi Penal. Aprofiten, de fet, la inclusió del delicte de violència de gènere per actuar sobre altres articles. I, entre ells, el 116, que tipifica les lesions qualificades. Així, i seguint també el conveni d’Istambul es vol complementar la legislació “incorporant expressament com a delicte la incitació a una menor a sotmetre’s a un acte de mutilació genital”.

La mateixa esmena dels grups de la majoria -formalment les ha presentat Demòcrates i Liberals per tenir l’opció de poder fer canvis via Ciutadans Compromesos- també ataquen un punt important: els delictes sexuals. S’elimina els abusos sexuals i aquestes actuacions passen a ser, directament, agressions sexuals. És a dir,  es posa fi a aquesta diferenciació tot deixant clar que “continuen estant tipificades”.

S’aprofita, a més, per incloure la manca de consentiment en les agressions, seguint també el conveni d’Istambul. A banda, es considerarà un agreujant que els dits atacs siguin difosos o que es facin proporcionant a la víctima substàncies tòxiques per poder realitzar els fets.

Comentaris

Trending